سرمایه‌گذاری هواوی در صنعت تولید تراشه

تولید تراشه دومین صنعت دقیق دنیا پس از هواپیماسازی است اما دستگاه‌های لیتوگرافی مورد استفاده در ساخت تراشه تنها در انحصار چند شرکت غربی هستند. حالا هواوی قصد دارد برای ساخت دستگاه‌های لیتوگرافی و شکستن انحصار یکی از پیشرفته‌ترین دانش‌های روز دنیا خیز بردارد.
 
به گزارش روابط‌عمومی هواوی، جنگ سیاسی واشنگتن با پکن باعث آسیب به برخی کمپانی‌های بزرگ چینی شده اما شرکتی مانند هواوی از این اتفاق به عنوان فرصتی برای شکستن انحصار فناوری غرب استفاده کرده است. حالا با سرمایه‌گذاری هواوی روی توسعه دستگاه‌های تولید تراشه، نه تنها باعث می‌شود این شرکت از سازندگان خارجی بی نیاز شود، بلکه می‌تواند صنعت تراشه را نیز متحول کند.
 
اخیراً شرکت سرمایه‌گذاری Hubble Technology Investment که زیرمجموعه هواوی است، ۸۸ میلیون یوان (معادل ۱۲.۸ میلیون دلار) روی شرکت RSLaser Opto-Electronics Technology سرمایه گذاری کرده که در زمینه توسعه سیستم‌های نوری مورد استفاده در تولید تراشه به روش لیتوگرافی فعالیت می‌کند. با این سرمایه‌گذاری عظیم، هواوی به هفتمین سهام‌دار بزرگ این شرکت تبدیل شده است.
 
دپارتمان سرمایه‌گذاری هواوی که در آوریل ۲۰۱۹ تأسیس شد، تاکنون در ۲۸ شرکت مرتبط با صنعت نیمه‌هادی سرمایه‌گذاری کرده است. این سرمایه‌گذاری هواوی شامل حوزه‌هایی چون تولید تراشه‌های آنالوگ، ماده سیلیکون کاربید مورد استفاده در ساخت تراشه، تراشه‌های مدار تغذیه، تراشه‌های هوش مصنوعی، تراشه‌های مورد استفاده در خودروها و کانکتورها می‌شود.
 
 
تصویری از یک دستگاه لیتوگرافی
 
چشم انداز هواوی برای شکستن انحصار شرکت‌های آمریکایی
سرمایه‌گذاری کلان هواوی روی توسعه دستگاه‌های لیتوگرافی در شرایطی است که این دستگاه‌ها با محدودیت تولید روبرو هستند و قادر به تأمین نیاز روزافزون دنیا برای تجهیزات الکتریکی بی‌شمار نیستند. از همین رو دسترسی به دستگاه‌های لیتوگرافی می‌تواند برگ برنده‌ای برای هواوی و حتی یک دستاورد در خدمت تمام دنیا باشد.
 
سیستم‌های منبع نور یا تابش اشعه یکی از سه جزء کلیدی تشکیل‌دهنده دستگاه‌های لیتوگرافی هستند و پیش از این شرکت RSLaser Opto-Electronics موفق شده بود به طور کاملاً مستقل اولین لیزر اگزایمر توان بالای خود را تولید کند و انحصار این فناوری پیشرفته را بشکند.
 
هرچند همین حالا نیز چین دارای دستگاه‌های لیتوگرافی بومی است، اما بدون توسعه سیستم‌های نوری جدید نمی‌توان به فناوری‌های جدید ساخت تراشه دست پیدا کرد؛ محدودیتی که سرمایه‌گذارهای بزرگی مانند هواوی به دنبال رفع آن هستند.
 
اهمیت استراتژیک دستگاه‌های لیتوگرافی
یک دستگاه لیتوگرافی EUV که از آن در ساخت تراشه‌های مُدرن کامپیوتر، گوشی موبایل و… استفاده می‌شود، از ۱۰۰ هزار جزء مختلف تشکیل شده و نزدیک به ۱۲۰ میلیون دلار قیمت دارد. این دستگاه به اندازه یک ایستگاه اتوبوس است و باید در ۴۰ کانتینر حمل شود. مشکل اصلی آنجاست که ظرفیت تولید دستگاه‌های لیتوگرافی در دنیا بسیار محدود است و تنها تعداد اندکی از آنها در سال تولید می‌شود.
 
شرکت آلمانی ASML تقریباً تنها تولیدکننده کنونی دستگاه‌های لیتوگرافی در دنیاست که تجهیزات خود را به غول‌های سازنده تراشه می‌فروشد؛ انحصاری که حالا هواوی به دنبال شکستن آن است و با این اتفاق، معادلات قدرت در عرصه تکنولوژی نیز به نفع این کمپانی تغییر خواهد کرد.