مدیرعامل شاپرک تشریح کرد: پرداخت موبایلی برای تمام اپراتورها امکان پذیر است

مدیرعامل شرکت شاپرک گفت: طرح پرداخت با فناوری NFC که در نمایشگاه کتاب امسال پیاده‌سازی و اجرایی می‌شود به سیم‌کارت و اپراتور وابستگی ندارد و یک طرح جامع است که به‌طور کامل با استانداردهای بین‌المللی انطباق دارد.
محسن قادری در گفت و گو با ایبِنا درباره پرداخت های موبایلی که از امروز برای اولین بار در نمایشگاه کتاب اجرایی می‌شود، گفت: شرکت شاپرک به عنوان متولی نظارت بر حوزه پرداخت در روزهای پایانی سال 95، دستورالعمل اجرایی بهره‌گیری از این فناوری را به شرکت‌های پرداخت(PSP) ارائه کرد.
 
وی تصریح کرد:‌این شرکت با هدف حرکت به سمت استانداردها در حوزه پرداخت، پیاده‌سازی و رعایت آن‌ها و همچنین افزایش امنیت، دستورالعمل‌های فنی پرداخت با فناوری NFC بر اساس استانداردهای جهانی تدوین و در روزهای پایانی سال 95 در اختیار شرکت‌های پی اس پی قرارداده‌ شد.
 
قادری ادامه داد:‌ این شرکت با هدف ایفای وظایف خود همواره به دنبال توسعه صنعت پرداخت بر اساس استانداردها است از این‌رو در بخش فناوری NFC نیز طرحی را بر اساس استانداردهای جهانی تدوین کرد که با حمایت بانک مرکزی همراه شد.
 
مدیر عامل شاپرک افزود: مراحل تکمیلی این طرح در این شرکت دنبال و آزمایش‌هایی نیز بر آن انجام شد که نتیجه آن در نمایشگاه کتاب امسال که پرداخت با NFC برای اولین بار در آن پیاده‌سازی و اجرایی شده ، قابل‌مشاهده است.
 
وی تصریح کرد: هدف شرکت شاپرک در تدوین این طرح و دستورالعمل اجرایی آن، حرکت به سمت استانداردها، پیاده‌سازی و رعایت آن‌ در حوزه پرداخت و همچنین افزایش امنیت و ایجاد یک زیرساخت بدون ورود به فضای کسب‌وکار است.
 
مدیرعامل شاپرک با تأکید بر این‌که این شرکت در هیچ برهه‌ای از زمان برنامه‌ای برای ورود به حوزه کسب‌وکار نداشته و ندارد، خاطرنشان کرد: هدف این شرکت به‌عنوان متولی نظارت بر حوزه پرداخت در ارائه این زیرساخت در بخش فناوری NFC تنها ارائه سرویس‌های جدید به مردم بر اساس استانداردهای جهانی است.
 
وی با تأکید بر این‌که تمام استانداردها در این طرح رعایت شده‌ است، گفت: متأسفانه شرکت اپل به هیچ‌کس حتی شرکای تجاری خود اجازه استفاده از NFC گوشی‌های اپل را نمی‌دهد ازاین‌رو در حال حاضر پرداخت با NFC مختص به گوشی‌های اندرویدی که مجهز به این فناوری است، محدود می‌شود.
 
قادری ادامه‌داد: با این حال شرکت شاپرک برای پوشش گوشی‌های IOS در دستورالعملی که به شرکت‌های پی اس پی ارائه کرده یک دستورالعمل دیگر، بر اساس یکی از پروژه‌های شرکت ویزا عملیاتی کرده‌است به نام MVISA که توانایی خواندن QRCODE را دارا است. این شیوه به‌منظور پوشش این نوع از گوشی‌ها برای حرکت در این زیرساخت، ارائه شده است.
 
وی بابیان این‌که دستورالعمل‌های فنی پرداخت با فناوری NFC را شرکت شاپرک قبل از عید به شرکت‌های پی اس پی ارائه کرده بود، گفت: البته دستورالعمل و سیاست کلی در این بخش را بانک مرکزی ابلاغ می‌کند و شرکت شاپرک تنها دستورالعمل‌های فنی و بخشی از ضوابط در چارچوب سیاست‌های کلی را ارائه می‌کند.
 
وی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود پرداخت در حوزه NFC در دستورالعملی که شرکت شاپرک ارائه کرده تنها مبتنی بر شرکت‌های پی اس پی است، گفت: شرکت‌ شاپرک تنها متولی نظارت در حوزه پرداخت و شرکت‌های پی اس پی است البته در این بخش بانک‌هایی نیز بودند که می‌خواستند از این زیرساخت به‌منظور بهره‌گیری از فناوری NFC استفاده کنند ولی این شرکت نمی‌تواند به این بخش ورود کند زیرا ورود به این بخش در حوزه وظایف بانک مرکزی است.
 
قادری با اشاره به این‌که زیرساخت و دستورالعمل اجرای در خصوص NFC خاص نیست و حالت فراگیر دارد، تصریح کرد: این طرح می‌تواند به‌سرعت حرکت کند زیرا تنها مختص به یک بانک و یک شرکت پی اس پی نیست.
 
وی در پاسخ به این پرسش که بسیاری از شرکت‌های فعال در حوزه پرداخت که پی اس پی نیز نیستند، فعالیت‌های بسیاری در حوزه NFC قبل از ارائه این دستورالعمل انجام داده‌اند و آیا با ارائه این دستورالعمل اجازه فعالیت به این شرکت‌ها در این بخش داده می‌شود یا خیر، گفت: شرکت شاپرک این حرکت را آغاز و نامه‌نگاری‌هایی نیز با بانک مرکزی در این راستا انجام داده است ولی بانک مرکزی باید در این خصوص مجوز فعالیت صادر کند که برای برخی نیز این مجوز صادرشده است.
 
 یادآورمی شود، فناوری ارتباطی میدان نزدیک یا اصطلاحاً NFC در سراسر دنیا برای اتصال دستگاه‌ها به هم و پرداخت هزینه از طریق برقراری ارتباط نزدیک کارت‌بانکی یا تلفن همراه بکار گرفته می‌شود و به عبارت ساده‌تر، اساس NFC بر مبنایجایگزینی کارت با موبایل‌های دارای دسترسی به اطلاعات حساب بانکی است بدین معنی که وقتی اطلاعات حساب بانکی خود در تلفن همراه وارد می‌شود در پرداخت‌ها با نزدیک کردن تلفن همراه به دستگاه ‌گیرنده، عملیات پرداخت بدون اتلاف وقت (واردکردن رمز و منتظرشدن برای تأییدیه) انجام می‌شود ولی با وجود گذشت بیش از یک دهه از رونمایی این فناوری در جهان و بکارگیری آن در کشورهای مختلف، زمینه و امکان ارائه و استفاده از این شیوه آن‌گونه که باید، در ایران فراهم نشده‌بود تا اینکه نهادهای ناظر حاکمیتی پس از تدوین و ابلاغ سیاست و دستورالعمل اجرایی، روز گذشته سرانجام به صورت رسمی از این شیوه پرداخت رونمایی کردند.