روزهای سخت و بی‎مشتری بازار کامپیوتر کشور

شمارش معکوس برای پایان سال 98 آغاز شده است و بسیاری از صنوف که روزهای سخت  توام با رکود را در طی سال گذرانده‎اند آماده می‎شوند تا با رونق خرید و فروش روزهای تلخ را از یاد ببرند و با امید به استقبال سال نو بروند. اما در بازار کامپیوتر کماکان هیچ خبری از رونق نیست و رکودی که بیش از دو سال گریبان‎گیر فعالان بازار شده است، اکنون تبدیل به بحران شده و به جرات می‎توان گفت کاسبان این بازار بدترین روزها را سپری می‎کنند و افق روشنی پیش رو ندارند.

بنابر اظهار برخی از فعالان بازار کامپیوتر رکود حاکم بر بازار  طی 30 سال گذشته بی‎سابقه بوده و ظرف دو سال گذشته بسیاری از فعالان این صنف تغییر شغل داده یا ورشکسته شده‎اند و اگر دولتمردان چاره‎ای در این‎باره اتخاذ نکنند شرایط به مراتب سخت‎تر و غیر قابل تحمل خواهد شد.

بازار کامپیوتر، تشنه مشتری!

مسلم یاراحمدی از فعالان قدیمی صنف رایانه و عضو هیات مدیره مجتمع کامپیوتر ولیعصر با بیان اینکه بازار کامپیوتر شرایط خوبی ندارد، گفت: اوضاع فروشندگان بازار کامپیوتر اصلا خوب نیست. بیش از دو سال است که بازار در رکودی عمیق فرو رفته و هیچ توجهی به آن نمی‎شود.

وی افزود: یکی از اصلی‎ترین دلایل رکود در بازار کامپیوتر کاهش خریدهای دولتی است. ارگان‎های دولتی بودجه کافی برای خرید ندارند و این باعث شده برای تجهیزات کامپیوتری هزینه نکنند. از طرف دیگر با افزایش و نوسان نرخ دلار به تبع آن قیمت اقلام کامپیوتر افزایش یافته است که این امر موجب کاهش خریدهای مصرف‎کنندگان شده است.

یاراحمدی با بیان اینکه طی یکی دو سال گذشته بسیاری از فروشگاه‎های بازار جمع شده‎اند، گفت: اکثر فروشگاه‎های نوپا بعد از 6 ماه تا یکسال بیشتر دوام نمی‎آورند و ورشکسته می‎شوند. فقط مالکان قدیمی تاکنون دوام آورده‎اند. در این میان افرادی که سرمایه خوبی داشتند کاسبی خود را رها کرده و از ایران رفتند.

حاشیه سود یک درصدی و کمبود کالا

در همین حال حسین یاراحمدی از دیگر فعالان بازار و برادر مسلم یاراحمدی با اشاره به حاشیه سود بسیار پایین فعالان صنف کامپیوتر گفت: حاشیه سود در حد یک درصد شده و به شدت پایین آمده است. شاید کسی باور نکند اما در خیلی مواقع کالا با ضرر به فروش می‎رسد. زمانی با 10 میلیون سرمایه، 10 لپ تاپ خرید و فروش می‎شد که سود هر لپ تاپ 5 درصد بود، در حالیکه اکنون با همان سرمایه می توان دو یا سه لپ تاپ با حاشیه سود یک درصد خرید و فروش کرد.

وی افزود: به غیر از اینکه حاشیه سود کاهش یافته است، کالا نیز در بازار تامین نمی‎شود. واردکننده‎ای که قبلا ماهی یکبار کالا به بازار کامپیوتر تزریق می‎کرد در 11 ماه گذشته فقط یکبار کالا وارد کرده است. بنابراین هم در زمینه لوازم جانبی و هم قطعات با کمبود کالا در بازار مواجه هستیم.

یاراحمدی همچنین با بیان اینکه تمرکز شرکت‎های واردکننده کالا اکنون بیشتر روی تعمیر و خدمات پس از فروش است، گفت: حاشیه سود پایین باعث شده که واردات کالا برای واردکنندگان مقرون به صرفه نباشد. واردکننده  برای واردات کالا باید حداقل 10 میلیارد سرمایه بخواباند، در صورتی که سود بانکی این پول به مراتب بیشتر است. به همین دلیل کالا وارد نمی‎کند.

وی تصریح کرد: این موضوع باعث شده تا قطعات فیک و دست دوم در بازار زیاد شود که در برخی مواقع به جای نو فروخته می‎شوند.

فاکتور رسمی و گرفتاری فعالان بازار

عضو هیات مدیره مجتمع کامپیوتر ولیعصر در ادامه با اشاره به فاکتور رسمی و دردسرهایی که برای فروشندگان در این رابطه ایجاد شده است، گفت: شرکت‎هایی که ملزم به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند از فروشگاه‎های خرید می‎کنند که فاکتور رسمی داشته باشند این در حالی است که اکثر فروشندگان بازار فاکتور رسمی ندارند.

یاراحمدی افزود: این موضوع باعث شده فاکتور رسمی در بازار خرید و فروش شود و یا اجناس زیر قیمت بازار به فروش برسد که به ضرر فروشندگان است.

وی تاکید کرد: تولیدکننده، توزیع کننده ، فروشنده همگی مانند زنجیر به هم متصل هستند و مشکلات مالیاتی، گمرکی، استاندارد و غیره در هر بخش به سایر بخش‎ها نیز تاثیر می‎گذارد.

تعدد مجوزها در بازار کامپیوتر

یاراحمدی یکی از مشکلات بازار را تعدد مجوز تشکل‎های مختلف عنوان کرد و گفت: فروشندگان بازار کامپیوتر سال‌هاست زیر نظر اتحادیه فناوران رایانه تهران و وزارت صنعت فعالیت می‌کنند اما اکنون برای فروش کالایی جزیی به شرکت‎های دولتی باید مجوز شورای عالی انفورماتیک را نیز داشته باشند. چرا باید فروشنده‎ای که جواز کسب دارد دوباره از یک تشکل دیگر مجوز فعالیت بگیرد؟ این موضوع فروشندگان بازار را به دردسر انداخته است.

نوشته روزهای سخت و بی‎مشتری بازار کامپیوتر کشور اولین بار در اخبار تکنولوژی و فناوری پدیدار شد.