سرشماری از طریق پایگاه‌های داده‌ای انجام می‌شود

 
 
شرکت ملی پست و مرکز آمار ایران همکاری مشترک خود برای سرشماری نفوس و مسکن را آغاز کردند. به گفته مدیرکل جغرافیایی و اطلاعات مکانی کشور در این همکاری شرکت پست هم برای سرشماری نفوس و مسکن، بانک اطلاعاتی کدپستی، نشانی و اطلاعات مکانی را در اختیار مرکز آمار ایران قرار می‌دهد وهم در به‌روزرسانی پایگاه اطلاعاتی کدپستی و ثبت احوال به مرکز آمار کمک می‌کند.
 
کاوه دولتی،مدیرکل جغرافیایی و اطلاعات مکانی کشور به پیوست گفت: « این همکاری در قالب تفاهم‌نامه همکاری شرکت ملی پست و مرکز آمار ایران آغاز شد. به این ترتیب ما سرویس اطلاعاتی خود را در اختیار مرکز آمار قرار می‌دهیم و هم در به روزرسانی پایگاه اطلاعاتی ثبت احوال و کدپستی همکاری می‌کنیم. در واقع بعد از سال ۹۵ آمارگیری‌ها از حالت آمارگیری‌های حضوری و میدانی به آمارگیری ثبتی مبنا تبدیل شد.»
 
او ادامه داد: «چون با گذشت زمان دنیا به سمت الکترونیکی کردن خدمات رفته است. به همین خاطر تقریبا آمارگیری خانه به خانه صورت نمی‌گیرد. هم‌اکنون برای سرشماری با دقت بالاتر از بانک‌های اطلاعاتی استفاده می‌شود.»
 
به گفته دولتی اگر در گذشته افراد باید به صورت حضوری برای تهیه شناسنامه یا باطل کردن شناسنامه اقدام می‌کردند. هم‌اکنون در لحظه شناسنامه یا کدملی باطل یا صادر می‌شود و آمارها براساس بانک‌های اطلاعاتی به روز می‌شود. او تاکید کرد که در شرکت ملی پست همواره بانک اطلاعاتی کدپستی، نشانی و اطلاعات مکانی به روز می‌‌شوند.
 
او همچنین بیان کرد: «در آمارگیری حضوری وقتی ماموران به منازل افراد مراجعه می‌کنند، غیر از اطلاعات مکان،سوالاتی در زمینه تحصیلات و اشتغال و وضعیت تاهل و غیره می‌پرسند. حالا می‌توان این اطلاعات را از بانک‌های اطلاعاتی استخراج کرد. به عنوان مثال وزارت علوم می‌تواند اطلاعات تحصیلات تکمیلی را عرضه کند.»
 
براساس گفته‌های کاوه دولتی در آمارگیری ثبتی مبنا از کنار هم قرار دادن بانک‌های اطلاعاتی کدپستی و کد ملی و بانک‌های اطلاعاتی دیگر چون بیمه افراد، تحصیلات افراد و ثبت اسناد می‌توان سرشماری نفوس و مسکن را غیرحضوری و بدون هزینه بالا صورت داد.
 
پیشتر در سال ۹۶  جمال مقدم، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات مرکز ملی آمار در گفت‌وگو با پیوست اعلام کرد که مرکز آمار می‌خواهد به سمتی حرکت کند تا تمام اطلاعات را به صورت ثبتی نگهداری کند و پنج سال آینده به جای سرشماری، کلیه اقلام را از دستگاه‌ها دریافت کنند. از همان زمان مرکز آمار برای تبادل اطلاعات با سازمان‌های مختلف تفاهم‌نامه‌هایی را با دستگاه‌های متولی امضا کرد.
 
ابتدای امسال نیز جواد حسین‌زاده در گفت‌وگو با  پژوهشکده آمار اعلام کرد که سال ۱۴۰۵ پایان سرشماری سنتی در ایران است و قرار است جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از داده‌های اداری نگهداری‌شده در بانک‌های اطلاعاتی دستگاه‌های مختلف اجرایی و خدماتی کشور انجام می‌گیرد. حالا به نظر می‌رسد برای اجرایی شدن این نوع آمارگیری مرکز آمار در حال انعقاد قرارداد با شرکت پست و دستگاه‌های دیگر است.