تنزل ۷۴ پلهای رتبه دولت الکترونیک ایران در گزارشات بینالمللی
در حالی که تحقق دولت الکترونیک یکی از برنامههای اصلی دولت یازدهم بوده و مسئولان گزارشهای متعددی از اقدامات در این باره ارائه میکنند اما از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ رتبه جهانی ایران در دولت الکترونیک ۷۴رتبه تنزل یافته است.
در حالیکه سازمان فناوری اطلاعات ایران از چند سال پیش متولی انحصاری دولت الکترونیک در کشور شده و اقدامات متعددی را در این باره انجام میدهد اما در گزارشات جهانی سازمان ملل متحد، رتبه جهانی ایران با 74 رتبه تنزل در مشارکت الکترونیکی از سال 2012 تا 2016 در دولت الکترونیک و 6 رتبه سقوط EGDI از رتبه 100 در سال 2012 به رتبهی 106 در سال 2016 مواجه بوده است.
این در حالی است در چهار سال دولت یازدهم، اینترنت ثابت و همراه در کشور رشد چشمگیری داشته است. به طوری که در بخش پهنای باند داخلی ظرفیت حدود 600 گیگابیت در ثانیه در سال 92 به 10 ترابیت بر ثانیه (بیش از 10 هزار گیگابیت بر ثانیه) در سال 96 رسیده و در بخش بین الملل نیز پنهای باند حدود 70 گیگابیت برثانیهای در سال 92 به پهنای باند بین المللی حدود 800 گیگابیت بر ثانیه در سال 96 رسیده است.
با توسعه اینترنت همراه از سوی اپراتورهای همراه زمینه خوبی برای اجرای دولت الکترونیک، دولت همراه و شهر هوشمند فراهم شده است . هماکنون خدمات نسل چهارم و چهار و نیم تلفن همراه در 700 شهر و و خدمات نسل سوم تلفن همراه در هزار شهر و روستا ارائه میشود و 27 هزار روستای کشور نیز از خدمات اینترنت پر سرعت ثابت استفاده میکنند.
علاوه بر توسعه دسترسی به اینترنت، اجرای پایلوت های شهر هوشمند توسط برخی نهادهای وابسته به دولت و ریاست جمهوری در مناطق آزاد، نشان میدهد فرصتهای خوبی برای راهاندازی مناسب دولت الکترونیک و همراه وجود دارد.
کندی پیشرفت اجرای شبکه ملی اطلاعات مانند کندی پیشرفت دولت الکترونیک تا پیش از سال 1395 مشهود بود تا اینکه وزیر ارتباطات مسئولیت شبکه ملی اطلاعات را از سازمان فناوری اطلاعات به شرکت ارتباطات زیرساخت با مدیریت جوان محول کرد و از آن پس شاهد افتتاح دو فاز اولیه از این شبکه در کشور بودیم.
اکنون با توجه به کندی پیشرفت دولت الکترونیک به نظر می رسد بهتر است سیاستهای زودبازده و تأثیرگذاری در بخش دولت الکترونیک در دولت اتخاذ شود تا جایگاه واقعی ایران در بخش دولت الکترونیک و مشارکت الکترونیک زودتر محقق شود.