جذب سرمایهگذاری در بخش فنآوری اطلاعات از مسیر توافق با چین
معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: فنآوری اطلاعات و ارتباطات یکی از اولویتهای دولت در زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی به شمار میرود که در توافق استراتژیک پیش رو با چین به این حوزه هم توجه ویژهای شدهاست.
به گزارش روز یکشنبه فدراسیون فاوا، «حسامالدین حلاج» گفت: با توجه به برگزاری مرتب کمیسیونهای مشورتی در اتاقهای بازرگانی، نمایندگان دولت در این کمیسیونها حضور دارند. معمولا برای رابطه با هر کشور نیز یک وزارتخانه خاص مسوول است که فعالان اقتصادی را برای مشورت دعوت کند.
توافق ۲۵ ساله با چین
وی با اشاره به گمانهزنیها در مورد توافق شراکت استراتژیک ایران و چین تصریح کرد: یکی از موضوعات داغ این روزها در رسانهها مساله توافق ۲۵ سال شراکت استراتژیک با چین است که دولت از همه اتاقهای بازرگانی دعوت کردهاست که در خصوص جزئیات تجاری و اقتصادی این توافق اظهارنظر و پیشنهاداتشان را مطرح کنند.
حلاج گفت: ارتباط میان بخش خصوصی و دولت در زمینه مشاوره برای توافقهای خارجی وجود دارد، اینکه آیا دولت برای به کار بستن این مشورتها ساز و کار مشخصی در نظر گرفتهاست یا نه، موضوع مجزایی است که باید مجموعه دولت در این مورد پاسخگو باشند. به هر حال این مشورتها در اختیار دولت گذاشته میشود.
چین ما را شریک طبیعی خود میبیند
حلاج با اشاره به سفر پیشین رئیس جمهوری چین به تهران اشاره کرد: باید به یاد داشتهباشیم، رئیس جمهوری چین در بهمن ماه سال ۱۳۹۴ در سفری که به تهران داشت تأکید کرد که چین همواره یک شریک تجاری قابل اعتماد برای ایران باقی خواهد ماند.
معاون اموربینالملل اتاق تهران گفت: نیاز پکن به انرژی باعث میشود که ایران همواره به عنوان یک شریک تجاری و اقتصادی چین باقی بماند، ایران نیز میتواند از این فرصت استفاده کند تا از تواناییهای چین در حوزههای مختلف به ویژه فنآوری اطلاعات، ارتباطات و فنآوریهای نو بهرهمند شود.
حلاج افزود: با کلیاتی که تاکنون از توافق بلندمدت ایران و چین منتشر شدهاست، من تصور میکنم که در راستا عملیاتی کردن این توافق باید قراردادهای جزئیتر و پروژه محور با طرف چینی منعقد شود.
پیشنهاد ایجاد پیوندهای استانی با چین را مطرح کردهایم
حلاج با اشاره به جلسات مشورتی اتاق بازرگانی تهران با دولت گفت: یکی از پیشنهادهایی که از طرف اتاق بازرگانی تهران به دولت ارائه شده، همکاریها در سطح استانی با چین است. برای مثال استان شنژن چین به عنوان یکی از نوآورترین و صنعتیترین استانهای چین، خودش به تنهایی میتواند یک شریک بسیار ارزشمند برای اقتصاد ایران باشد.
وی تصریح کرد: تولید ناخالص داخلی استان شنژن به تنهایی معادل ۳۸۰ میلیارد دلار است. این استان در رتبه اول فنآوریهای نو و ارتباطات و فنآوری اطلاعات در چین قرار دارد. پروژههای متعددی در این استان چه در حوزه لجستیک، IT، ICT و چه در حوزه های بایوتکنولوژی وجود دارد که فرصتهای زیادی را برای همکاری متقابل ایجاد میکند.
این مقام اتاق بازرگانی تهران گفت: پیوند استانهای چین با طرفهای ایرانی میتواند نقش به سزایی در توسعه فنآوریهای کشور داشتهباشد. فعالان کشور در حوزههای خانههای هوشمند، رباتیک، لیزر، هوا-فضا و سلامت هوشمند، شرکتهای شنژن بسیار پیشرفته هستند و کشور میتواند از تجربه آنها بهرهمند بشود.
اولویت جذب سرمایهگذاری در حوزه فنآوری اطلاعات
حسامالدین حلاج تأکید کرد: حوزه آیتی و آیسیتی یکی از اولویتهای دولت در جذب سرمایهگذاری خارجی است. ما به عنوان نمایندگان بخش خصوصی مشاهده کردهایم که همواره وقتی طرفهای خارجی در مذاکرات شرکت میکنند، یکی از نخستین موضوعهایی که دولت برای مشارکت به طرفهای خارجی پیشنهاد میدهد، حوزه فنآوری اطلاعات و ارتباطات است.
معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: ظرفیتهای زیادی در کشور برای جذب سرمایهگذاری خارجی وجود دارد. هم پروژههای متعدد بخش خصوصی است و هم خود دولت پروژههای زیرساختی و عظیمی را دارد که به سرمایهگذاری و مشارکت خارجی نیاز دارند.
وی با اشاره به نیازهای زیرساختی کشور در حوزه فنآوری اطلاعات و ارتباطات گفت: یکی از بزرگترین پروژههای دولتی که بدون مشارکت خارجی امکان پیشرفت آن وجود ندارد، پروژه زیرساختهای توسعه شبکه نسل پنجم موبایل است که دولت همواره از طرفهای خارجی برای سرمایهگذاری و مشارکت در آن دعوت میکند.
حلاج گفت: باید توجه کرد که این هفته پنجمین سالگرد برجام فرا میرسد. علیرغم گذشت پنج سال از این توافق مهم، با توجه به شرایط تشدید تحریمها، آنچنان نمیتوان روی مشارکت و سرمایهگذاری طرفهای غربی حساب باز کرد.
به گفته این مقام اتاق بازرگانی تهران بر اساس برداشتی که ما در اتاق بازرگانی تهران از توافق شراکت استراتژیک ۲۵ ساله ایران و چین داریم، موضوع فنآوری اطلاعات و ارتباطات چه در حوزه مشارکت کوتاه مدت و چه در سرمایهگذاریهای بلندمدت مورد توجه قرار گرفتهاست.