آی‌فون‌های آینده احتمالا قادر به نمایش تصاویر سه‌بعدی بدون استفاده از عینک خواهند بود

شرکت اپل مشغول تحقیق در خصوص نحوه نمایش تصاویر سه‌بعدی واقعیت‌افزوده روی یک نمایشگر تخت مشابه نمونه به‌کارگیری شده در آی‌فون و آی‌پد است. موفقیت اپل در زمینه ثبت پتنت یک فناوری جدید لزوما تضمین‌کننده به‌کارگیری آن در یکی از محصولات آینده کمپانی نخواهد بود. گاهی اوقات یک پتنت کوچکترین نشانه از برنامه‌ بزرگتری است که شما را به فکر انجام فعالیت‌های دیگری با محوریت آن پتنت می‌اندازد. چنین سناریویی در رابطه با پتنت اخیرا ثبت شده اپل تحت‌عنوان “محرک اسپلیت اسکرین در نمایشگرهای دستگاه الکترونیکی” نیز صادق است.

اپل در خصوص اقدامات خود کاملا شفاف عمل می‌کند؛ اما توصیفات مربوط به پتنت تا حدی تخصصی است که شما را وادار به طرح پرسش خواهد کرد. اپل در این پتنت به توصیف توانایی یک نمایشگر تخت برای نمایش تصاویر سه‌بعدی می‌پردازد. بدین‌ترتیب کاربران آی‌فون یا آی‌پد بدون نیاز به استفاده از یک هدست نظیر Apple Glass قادر به تماشای ویدیوهای واقعیت‌افزوده یا واقعیت‌مجازی روی نمایشگر گجت‌های خود خواهند بود.

با این‌حال دستیابی به چنین قابلیتی چندان آسان نیست. بر اساس اعلام اپل ارائه این‌گونه از محتوا روی دستگاه‌های چندمنظوره نظیر یک اسمارت‌فون یا تبلت کاری دشوار است. در این میان به احتمال فراوان شاهد شکل‌گیری جلوه‌های بصری تصنعی نظیر تاری حرکت، اعوجاجات روشنایی و سایر جلوه‌های ناخوشایند یا حتی سرگیجه‌آور برای بیننده خواهیم بود.

Apple Glass یا هر هدست دیگری نمایشگری را در مقابل هریک از چشم‌های کاربر قرار خواهد داد. این نمایشگرها به‌صورت مجزا اما هماهنگ با یکدیگر کار می‌کنند. ارسال تصاویر جداگانه به هر صفحه و همگام نگه داشتن آن‌ها ظاهرا کاری دشوار است؛ اما محتوای قابل رویت توسط هر چشم کاملا تحت کنترل دستگاه قرار دارد.


با استقرار آی‌فون یا آی‌پد روی یک میز مسطح یا نگه داشتن آن‌ها در دست دستگاه قادر به تشخیص جهت دید کاربر نخواهد بود. همچنین دستگاه به این واقعیت که کاربر مشغول دیدن صحنه‌ خاصی است نیز پی نخواهد برد. اگرچه اپل حداقل پیش‌تر پتنت ویژه‌ای را جهت تشخیص دید کاربر به ثبت رسانده است.

با این‌حال نحوه تماشای صفحه توسط کاربر و چگونگی نگه داشتن دستگاه در دست موضوعاتی هستند که در پتنت اخیرا کشف شده به آن‌ها هیچ اشاره‌ای نشده است. با این‌حال نحوه عملکرد نمایشگر جهت پخش محتوای سه‌بعدی تشریح شده است.

در ابتدا به نحوه نمایش تصاویر سه‌بعدی روی صفحات تخت در فیلم‌های سنتی اشاره شده است. اپل می‌گوید: “یک سالن تئاتر احتمالا عینک‌های رنگی یا پلاریزه شده‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. بدین‌ترتیب افراد قادر به مشاهده 2 تصویر (معمولا دارای همپوشانی) به‌صورت همزمان خواهند بود. با توجه به جدایی 2 چشم کاربر از یکدیگر وی با تماشای تصاویر نمایش داده شده به‌صورت همزمان احساس عمق سه‌بعدی را تجربه می‌کند.”

سند پتنت فوق خاطرنشان می‌کند که از این عمق صحنه می‌توان برای تهیه محتوای واقعیت‌مجازی استفاده کرد. در این‌حالت کاربر درون یک محیط فراگیر سه‌بعدی تولید شده توسط رایانه غوطه‌ور می‌شود. همچنین به منظور ارائه محتوای واقعیت‌افزوده نیز جلوه‌های خلق شده توسط رایانه به صحنه‌ای از محیط اطراف کاربر در دنیای واقعی که به‌صورت مستقیم یا از طریق دوربین استخراج شده است؛ اضافه می‌شود.

تا زمانی‌که کاربر قادر به تفکیک تصاویر ارسالی به هر یک از چشمان خود باشد؛ قادر به تماشای محتوای سه‌بعدی خواهد بود. اپل در خصوص روش‌های حصول اطمینان از عدم تداخل محتوای تولید شده برای هریک از چشم‌ها هیچ توضیحی ارائه نکرده است؛ اما جزئیات مورد اشاره چگونگی نمایش 2 تصویر متفاوت روی صفحه را توصیف می‌کنند.

اپل در توضیحات خود اعلام می‌کند که یک نمایشگر شامل آرایه‌ای از پیکسل‌های نمایشگر است و آرایه پیکسل‌های نمایشگر در قالب سطرها و ستون‌هایی سازماندهی می‌شود. پتنت مذکور خاطرنشان می‌کند که این نمایشگرها معمولا ردیف‌های پیکسلی را به‌ترتیب و از بالا به پایین یک آرایه پیکسلی دنبال می‌کنند. اما این موضوع الزامی نیست.


جزئیات مندرج در سند پتنت نشان می‌دهد که پیکسل‌های مربوط به یک نمایشگر به‌‌عنوان 2 نمایشگر مجزا کنترل می‌شود. اما در واقع چنین سناریویی بعید به‌نظر می‌رسد. هنگام تقسیم یک صفحه با وجود ارائه 2 تصویر مجزا، پیمایش سطری و همزمان پیکسل‌ها احتمالا موجب ایجاد نوعی جابه‌جایی نوری سیستماتیک در قسمت‌های چپ و راست نمایشگر می‌شود. به گفته اپل این موضوع مشخصا در صورت استفاده از تفنگ نوری پس‌زمینه یا پالس‌دار جهت کاهش تاری تصویر مشکل‌ساز خواهد شد.

اپل پیشنهاد می‌کند که خطوط پیکسلی مختلف به‌طور مجزا کنترل شوند و این قابلیت جهت نمایش 2 تصویر متفاوت به‌کار گرفته شود. در حالت اسپلیت اسکرین ردیف‌های پیکسلی به‌صورت متناوب عمل خواهند کرد. پتنت مذکور در ادامه عمدتا به توصیف فناوری‌های مختلف نمایشگر پرداخته و روش‌های گوناگون کسب اطمینان از تطابق زمانی تصاویر را تشریح می‌کند.

نوشته آی‌فون‌های آینده احتمالا قادر به نمایش تصاویر سه‌بعدی بدون استفاده از عینک خواهند بود اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.