ستاره شناسان موفق به ثبت نخستین عکس از یک سیاه چاله شدند
ستاره شناسان پس پنج شبانه روز رصد بی وقفه، روز چهارشنبه اعلام کردند، ممکن است، موفق به ثبت نخستین عکس از یک سیاه چاله شده باشند. ظاهر کردن این عکس احتمالا ماه ها زمان خواهد برد، اما اگر دانشمندان در این راه موفق شوند، نتایج آن می تواند به بسیاری از معماها از جمله اینکه جهان از چه چیزی ساخته شده و یا چگونه به وجود آمده است، پاسخ دهد.
مایکل برمر، ستاره شناسی در موسسه بین المللی تحقیقات اخترشناسی رادیویی (IRAM) و مدیر پروژه تلسکوپ افق رویداد (EHT)، به خبرگزاری فرانسه گفت:”به جای ساختن تلسکوپ بسیار بزرگی که احتمالا به دلیل سنگینی وزن خراب می شد، ما از ترکیبی از هشت رصدخانه همچون قطعات بهم پیوسته آینه ای عظیم بهره بردیم. بدین وسیله ما تلسکوپ مجازی با قطری حدود ۱۰ هزار کیلومتر در اختیار داشتیم.”
واضح است، هر چقدر تلسکوپ بزرگ تر باشد، عکس حاصل رزولوشن و جزیئات بیشتری را در بر می گیرد.
به نظر می رسد، بالاخره تلسکوپ افق رویداد (EHT) موفق به ثبت نخستین عکس از کمان ای* (Sagittarius A*) شده باشد. Sagittarius A* ، منبع قوی امواج رادیویی بسیار فشرده و پرجرم در مرکز کهکشان راه شیری است و تصور می شود، این جرم یک سیاه چاله اَبرپرجرم باشد. این تلسکوپ از دو دهه قبل تاکنون به دنبال شکار تصاویری از سیاه چاله ای که در مرکز کهکشان ما واقع است، بوده است. تلسکوپ افق رویداد، در واقع مجموعه ای از تلسکوپ های رادیویی واقع در کشورهای مختلف جهان، از جمله آرایه بزرگ میلی متری/ زیر میلی متری آتاکاما (ALMA) در شیلی است.
این تلسکوپ با استفاده از تکنیکی به نام تداخل خط پایه بسیار طولانی(VLBI) تمام رصدخانه ها را تبدیل به تلسکوپی بسیار بزرگی می کند که همه تلسکوپ های جهان را در بر می گیرد. در واقع برای شکار تصاویری از Sagittarius A* ، نیاز به تلسکوپی بسیار قدرتمند و بزرگ است، چرا که این جرم کیهانی در آسمان همچون یک سوزن کوچک به نظر می رسد. در حالی که دانشمندان بر این باورند که، Sagittarius A* دارای جرمی حدود چهار میلیون خورشید است، اما تنها حدود ۲۰ میلیون کیلومتر عرض دارد و ۲۶ هزار سال نوری با سیاره ما فاصله دارد. تیم تلسکوپ افق رویداد، مشاهده این جرم کیهانی را به یک گریپ فروت و یا یک دی وی دی تشبیه می کنند که از روی زمین دیده شود.
برمر می گوید:”برای نخستین بار در تاریخ، ما دارای ظرفتی تکنولوژیکی کافی برای مشاهده دقیق سیاه چاله ها هستیم.”
تیم تلسکوپ افق رویداد، برای آماده سازی رصدخانه های مورد نظر، آنها را مجهز به ساعت های اتمی بسیار دقیق و همچنین ماژول های هارد دیسکی با ظرفیت ذخیره سازی داده های بسیار کرده اند. از آنجایی که دانشمندان انتظار جمع آوری داده های بسیار عظیمی را دارند، ماژول ذخیره سازی داده هایی که جمع آوری کرده اند، تقریبا معادل ظرفیت ۱۰ هزار لپ تاپ است. این داده ها پس از گردآوری به رصدخانه دانشگاه ام آی تی منتقل می شوند و با استفاده از الگوریتم های تصویربرداری آنجا پردازش می شوند. بر اساس نظریه نسبیت عام انیشتین ، ما باید هلال نوری در اطراف یک حباب سیاه مشاهده کنیم. در واقع این نور، گازها و گرد و غبار ساطع شده از سیاه چاله هستند و حباب سیاه هم سایه سیاه چاله است.
برمر می گوید: “وقتی همه داده ها را با هم ترکیب کنیم، قادر به ظاهر ساختن این عکس خواهیم بود. برای مشاهده نتیجه، باید چند ماهی صبر کنیم.”
گفته می شود، این پروسه احتمالا تا اوایل سال ۲۰۱۸ به طول خواهد انجامید و ما نخستین عکس یک سیاه چاله را در آن زمان مشاهده خواهیم کرد.
.
منبع: popularmechanics
نوشته ستاره شناسان موفق به ثبت نخستین عکس از یک سیاه چاله شدند اولین بار در تکرا - اخبار روز تکنولوژی پدیدار شد.