ارز دیجیتال دولتی راهحل مناسبی نیست
مدتی است که خبر تولید ارز دیجیتال ملی در رسانهها منتشر شده و با توجه به این که در دنیا ارزهای دیجیتال از سالها قبل فعالیت گستردهای دارند، به نظر میرسد که ایران از قافله عقب مانده و باید با سرعت بیشتری در این زمینه گام بردارد. از سوی دیگر وجود محدودیتهای بینالمللی هم برای طراحی این ارز دیجیتال ملی باید در نظر گرفته شود.
سپهر محمدی، رئیس انجمن بلاک چین ایران در گفت و گو با اخبار مالی در این زمینه گفت: به نظر نمیرسد ارز دیجیتال ملی راه حل مناسبی باشد و اگر به بخش خصوصی اجازه دهند که ارز دیجیتال تولید کنند و به نوعی این فرصت به بخش خصوصی داده شود که به تولید ارز دیجیتال ورود پیدا کند، بهتر از این است که دولت بخواهد این کار را انجام دهد. چرا که معلوم نیست ارز دیجیتال دولتی تا چه حد بتواند خلاقانه باشد و آیا خواهد توانست نیازهای بخش خصوصی را که استفاده کنندگان این ارز محسوب میشود را برآورده کند.
وی خاطر نشان کرد: در واقع این ارز دیجیتال دولتی که راجع به آن صحبت شده، یک کپی از ارزهای مرسوم دنیاست و به نظر نمیرسد چندان هوشمندانه روی آن کار شده باشد.
محمدی درباره رویکرد بانک مرکزی در زمینه دادوستد ارزهای دیجیتال اظهار کرد: طبق مصوبه شورای عالی پولشویی دادوستد ارزهای دیجیتال به خاطر مصادیق مبارزه با پولشویی ممنوع شده اما حقیقت این است که مصوبه مربوطه قابل دسترسی نیست و گویا قرار است بررسی مجددی در این زمینه صورت پذیرد و شاید محدودیتهای موجود در این مورد رفع شود.
رئیس انجمن بلاک چین ایران ضمن اشاره به این نکته که بانک مرکزی هم اعلام کرده که تا پایان شهریور آیین نامه مربوط به ارزهای دیجیتال را اعلام میکند و همچنین طبق توافقنامهای که معاونت فن آوری اطلاعات ریاست جمهوری با بانک مرکزی داشته، گفت: امیدواریم که شاهد از بین رفتن برخی محدودیتها و همچنین گسترش استفاده از ارز دیجیتال باشیم.
به گفتهی محمدی نکتهی قابل ذکر این است که وقتی سایتهای خرید فروش ارزهای دیجیتال فیلتر شدند و درگاههای پرداخت کسانی که خرید و فروش میکردند، از داخل کشور مسدود شده، فرصت برای سودجویان پیش آمد که از فضای ایجاد شده سوء استفاده کرده و به کلاهبرداری بپردازند. این افراد سودجو با روشهای کلاهبردارانه در فضاهای مجازی اقدام به فروش ارزهای دیجیتال کرده و مردم با اعتماد بی جا به این افراد پول خود را از دست داده و در نهایت به هیچ عنوان امکان پیگیری این دزدیهای اینترنتی وجود نداشته و پلیس فتا با پروندههای زیادی از این دست روبروست.
وی همچنین تصریح کرد: تا قبل از مسدود شدن عملیات خرید و فروش ارزهای دیجیتال و فیلترینگ مراجع قابل اعتماد این معاملات، تقریباً مشخص بود که این دادوستد از چه کانالهایی صورت میپذیرفت و بانک اطلاعاتی لازم موجود بود. ضمن این که برخی صرافیها هم که به این معاملات وارد میشدند، قابل شناسایی بودند و امکان کلاهبرداری به حداقل میرسید.
محمدی در مورد مشکلاتی که ارزهای دیجیتال وجود دارد، خاطر نشان کرد: در حال حاضر صرافیهای مجاز قادر به انجام معاملات ارزی نیستند و نمیتوان ارزی را بدون این که منبع صادرات داشته باشد، جابهجا کرد؛ بنابراین معاملات ارز دیجیتال هم امکان پذیر نیست. از طرفی دیگر به خاطر محدودیتهای بینالمللی نقل و انتقال از سوی منابع مالی ایرانی انجام نمیشود و بدین ترتیب بازار ارزهای دیجیتال هم از داخل و هم از خارج با محدودیتهای زیادی مواجه است.
رئیس انجمن بلاک چین همچنین افزود: در حال حاضر ماینر های داخلی با مشکلات زیادی مواجه بوده و تجهیزات ماینینگ وارد نمیشود و به نوعی میتوان گفت که برای فعالیت تحت فشار هستند. در حالی که در شرایط فعلی و بروز تحریمها باید ماینرها، صرافیها و استارت آپ های این حوزه را تقویت کنیم تا با جذب سرمایه از خارج از کشور بتوانند در شرایط تحریم به کشور کمک کنند.