دانشمند توسعه‌دهنده ۵G: چین حکمرانی آمریکا در دنیای فناوری را به چالش می‌کشد

 
 
«اردال آریکان»، استاد و دانشمند ترکیه‌ای نقش بالایی در توسعه 5G داشته، با این حال تا پیش از پشتیبانی هواوی چندان در این حوزه شناخته شده نبود. هواوی با حمایت از آریکان، کدهایش را به استانداردی برای انتقال داده‌های 5G تبدیل کرد و همچنین از چنین فرصتی برای پیشتازی در بازار بهره برد. به اعتقاد آریکان، چین با شبکه 5G می‌تواند حکمرانی آمریکا در دنیای فناوری را به چالش بکشد.
 
طبق گفته آریکان، چین با موج جدیدی از کمپانی‌های تریلیون دلاری که شبکه 5G در مرکز آن قرار دارد، پیشتازی سیلیکون ولی در دنیای فناوری را به چالش می‌کشد. آریکان در این زمینه می‌گوید:
 
«5G کاملا با اینترنت متفاوت است و نقش سیستم عصبی جهان را ایفا می‌کند. هواوی کمپانی پیشرو در فناوری 5G است و تا دهه‌های آینده وجود خواهد داشت. در دوران اینترنت، ایالات متحده آمریکا چندین کمپانی تریلیون دلاری ایجاد کرد، اما چین به علت شبکه 5G دارای ۱۰ یا تعدادی بیشتری شرکت تریلیون دلاری خواهد بود. هواوی و چین در این زمینه پیشتازی می‌کنند.»
 
بسیاری منتظر از راه رسیدن شبکه 5G بودند، اما تردیدهایی درباره آن وجود دارد. در حالی که برخی منتظر نوآوری‌های ناشی از آن هستند، تعدادی به این موضوع اشاره دارند که این فناوری می‌تواند شروعی برای پایان عمر حکمرانی آمریکا در دنیای فناوری باشد.
 
شبکه 5G با سرعت بالاتر و تاخیر کمتر، باعث دستیابی سریعتر به فناوری‌های پیشرفته مانند واقعیت افزوده، خودروهای خودران، اینترنت اشیاء و حتی شهرهای هوشمند می‌شود. بنابراین شرکت‌ها و استارتاپ‌های بیشتری شکل می‌گیرند و به دنبال کسب درآمد از این حوزه‌ها خواهند بود. در این میان شرکت‌های آمریکایی از رقبای خود در تامین تجهیزات موردنیاز عقب افتاده‌اند و احتمال سلطه شرکت‌هایی مانند هواوی، نوکیا، اریکسون و سامسونگ در بازار وجود دارد.
 
در حالی که آریکان تردیدی در پیشتازی چین در دنیای 5G ندارد، برخی متخصصان به توانایی نرم افزاری کمپانی‌های آمریکایی و فرصت‌های موجود برای آن‌ها اشاره می‌کنند. برای مثال می‌توان به سرویس‌های ابری مانند سرویس‌های وب آمازون و گوگل کلود اشاره کرد. به اعتقاد این متخصصان، درآمد اصلی مربوط به برنامه‌ها و نرم افزار و نه سخت افزار می‌شود و با گذر زمان قیمت سخت افزار کاهش چشمگیری خواهد داشت.
 
با وجود چنین گفته‌ای، چین گوشی‌های 5G بیشتری دارد و پوشش این شبکه در چین از ایالات متحده آمریکا بهتر است. چین هم اکنون بیش از ۷۰۰ هزار سایت 5G دارد در حالی که تعداد آن‌ها در آمریکا به ۵۰ هزار می‌شود، البته به اعتقاد برخی این اعداد درست نیستند و چین اغراق می‌کند.
 
شرکت‌های آمریکایی برای حضور گسترده‌تر در بازار شبکه 5G باید به سراغ همکاری با اپراتورها بروند. برای مثال در سال ۲۰۱۹ آمازون با همکاری ورایزن از سرویس پردازش 5G به نام «AWS Wavelength» رونمایی کرد تا توسعه‌دهندگان بتوانند توسط شبکه 5G اپ‌های خود را بسازند. مایکروسافت و گوگل هم دست به چنین کاری زده‌اند.
 
علاوه بر شرکت‌ها، دولت‌ها هم در پیشبرد فناوری نقش دارند. دولت دونالد ترامپ با تحریم هواوی سعی کرد تا جای ممکن جلوی پیشرفت این غول چینی را بگیرد، اما طبق گفته کارشناسان این اقدام باعث پیشرفت این کمپانی در نرم افزار و سرویس‌های ابری شد و هواوی می‌خواهد سرمایه‌گذاری بیشتری در این بخش‌ها داشته باشد.
 
متخصصان آمریکایی امیدوارند با روی کار آمدن بایدن، سرمایه‌گذاری بیشتری در زمینه 5G صورت بگیرد و فرصت‌های جدیدی برای کمپانی‌های این کشور ایجاد شوند. باید منتظر ماند و دید بایدن برای مقابله با پیشروی چین در دنیای فناوری چه برنامه‌هایی دارد و آیا مانند دولت سابق آمریکا با تحریم‌ها می‌خواهد جلوی آن را بگیرد یا به سراغ سرمایه‌گذاری بیشتر برای پیشرفت می‌رود.