ساترا: «طرح صیانت» قابل اصلاح است
مدیرکل صدور مجوز سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر گفت: طرح صیانت با همه محاسن و انتقاداتی که به همراه دارد در مجلس پیش میرود و بعید است اصل طرح نادیده گرفته شود، اما باید توجه داشت که این طرح قابل اصلاح است و کمیسیونهای ویژهای بدین منظور در نظر گرفته شده است.
به گزارش سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) جلسه هماندیشی ساترا و رسانههای صوت و تصویر فراگیر در خصوص طرح «صیانت از کاربران فضای مجازی» برگزار شد.
مدیر کل صدور مجوز و امور رسانههای ساترا در این رسانه توضیحاتی در خصوص ویژگیها و اهداف این جلسه همچنین نگاه ساترا به این مقوله ارائه کرد.
«محمدرسول حاجاقلی» با بیان اینکه ساترا به عنوان نهاد تخصصی تنظیمگر دارای نظراتی در خصوص طرح «صیانت از کاربران فضای مجازی» است، گفت: به هرحال این طرح با همه محاسن و یا انتقاداتی که به همراه دارد طرحی است که در مجلس پیش میرود و بعید است اصل طرح نادیده گرفته شود. اما باید توجه داشت که این طرح قابل اصلاح است و کمیسیونهای ویژهای بدین منظور در نظر گرفته شده است.
مدیر اداره کل صدور مجوز و امور رسانههای ساترا افزود: ما در ساترا در پی ارائه نظری تخصصی به کمیسیون ویژه مجلس هستیم؛ بر همین اساس و طبق دغدغه همیشگیمان از پلتفرمهای فعال و تخصصی که در این حوزه فعالیت میکنند دعوت کردهایم تا در این مورد با یکدیگر تبادلنظر داشته باشیم و شنونده نقطه نظرات و دغدغههای آنها در حوزه تخصصی فعالیت خود باشیم و در نهایت جمعبندی و خروجی این جلسه را به عنوان نظر تخصصی ساترا بله کمیسیون ویژه مجلس ارائه کنیم.
وی با بیان اینکه رویکرد ما در ساترا مشورتی است، گفت پلتفرمها نباید از بیان نظرات خود واهمهای داشته باشند و به هیچوجه قصد نداریم رسانهها را جلو بیندازیم. ما در این مقوله در نهایت به جمعبندی خواهیم رسید که به اسم ساترا منعکس میشود و خواهیم گفت که این جمعبندی با مشورت پلتفرمها صورت گرفته است.
ساترا قصد تزریق انرژی از بیرون به این طرح را دارد
مشاور رئیس ساترا تشکیل این جلسه را به مثابه یک شروع دانست و گفت: چند دستهگی تنظیمگران را یکی از لزوم اجرای «طرح صیانت از کابران فضای مجازی» عنوان کرد و ادامه داد: اصل موضوع را همه پذیرفتهاند به طوری که هر رسانهای که دارای چند صد هزار ویو باشد به طور مستقیم با این کمیسیون طرف خواهد شد. خدمات پایه کاربردی اثرگذار و تعاریف بازی در این زمینه وجود دارد و هر پلتفرم برای امور خود به صورت مستقیم با کمیسیون ارتباط خواهد داشت.
«حسین میرزاپور» افزود: درواقع این طرح در حال ساختن یک ابر تنظیمگری است و شورای عالی فضای مجازی کاربر اصلی این طرح است. شورا در حال ساخت ضمانت اجرایی برای خود است. وقتی ساترا در نوشتن طرح مداخلهای نداشته است و هم اکنون طرح در کمیسیون ویژه مجلس است یعنی ساترا قصد تزریق انرژی از بیرون به این طرح را دارد.
در ادامه این جلسه رسانههای صوت و تصویر فراگیر با طرح دغدغههای خود در خصوص احتمال محدودیتهای کاری بعد از اجرای طرح، رویکرد تجویزی طرح، بیاطلاع بودن از جزئیات طرح و ... نکات خود را عنوان کردند.
طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» عنوان یکی از بحث برانگیزترین طرحهای سالهای اخیر ایران است که در مجلس یازدهم بررسی میشود. طرحی که با واکنش گسترده کاربران، مسوولان و حتی برخی نمایندگان مجلس روبرو شده و واکنشهایی را به همراه داشته است. این میان مدافعان هدف طرح را نه محدودسازی که راهی برای ساماندهی فضای اینترنت اعلام کردهاند.
این طرح که برای نخستین بار و پس از کش و قوسهای بسیار در ۶ تیر با عنوان «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» به صحن مجلس آمد اما بررسی آن تا به امروز طول کشیده و واکنش برانگیز شده است.
طراحان طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی، در فصل نخست این طرح به توضیح و تبیین مفاهیم آمده در عنوان این طرح در دو ماده پرداخته اند. طراحان تازهترین طرح قوه مقننه در بخش دیگری از طرح به تبیین نحوه نظارت بر فضای مجازی پرداختند. نظارتی که بر اساس این طرح به کمیسیون تازهای سپرده خواهد شد. تعیین شرایط و ضوابط فعالیت پیامرسانهای خارجی از مهمترین فصول این طرح است که عمده نگرانیهای جامعه به این دلیل است که نمایندگان در ماده دوم این طرح تصریح کرده اند؛ فعالیت پیامرسانهای خارجی و داخلی اثرگذار مشروط به تایید هیات ساماندهی و نظارت خواهد بود. در غیر این صورت فعالیت آنها در کشور غیرقانونی است و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است نسبت به مسدودسازی دسترسی به آنها اقدام کند.
این طرح برای رسیدن به قانون، مسیر طولانی در پیش دارد و نیازمند بررسیهای بسیار است اما واکنشهای اغلب انتقادی به آن همچنان ادامه دارد.