استفاده از پرتوهای الکترونی برای تمیز کردن لباسهای فضایی
ناسا قصد دارد از یک فناوری مبتنی بر تاباندن پرتوهای الکترونی برای پاکسازی البسه فضانوردان استفاده کند، زیرا نبود جاذبه در فضا نظافت این نوع البسه را به چالشی جدی مبدل کرده است.
به نقل از نیواطلس، گرد و خاک موجود در فضا و دیگر سیارات به سادگی از روی البسه فضایی پاک نمیشود و این امر میتواند سلامت و بهداشت فضانوردان را تهدید کند. از همین رو حل این مشکل همواره یکی از اولویتهای ناسا بوده است.
با توجه به برنامهریزی ناسا برای اعزام فضانورد به ماه و مریخ، ابداع روشی برای نظافت لباس فضانوردان، بدنه رباتها و تجهیزات فنی و محل اقامت آنها اهمیتی خاص یافته است. سطح ماه مملو از گرد و خاک است و این ذرات معمولاً به سطح لباسهای فضایی چسبیده و به سادگی از آن جدا نمیشوند.
ذرات یادشده هم تیز و برنده هستند و هم به علت تابش بی واسطه نور خورشید بر سطح آنها دارای بار مثبت الکترونیکی هستند و لذا بعد از تماس با سطوح مختلف به شدت به آنها میچسبند. جاذبه ضعیف کره ماه و نیز مریخ در مقایسه با زمین این مشکل را تشدید میکند. این امر به سرعت باعث آسیب دیدن تجهیزات مختلف فضایی میشود و کارآیی آنها را کاهش میدهد.
ناسا با همکاری محققان دانشگاه کلرادو تاباندن پرتوهای حاوی الکترون را سلاحی مؤثر برای مقابله با این نوع آلودگیها تشخیص داده است. این نوع پرتوافشانی بر روی البسه باقی مانده از سفر فضانوردان ناسا به ماه در دهه ۷۰ میلادی باعث پاکسازی قابل توجه آنها شد. دو بار پرتاب الکترون باعث ایجاد شارژ منفی بر روی البسه فضایی و جدا شدن سریع گرد و خاک فضایی شد.
در جریان این آزمایش و با دو بار پرتاب الکترون ۷۵ تا ۸۰ درصد از گرد و خاک فضایی البسه مورد آزمایش جدا شد و انتظار میرود با افزایش دقت پرتاب الکترون موفقیت روش مذکور بیشتر شود.