مجلس به سوالات کاربران در خصوص طرح صیانت پاسخ داد
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی انتقاداتی که در خصوص طرح صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی مطرح شده را نشانه آن دانست که تصویر روشنی از این طرح در افکار عمومی وجود ندارد.
بنابراین برای اطلاع عموم به برخی سوالات پرتکرار در خصوص این طرح پاسخ داده که این سوالات شامل موارد زیر میشود:
مصداق خدمات پایه کاربردی چیست؟
مصادیق اصلی این خدمات بر مبنای مصوبه شورای عالی فضای مجازی عبارتاند از: جستجوگرها، خدمات میزبانی داده، خدمات پایه مکانی و نقشه، شبکههای مجازی و… .
اولین طرح ارائه شده در خصوص طرح صیانت ایرادات زیادی داشته، آیا در حال حاضر طرح در دستور عمل قرار گرفته است؟
خیر، در سال 1399 طرح اولیه صیانت بایگانی شده و طی جلسات متعدد، طرح جدیدی کارشناسی و بازنویسی شده است.
چرا این طرح باید در قالب اصل 85 مورد بررسی قرار بگیرد؟
زیرا این طرح از پیچیدگی و ابعاد فنی بالایی برخوردار است و ذینفعان زیادی به همراه دارد همچنین با اصل 85 امکان دخالت مستقیم نظرات مردم و کارشناسان و قانونگذاری فراهم میشود ولی در غیر این صورت این امکان فراهم نیست، این اقدام باعث میشود قانونگذاری با کیفیت بهتر انجام گیرد همچنین چون متن نهایی قانون دائمی نمیشود امکان اصلاح بیشتری برای این قانون دائمی خواهد بود.
چرا کمیسیون فرهنگی برای بررسی این طرح انتخاب شده و دیگر کمیسیونها دخیل نیستند؟
باتوجه به اعمال اصل 85 بنا بر آن شد که این طرح به کمیسیونی مشترک که دارای عضویت نمایندگان از چند کمیسیون است، ارجاع داده شود.
چه ضمانتی وجود دارد که فرایند نامناسب دیگر طرحها در خصوص طرح صیانت در کمیسیون اصل 85 تکرار نشود؟
وقتی این قانون به اصل 85 رفت، الزاماتی که در ادامه گفته میشود، باید در آن عملی شوند. 1- به کمیسیون مشترک که شامل چند کمیسیون است ارجاع شود. 2-نماینده معاونت قوانین در تمامی جلسات حضور پررنگ داشته باشد. 3- نماینده رسانه ملی و خبرگزاری خانه ملت در تمامی جلسات حضور داشته باشند. 4- کارشناسان مستقل، نمایندگان دولت و بخش خصوصی حضور داشته باشند و مصوبات کمیسیون بعد از برگزاری هر جلسه به صورت عمومی منتشر شود.
سوالات مربوط به حوزه کسب و کار:
آیا محدوده این طرح شامل خدمات پرکاربرد کسب و کارهایی مثل دیجیکالا، دیوار، اسنپ، آچاره، آپارات و… میشود؟
خیر، این طرح فقط در حوزه خدمات پایه کاربردی مطرح شده در مصوبات شورای عالی فضای مجازی است و موارد ذکر شده در سوال، در بخش خدمات کاربردی قرار میگیرند.
آیا با اعمال این طرح برای کسب و کارهای فضای مجازی مشکلی پیش میآید؟
خیر؛ نه تنها این طرح مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه ۱۳ محور حمایت از خدمات پایه کاربردی وجود دارد که برخی از بندهای آن شامل موارد زیر میشود: در نظر گرفتن حقالسهم تولیدکنندگان محتوا، ممنوعیت تبلیغات دستگاههای دولتی در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، ارائه معافیتهای مالیاتی همچنین الزام ارائه خدمات بانکی اختصاصی و ارائه خدمات دولت الکترونیک.
آیا پس از تصویب شدن این طرح، تبلیغات کسبوکارهای داخلی در پلتفرم خارجی ممنوع میشود؟
خیر؛ دراین طرح بیان شده است که مردم و کسبوکارها از ممنوعیت تبلیغات در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، معاف هستند.
آیا بعد از تصویب شدن این طرح، فعالیت کاربران در شبکههای اجتماعی مسدود یا آزاد، تخلف به حساب میاید؟
خیر؛ هر خدمت پایه کاربردی که نیاز مردم را مرتفع سازد، مشابهی اعم از داخلی یا خارجی، نداشته باشد، اجازه مسدودسازی آن داده نخواهد شد و لازم است دولت نیازهای اساسی کشور در زمینه خدمات پایه کاربردی را برطرف نماید.
آیا با تصویب این طرح واتساپ، اینستاگرام، گوگل و سایتهای پرمراجعه خارجی که توسط کسبوکارها مورد استفاده قرار میگیرد، فیلتر خواهد شد؟
خیر” چون هیچ نمونه جایگزینی ندارد، هیچکدام فیلتر نمیشوند؛ همچنین برای بازاریابی بینالمللی و جهانیسازی محتواهای فاخر ایرانی به استفاده از این سرویسها نیاز داریم.
آیا با تصویب شدن این طرح استفاده از فیلترشکن ممنوع خواهد شد؟
اصل استفاده از فیلترشکن در این طرح ملاحظه شده و پیشنهاد شده ضوابط آن توسط کمیسیون عالی تنظیمگر تعیین شود.
آیا پس از تصویب این طرح توزیع فیلترشکن توسط افراد جرم محسوب خواهد شد؟
خیر؛ با توجه به ماده ۳۳ این طرح، صرفاً فعالیت تجاری به منظور کسب درآمد و انتشار عمده فیلترشکنها آن هم تنها در موارد غیر مجاز بنابر تشخیص کمیسیون عالی جرمانگاری شده است.
آیا بعد از تصویب شدن این طرح پهنای باند اینترنت کم میشود؟
نه لزوماً، بلکه به عنوان یک ابزاری برای جایگزینی سیاست مسدودسازی برخی پلتفرمها اعمال میشود.
سوالات مربوط به حوزه دستگاههای اجرایی:
آیا پس از تصویب این طرح قدرت وزارت ارتباطات کاهش پیدا میکند؟
خیر؛ تنها اصلاحاتی که پس از تاسیس شورای عالی فضای مجازی لازم بود در ساختار آن وزارتخانه صورت گیرد، اجرایی خواهد شد. همانطور که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است، وزارت ارتباطات نیز مجری مصوبات شورای عالی فضای مجازی خواهد بود.
آیا با تصویب این طرح ستاد کل نیروهای مسلح بر اینترنت کشور مسلط خواهد شد؟
خیر؛ صلاحیت نیروهای مسلح بر فضای مجازی صرفا به تامین امنیت زیر ساختهای ارتباطی فناوری اطلاعات آن هم زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی محدود شده که در واقع در گذرگاههای ایمن مرزی خواهد بود. مضافاً اینکه نیروهای مسلح هیچ حقی در تأمین مصادیق محتوای مجرمانه، خدمات غیرمجاز و تغییر ترافیکی در کشور ندارد.
نوشته مجلس به سوالات کاربران در خصوص طرح صیانت پاسخ داد اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.