روبات‌ ها، جایگزین تکنیسین‌های آزمایشگاه

پژوهشگران آمریکایی با ساخت روبات نمونه‌بردار از خون، فرآیند خون‌گیری را مطمئن‌تر و دقیق‌تر ساختند و باعث شدند تا نسبت به نمونه انسانی آن، آسیب و عوارض کمتری متوجه بیمار شده و نتیجه نمونه گیری نیز دقیق تر باشد.
یکی از شلوغ‌ترین بخش‌های هر بیمارستان، آزمایشگاه و قسمت خون‌گیری آن است. در این بخش روزانه خون‌گیری وریدی زیادی انجام می‌شود که تعداد نه‌چندان کمی از آن‌ها ناموفق و دردناک هستند و بیماران زیادی در این زمینه آسیب می‌بینند. آیا دستگاه یا روباتی برای حل این مشکل قابل طراحی است که بتوان به آن اعتماد کرد. آیا چنین روباتی می‌تواند بدون ایجاد آسیب با موفقیتی بیشتر از متخصصین آزمایشگاه، خون‌گیری وریدی را انجام دهند؟
 
محققان دانشگاه راتگرز (Rutgers) واقع در ایالت نیوجرسی ایالات‌متحده آمریکا یک روبات نمونه‌بردار از خون را ایجاد کردند که عملکردی بهتر از نمونه انسانی آن داشته است.
 
میزان موفقیت کلی این روبات در بین 31 شرکت‌کننده، 87 درصد بود. این رقم برای 25 نفری که پیدا کردن رگ در آن‌ها آسان بود، به 97 درصد افزایش پیدا کرد. از دیگر کاربردهای این روبات که در آینده توسعه پیدا خواهد کرد می‌توان به استعمال آنژیوکت، دسترسی به ورید مرکزی، دیالیز و قرار دادن خطوط شریانی اشاره کرد.
در قلب این دستگاه که هنوز بی‌نام است، یک روبات سونوگرافی با هدایت تصویر وجود دارد که خون را در رگ‌ها به تصویر می‌کشد چراکه  فناوری این روبات کاملاً با یک تجزیه‌وتحلیل مبتنی بر سانترفیوژ یکپارچه طراحی‌شده است. این دستگاه می‌تواند در خانه، در محل کار یا در اورژانس‌ها، کلینیک‌ها، مطب پزشکان و بیمارستان‌ها مورداستفاده قرار گیرد.
 
آمارهای موجود نشان می‌دهند که سالانه بیش از 1.4 میلیارد خون‌گیری وریدی یعنی فرایند گرفتن خون از سیاهرگ‌ها به‌منظور انجام آزمایش خون، یا تزریق وریدی در ایالات‌متحده آمریکا انجام می‌شود. خون سیاهرگی یکی از پرکاربردترین انواع خون در آزمایشگاه‌های پاتولوژی به‌حساب می‌آید؛ اما پژوهشگران دانشگاه راتگرز خاطرنشان کردند که روش ساده همیشه از نظر فنی نیز ساده نیست و همین روش ساده می‌تواند از مهم‌ترین دلایل آسیب‌دیدگی بیماران و پزشكان باشد.
 
جوش لیفیمر (Josh Leipheimer) دانشجوی دکترای مهندسی زیست پزشکی در دانشگاه راتگرز و از محققان اصلی این پروژه تحقیقاتی در بیانیه‌ای گفت: «دستگاهی مانند این روبات می‌تواند به پزشکان کمک کند تا نمونه خون بیماران؛ سریع، با اطمینان و دقیق گرفته شود و از عوارض غیرضروری و درد در بیماران که در اثر تلاش‌های متعدد برای واردکردن سوزن به رگ ایجاد می‌شود، جلوگیری کند.»
 
بر اساس گزارش‌های دانشگاه راتگرز، میزان موفقیت کلی در بین 31 شرکت‌کننده، 87 درصد بود. این رقم برای 25 نفری که پیدا کردن رگ در آن‌ها آسان بود، به 97 درصد افزایش پیدا کرد. از دیگر کاربردهای این روبات که در آینده توسعه پیدا خواهد کرد می‌توان به استعمال آنژیوکت، دسترسی به ورید مرکزی، دیالیز و قرار دادن خطوط شریانی اشاره کرد.
 
نتایج حاصل از اولین کار آزمایی بالینی انسانی یک روبات گیرنده نمونه آزمایش خون در آخرین شماره مجله فناوری (Technology) منتشرشده که با استانداردهای بالینی قابل‌مقایسه و یا فراتر از آن بوده است.