بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GS73VR 7RF: اژدهای سرکش تایوانی!
بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GS73VR 7RF را با معرفی این شرکت آغاز میکنیم. Micro-Star International که به اختصار آن را MSI مینامند، یک شرکت تایوانی سازنده تجهیزات کامپیوتری و لپتاپ است. MSI کار خود را در سال 1986 آغاز کرد و خیلی زود توانست نامی در دنیای کامپیوترها برای خودش دست و پا کند. حالا مدتی است که وارد رقابت با کمپانیهای سازنده لپتاپهای گیمینگ شده و در این چند سال اخیر توانسته خودش را تا حد زیادی بالا بکشد و جایگاهش را تثبیت کند. یکی از آخرین تولیدات MSI برای سال 2017 لپتاپ گیمینگ GS73VR 7RF نام دارد که مدتی است وارد آزمایشگاه آیتیرسان شده؛ اگر میخواهید بدانید که این اژدهای سرکش تایوانی چه چیزی در چنته دارد، با ما همراه باشید.
طراحی و کیفیت ساخت
این روزها سازندههای محصولات هوشمند و دیجیتالی علاقه بسیار زیادی به آلومینیوم پیدا کردهاند و محصولاتشان را با این ماده ارزشمند میسازند. MSI نیز از این قاعده مستثنی نیست و بدنه لپتاپ گیمینگ خودش را با آلومینیوم ساخته است. البته در برخی قسمتها همچون بخش زیرین بدنه اصلی و اطراف نمایشگر پلاستیک جایگزین فلز شده! این فلز برس خورده تا حدی براق بوده و اگر لپتاپ را در نور مشاهده کنید متوجه خط و خطوطی موازی بر روی آن میشوید که جلوه زیبایی را به دستگاه میبخشد.
استفاده از فلز در ساخت این مدل موجب شده تا در نگاه نخست متوجه شوید که با یک لپتاپ رده بالا طرف هستید. هنگام لمس بدنه نیز آن حس خاص و لوکس بودن به راحتی به شما منتقل خواهد شد. اما با همه اینها بدنه نسبت به جذب چربی انگشتان دست استعداد بالایی دارد و خیلی زود محصول گران قیمت و لوکستان کثیف میشود و به قول معروف از ریخت میافتد!
بخش پشتی نمایشگر همچون اکثر محصولات گیمینگ MSI، لوگو دراگون گیمینگ را در خود گنجانده که کمی از بدنه بیرون زده و توسط شیشه گوریلا نیز محافظت میشود. این لوگو قرمز رنگ و خاص، با روشن شدن لپتاپ توسط چند LED نورانی میشود و جلوه خاصی را به لپتاپ میدهد، خصوصا اگر در محیطی تاریک و کم نور مشغول کار کردن باشید. کمی بالاتر از این لوگو نیز نقشی برجسته از MSI به چشم میخورد که در سایه لوگو دراگون گیمینگ قرار گرفته و آنچنان که باید و شاید خودنمایی نمیکند.
اطراف نمایشگر همانطور که گفتیم از پلاستیک ساخته شده و کیفیت خوب و قابل قبولی دارد اما این بخش نیز تا حدی مستعد جذب اثر انگشت است. در بالای نمایشگر، وبکم لپتاپ در یک بخش هشت ضلعی قرار گرفته که خب شاید خیلیها طراحیاش را نپسندند. در زیر نمایشگر نیز باز هم این لوگوی MSI است که به چشم میخورد. حاشیههای اطراف نمایشگر در حد معقولی است و نمیتوان به آن خرده گرفت.
معمولا یکی از نقاط قوت لپتاپهای MSI پایه متصل کننده نمایشگر به بدنه اصلی است. این بخش در GS73VR نیز بسیار قرص و محکم سر جایش قرار گرفته و این اطمینان را به شما میدهد که بتواند وزن بالای این قسمت را تحمل کند و در دراز مدت مشکلی با آن نداشته باشید. در اینجا بد نیست به این موضوع هم اشاره کنیم که برای باز کردن لپتاپ با توجه به نمایشگر بزرگ و استفاده از فلز در ساخت آن، به نیروی نسبتا زیادی نیاز دارید. این را هم بدانید که معمولا برای باز کردن میبایست از هر دو دست خودتان کمک بگیرید و باز کردن لپتاپ با یک دست تقریبا غیرممکن است.
بدنه اصلی کیبورد و تاچپد را در خود گنجانده و در بالای آن نقاطی برای گردش هوا تعبیه شده تا شاید بتوان با همینها آتش بیرون آمده از دهان این اژدهای سرکش تایوانی را مهار کرد. در سمت راست و بالای کیبورد، دکمه پاور قرار گرفته که طراحی جالب و متفاوتی دارد و هنگام روشن بودن لپتاپ نیمه بالایی آن به رنگ قرمز در میآید.
چراغهای مربوط به اعلانات در قسمت رو به رو لپتاپ جای خوش کردهاند که به نوعی بدترین قسمت برای این منظور است چرا که هنگام کار با لپتاپ تقریبا غیر ممکن است که آنها را در حالت عادی ببینید. در زیر بدنه اصلی لپتاپ هم چند پایه کوچک قرار گرفته تا دستگاه در حد چند میلیمتری بالاتر از سطح قرار بگیرد.
وقتی صحبت از یک لپتاپ میشود، میبایست قابل حمل بودن آن در کانون توجه باشد. خوشبختانه MSI در GS73VR به این ویژگی توجه داشته و لپتاپش را با ضخامتی در حدود ۲ سانتیمتر و وزن 2.4 کیلوگرمی روانه بازار کرده است. با اینکه چنین ویژگیهایی برای یک لپتاپ گیمینگ با نمایشگر 17.3 اینچی فوقالعاده به نظر میرسد اما MSI در این بخش حرف اول را در بازار نمیزند چرا که پیشتر محصولاتی همچون Razer Blade با وزنی به مراتب کمتر وارد بازار شدهاند و مسلما توانایی حمل بیشتری هم دارند.
کیبورد و تاچپد
همچون سایر لپتاپهای MSI کیبورد این مدل نیز توسط SteelSeries ساخته شده است. کلیدهای این کیبورد خیلی قرص و محکم سر جای خودشان قرار گرفتهاند. کلیدها طرح لبخندی ندارند و خیلی تخت طراحی شدهاند؛ ارتفاع آنها از بدنه دستگاه بسیار مناسب است و حتی اگر قصد تایپ کردن با این لپتاپ را داشته باشید، بازهم با مشکل خاصی مواجه نخواهید شد.
این کیبورد به نور پس زمینه نیز مجهز است و میزان روشنایی آن را میتوانید در 3 سطح تنظیم کنید. این نور در رنگهای متفاوتی در دسترس است و شما با نرمافزاری اختصاصی میتوانید رنگ آنها را تغییر دهید که در ادامه بیشتر با ویژگیهای آن آشنا خواهید شد. اطراف کلیدها به صورت شیشهای طراحی شده و همین مسئله موجب شده تا نور پس زمینه فضای بیشتری برای خودنمایی در اختیار داشته باشد.
بر روی کلیدهای GS73VR حروف پارسی نیز حک شده و دیگر نیازی به خرید برچسب برای این منظور نیست. با توجه به فضای زیاد موجود در این لپتاپ، MSI توانسته کلیدهای نامپد یا همان ماشین حسابی را در سمت راست کیبورد جای دهد. نکتهای که هنگام تایپ متوجه آن شدیم قرار دادن یک کلید اختصاصی بکاسلش در کنار کلید عریض اسپیس است که واقعا روی اعصابتان راه میرود. هر چه فکرش را کردم متوجه نشدم که چرا باید چنین کلیدی در اینجا باشد در حالی که کلید مربوط به بکاسلش در همان بالای کلید اینتر هم دیده میشود!
تاچپد دستگاه با کلیدهای آن یکپارچه شده و کمی پایینتر از بدنه قرار گرفته است. سرعت و دقت تاچپد در حد مطلوبی است و هنگام کار با آن مشکلی نخواهید داشت اما کلیدهای قرار گرفته در زیر آن نیاز به فشار زیادی دارند و مثلا برای یک راست کلیک کردن ساده کمی آزاردهنده خواهند بود که البته با گذر زمان به آن عادت خواهید کرد. در اطراف تاچپد نیز یک نوار قرمز رنگ دیده میشود تا شاهد ترکیب رنگهای همیشگی MSI در این بخش نیز باشیم. ناگفته نماند که با ویژگیهای چندحرکتی ویندوز 10 نیز به خوبی سازگار است.
پورتها و اتصالات
از آنجایی که مهمترین مزیت لپتاپها توانایی حمل و نقل آنهاست، در نتیجه حداقل انتظارمان این است که با مجموعه کاملی از پورتها مواجه باشیم تا هنگام جابهجایی آن، دست به دامان لوازم جانبی جهت تکمیل آنها نشویم. این موضوع در GS73VR تا حد زیادی رعایت شده است. در سمت راست بدنه اصلی شاهد یک پورت USB 2، یک پورت Type C، پورت HDMI، مینی دیسپلی پورت و ورودی آداپتور برق هستیم. نکته جالب در رابطه با USB Type C موجود در این لپتاپ پشتیبانی از رابط پرسرعت Thunderbolt 3 است.
در سمت چپ جک استاندارد صدا با روکش طلایی برای هدفون و میکروفون، 3 پورت USB 3، ورودی کارت SD، پورت شبکه و Kensington lock تعبیه شده تا شاهد مجموعه کاملی از پورتها باشیم. البته باز هم با همان مشکل همیشگی عدم وجود درایو نوری در لپتاپهای MSI مواجه هستیم. با توجه به اینکه سرعت اینترنت در کشور ما به گونهای نیست که بتوان چند ده گیگ بازی را دانلود کرد و عموما گیمها از طریق DVD بر روی سیستم نصب میشوند، نبود چنین درایوی مشکلات زیادی را برای گیمرها به همراه خواهد داشت. حداقل MSI میتوانست همراه با این مدل یک درایو نوری اکسترنال را نیز عرضه میکرد و قال قضیه را میکند.
نمایشگر
MSI برای این اژدهایش یک نمایشگر 17.3 اینچی IPS را در نظر گرفته که لمسی نیست و از رزولوشن 4K نیز بهره نمیبرد اما سرعت نوسان آن 120 هرتز است که از نان شب هم برای گیمرها واجبتر به نظر میرسد. چنین ویژگی به گیمرها این اجازه را میدهد تا بازیها را با نرخ فریم بالاتری اجرا کنند؛ در نتیجه شاهد تصاویر بسیار روانتری خواهند بود و دیگر خبری از لگ زدنهای گاه و بیگاه نیست.
این نمایشگر فول اچدی زاویه دید بسیار خوبی دارد و در نگاه از زوایا مشکل خاصی با آن نخواهید داشت و تصاویر دقیقا به همان شکلی به نمایش در میآیند که در نگاه از رو به رو میبینید. این پنل همچنین به یک پوشش خاص و ضد انعکاس مجهز شده و دیگر در و دیوار اطرافتان را در صفحه نمیبینید و در واقع با یک آینه طرف نیستید!
MSI با استفاده از فناوری True Color توانسته تا کاری کند که با تنظیم دقیق رنگها، همه چیز به طیف رنگی کامل sRGB نزدیک شود. البته یک بخش نرم افزاری اختصاصی نیز با همین نام در لپتاپ گنجانده شده است. با این برنامه شما میتوانید نحوه نمایش رنگها را متناسب با سلیقه خود تغییر دهید. چندین حالت پیشفرض همچون حالت بازی، طراحی، انجام امور روزانه، کاهش نور آبی و یا تماشای ویدیو نیز برای آن در نظر گرفته شده که با فشردن کلید فانکشن به همراه A میتوانید دسترسی سریعی به آنها داشته باشید.
این پنل دارای تاخیری 5 ثانیهای است که با توجه به برچسب گیمینگ میتوان از آن چشمپوشی کرد. البته لپتاپ جدید MSI فاقد تراشه G-Sync است که شاید بتوان آن را مهمترین نقطه ضعفش در این بخش به حساب آورد. خیلی منطقی نیست که در بیرون از خانه و در یک فضای باز مشغول بازی کردن شوید اما میزان نور نمایشگر این مدل در حدی هست که بتوان در محیطهای خارجی نیز با آن کار کرد و غصه نخورد.
سخت افزار
وقتی به یک لپتاپ لقب گیمینگ را میدهند، اینکه از آن یک سخت افزار قدرتمند را بخواهیم انتظار بیجایی نیست. MSI نیز بهترین سخت افزار ممکن را برای این مدل در نظر گرفته است. Intel Core i7 7700HQ با چهار هسته پردازشی به عنوان مغز متفکر اژدهای سرکش MSI انتخاب شده است. فرکانس هستههای این پردازنده قدرتمند که با فناوری ۱۴ نانومتری ساخته شده در حالت پایه بر روی ۲.8 گیگاهرتز قرار گرفتهاند که هنگام پردازشهای سنگین در حالت توربو قرار میگیرند و آنوقت است که سرعتشان تا 3.8 گیگاهرتز ناقابل افزایش مییابد؛ البته این مورد را بدانید که اگر دستگاه در حالت ذخیره انرژی قرار بگیرد فرکانس هستهها تا 800 مگاهرتز نیز کاهش میِیابد. این چهار هسته در کنار پردازنده گرافیکی Intel HD Graphics 630 جای خوش کردهاند که البته در یک لپتاپ گیمینگ شاید هیچوقت نیازی به استفاده از آن نباشد. از جمله دیگر قابلیتهای ویژه این پردازنده میتوان به پشتیبانی از ۶۴ گیگابایت رم اشاره داشت که در نوع خود فوقالعاده است. ناگفته نماند که این پردازنده به کش L3 شش مگابایتی نیز مجهز است. این چیپ با توان حرارتی 45 وات عمل میکند و به گفته خود کمپانی تایوانی MSI در حدود 8 درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل قبلی دارد.
GS73VR یکی از محصولات بازار بوده که به کارت گرافیک سری پاسکال مجهز شده است. پیشتر به دلیل مشکلاتی خاص همچون کمبود فضا و عدم توانایی در خنک کردن کارتهای گرافیک، آنها را با پسوند m راهی بازار میکردند که نسبت به نسخه دسکتاپ قدرت پردازشی بسیار کمتری داشت. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیگر مشکل خاصی بر سر راه سازندگان نیست و تقریبا کارتگرافیکهای سری موبایل و دسکتاپ یکی شدهاند. البته معمولا متناسب با سیستم خنک کننده دستگاه کمی میزان فرکانس هستهها را کم و زیاد میکنند.
اژدهای 17.3 اینچی قصه امروز ما به کارت گرافیک GTX 1060 مجهز شده و میتواند بدون هیچ مشکلی تمامی بازیهای روز دنیا را اجرا کند. به لطف این کارت گرافیک خاص حالا لپتاپ MSI از واقعیت مجازی نیز پشتیبانی میکند و میتوانید عینکهای واقعیت مجازی بازار را به این محصول متصل کنید و لذتش را ببرید. این کارت به تراشه 16 نانومتریGP106 مجهز شده و دارای 1280 هسته پردازشی با فرکانس 1671 مگاهرتز است. با توجه به نوع کارت گرافیکی، این لپتاپ به راحتی از واقعیت مجازی پشتیبانی کند و میتوانید توسط هدستهای مخصوص این کار، تجربه متفاوتی را داشته باشید.
به این مجموعه سخت افزاری قدرتمند ۱۶ گیگابایت حافظه رم (۲ ماژول ۸ گیگابایتی (DDR4 و 256 گیگابایت SSD (ساخت سامسونگ) را نیز اضافه کنید تا زبانه کشیدن آتش از دهان این اژدهای خشمگین را ببینید. با اینکه SSD قرار گرفته بر روی این لپتاپ بسیار سریعتر از SSDهای موجود در بازار است، اما برای آنکه با مشکل ذخیره سازی مواجه نشوید، کمپانی سازنده یک هارد 2 ترابایتی (ساخت SEAGATE با سرعت 5400rpm) را نیز بر روی این لپتاپ قرار داده تا رسما حجت را بر او (و شما!) تمام کند.
MSIبرای این مدل از قابلیتهای ویژه و اختصاصی خودش نیز بهره گرفته تا راحتی را برای کاربرانش به ارمغان آورد. در همین راستا شما میتوانید میزان انرژی و قدرت دستگاه را تنظیم کنید. در صورتی که وضعیت را بر روی حالت Eco تنظیم کنید، لپتاپ اجازه افزایش قدرت را ندارد و دمای آن نیز بالا نخواهد رفت. اگر قصد استفاده از حالت Sport را داشته باشید در واقع اجازه دادهاید که لپتاپ از حداکثر قدرت گرافیکی و پردازشی خودش استفاده کند. حالتی دیگر با نام Comfort برای آن در نظر گرفته شده که وضعیت دستگاه را در حالت متعادل نگه میدارد. برای تعیین وضعیت نیز نیازی نیست که شاخ غول بشکنید و این کار در هر جایی و با استفاده از کلیدهای ترکیبی فانکشن و F7 قابل انجام است.
توانایی اجرای بازیها
با توجه به قدرت سختافزاری بالای این مدل و همچنین به دوش کشیدن نامی همچون گیمینگ، تصمیم گرفتیم تا دو بازی گرافیکی را بر روی آن به اجرا درآوریم و اژدهای سرکش MSI را به چالش بکشیم. در مرحله نخست به سراغ COD: Black Ops 3 رفتیم و مشغول بازی با لپتاپ شدیم. در ابتدا همه چیز خیلی خوب بود اما با بالا رفتن هیجان بازی، دمای دستگاه نیز بالا میرفت. بیشترین گرما را در بالای کیبورد و درست در زیر لوگو MSI شاهد بودیم. به شخصه با این همه سیستم خنک کننده که هر روز در رابطه با آن صحبت میکنند (3 فن اختصاصی به همراه لولههای انتقال حرارت) حداقل انتظارم این بود که گرما کنترل شود اما کنترل که نشده هیچ، رسما اگر دستگاه را برگردانید میتوانید پشت آن نیمرو درست کنید! گرمای این قسمت در حدی است که شاید نتوانید بیش از 10-12 ثانیه دست خود را بر روی آن نگه دارید! خود اپلیکیشن دراگون سنتر MSI دمای CPU را در هنگام اجرای این بازی حدودا 95 درجه سانتی گراد و دمای GPU را 91 درجه اعلام کرد. این بازی در حالت Ultra با 90 فریم بر ثانیه اجرا شد. البته گرمای ایجاد شده مشکلی برای بازی کردن ایجاد نمیکند و کلیدهای کیبورد گرمای زیادی ندارد.
در مرحله بعد به سراغ یک بازی گرافیکی دیگر با نام Metal Gear Solid V رفتیم. این بازی نیز در حالت Ultra با 77 فریم بر ثانیه اجرا شد. در واقع ظاهرا نوع بازی تفاوتی دارد و به محض اجرا آتش زبانه میکشد و لپتاپ عزیز داغ میشود! صدای فن شنیده میشود اما اصلا آزاردهنده نیست و مشکلی از این لحاظ نخواهید داشت.
شما این قابلیت را نیز دارید که فن دستگاه را شخصی سازی کنید. یعنی سرعت آن را متناسب با شرایط موجود تغییر داده و یا آن را بر روی حالت Auto قرار دهید. البته حالت Auto در بدترین شرایط و درحالی که دما تا نهایت (!) بالا رفته بود نیز از تمام توان فنها استفاده نکرد و بهتر است خودتان به صورت دستی سرعت فن را انتخاب کنید و یا آن را بر روی Cooler Boost تنظیم کنید.
البته این قدرت بالا تنها در زمانی اتفاق میافتد که دستگاه به برق شهری متصل باشد. در صورتی که بخواهید تنها از باتری استفاده کنید، کارایی لپتاپ تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد به طوری که به عنوان مثال در بازی COD: Black Ops 3 در بهترین حالت ممکن نرم افزار مربوطه عدد 30 فریم بر ثانیه را به ما نشان داد.
اسپیکر
GS73VR قصه امروز ما به دو اسپیکر فوقالعاده مجهز شده که در بخش زیرین دستگاه قرار گرفتهاند. بلندی صدای این دو بسیار زیاد است و علاوه بر گیم علاقهمندان به موسیقی نیز میتوانند از آن لذت ببرند. با این حال صدای بیس مناسبی ندارد اما کیفیتش واقعا بالاست؛ البته نباید میزان صدا را تا انتها بالا ببرید چرا که به مراتب از کیفیتش کاسته میشود.
MSI نسخه دوم از نرم افزار Nahimic را بر روی این محصول نصب کرده که توسط آن میتوانید صدای خروجی را شخصی سازی کنید. ناگفته نماند که توسط این برنامه میتوانید کیفیت ضبط میکروفون لپتاپ را نیز تا حد زیادی افزایش دهید. با توجه به خروجی صدای Hi-Fi این امکان را دارید که از هدفونهای گیمینگ مخصوص استفاده کنید و لذتش را ببرید.
قابلیتهای نرمافزاری
معمولا کمپانیهای سازنده در لپتاپهای امروزی بیش از هر چیز به سختافزار توجه میکنند و کمتر پیش میآید که یک کمپانی بر روی بخش نرمافزاری محصولش کار کند. با این حال MSI علاوه بر سختافزار، قابلیتهای خاص نرمافزاری را نیز در محصولاتش پیاده کرده است. Dragon Center همان بخشی است که MSI ویژگیهای اصلی نرمافزاریش را در آن گنجانده است. این برنامه به بخشهای متفاوتی تقسیم شده که به صورت خلاصه آنها را معرفی میکنیم:
App Portal: این قسمت مربوط به میانبرهای لپتاپ است. برخی برنامهها به صورت پیشفرض قرار گرفتهاند و شما هم میتوانید برنامه دلخواهتان را به آن اضافه کنید تا هنگام کار با لپتاپ خیلی سریع به آن دسترسی داشته باشید.
System Monitor: پس از ورود به این بخش میتوانید بر روی عملکرد کلی لپتاپتان نظارت داشته باشید و میزان مصرف CPU و رم و حتی دمای آنها را ببینید.
LED Wizard: اینجا مربوط به شخصیسازی نور پس زمینه کیبورد است. شما میتوانید رنگ LEDهای موجود در زیر کیبورد را به دلخواه خود تغییر دهید. حتی این امکان را دارید که کیبورد را به 3 قسمت تقسیم کنید و هر کدام را به یک رنگ درآورید. یکی از ویژگیهای جالب این بخش امکان تعیین حالت LED است. مثلا میتوانید نور پس زمینه را طوری تنظیم کنید تا با اکولایزر هماهنگ شود و متناسب با موزیک پخش شده میزان نور تغییر کند.
System Tuner: در این بخش میتوانید تمام قابلیتهای MSI را کنترل کنید. بهعنوان مثال میتوانید سرعت فنهای دستگاه را تنظیم کنید. بخشی نیز به صورت اختصاصی برای استفاده از واقعیت مجازی در نظر گرفته شده که با فعال کردن آن لپتاپ به صورت خودکار اتصال هدستهای واقعیت مجازی را تشخیص میدهد.
Mobile Center: به طور کلی موبایل سنتر بخشهای مختلف سیستمی را در تلفنهمراه شما به نمایش میگذارد.
Tool & Help: در آخرین قسمت نیز میتوانید از ابزارها استفاده کنید. به عنوان مثال دیسک ریکاوری بسازید و یا باتری را کالیبره کنید.
باتری
GS73VR همچون سایر محصولات بازار است و از لحاظ مصرف باتری تفاوت چندانی با آنها ندارد. در یک استفاده معمولی (کمی وبگردی، کار با اسناد آفیس و یا نهایتا تماشای ویدئو) میتوانید تا در حدود 4 ساعت با این مدل کار کنید اما اگر قصد بازی کردن دارید رسما میبایست قید باتری را بزنید چرا که شاید تا نیم ساعت هم قادر به همراهی شما نباشد.
کلام آخر در بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GS73VR 7RF
اگر سری به بازار بزنید و از اهل دلان (!) در رابطه با لپتاپهای MSI بپرسید، نظرات مثبت چندانی را دریافت نخواهید کرد؛ البته جای تعجبی هم ندارد چرا که لپتاپهای این برند آنطور که باید و شاید در بازار یافت نمیشوند. با این حال اگر یک گیمر حرفهای و صد البته پولدار هستید بدانید که GS73VR برای شما ساخته شده است.
نوشته بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GS73VR 7RF: اژدهای سرکش تایوانی! اولین بار در پدیدار شد.