چین ادعای ساخت ابرکامپیوتری یک میلیون بار سریعتر از رکورد جهانی را کرد
ادعای ساخت یک کامپیوتر کوانتومی از سوی یک دانشمند چینی مطرح شد، کامپیوتری که رقیب غربی خود یعنی ابرکامپیوتر سیکامور گوگل را کنار میزند.
با مطرح شدن این ادعا از سوی چان ژیانوی فیزیکدان دانشگاه علوم و تکنولوژی چین طی کنفرانسی در دانشگاه وستلک در هانگژو چین اعضای تیم وی اعلام کردند این گفته نیاز به تایید و بررسی بیشتری دارد. براساس مقالهای که محققان گوگل سال پیش منتشر کردند، سیکامور در حدود ۲۰۰ ثانیه محاسبهای را به پایان رساند که سریعترین کامپیوتر زمین ۱۰هزار سال برای حل آن زمان نیاز دارد.
البته تیم پن بیانیهای در ویبو ،شبکه اجتماعی بزرگ چین، منتشر کردند و طی آن اعلام کردند که گفتههای پن خارج از مضمون بوده و آنها بسیار نگران این ادعا هستند. در این بیانیه به نقل از پن گفته شده است که «تا تایید نهایی هیچ تضمین صد درصدی وجود ندارد».
یک کامپیوتر کوانتومی با استفاده از کوبیت یا ذرات زیراتمی در حالتهای مختلف کوانتومی، تعداد زیادی محاسبات را در یک آن انجام میدهد. بسیاری از دانشمندان باور دارند که این تکنولوژی ممکن است روزی برای هک حساب بانکی و رمز عبور دیگر حسابها استفاده شود. با این وجود هنوز با ساخت یک کامپیوتر کوانتومی قابل استفاده برای عموم دهها سال فاصله داریم. اکثر ماشینهای فعلی وظایف خاصی بر عهده دارند و هیچ ارتباطی با کد شکنی ندارند.
برای مثال کامپیوتر کوانتومی پن حرکت نور در محفظهای پر از کریستال را شبیه سازی میکند. وقتی ذرهای از نور به کریستال برخورد کند به چپ یا راست خواهد رفت و به کریستال دیگری برخورد خواهد کرد. با افزایش ذرات نور، شرایط بسیار پیچیده خواهد شد.
حتی قدرتمندترین کامپیوترهای جهان هم در شبیهسازی این فرایند به مشکل میخورند اما با کامپیوتر کوانتومی این فرایند بسیار سادهتر خواهد بود. زمانی که تیم پن شروع به ساخت دستگاهی برای این شبیهسازی یا همان نمونه برداری بوزون کردند، این دستگاه قابلیت اداره ۱۰ کوبیت را داشت. اما به گفته پن حالا این رقم به ۵۰ کوبیت افزایش یافته است. کامپیوتر سیکامور گوگل ۵۳ کوبیت را پردازش میکند، با اینکه این رقم بسیار قابل توجه است اما این کامپیوتر با «مدار تصادفی» برای وظیفه متفاوتی طراحی شده است.
پن و تیمش توضیح ندادند که چطور عملکرد این دو ماشین را مقایسه کردهاند. هردوی این ماشینها با هدف «برتری کوانتومی» ساخته شدهاند و قصد دارند نشان دهند که کامپیتورهای کوانتومی بسیار بهتر از همتایان معمولی خود عمل خواهند کرد.
اما بحثهایی نیز در این باره وجود دارد. برای مثال IBM ادعا میکند که گوگل با استفاده از الگوریتمهای خارج از رده زمان محاسبه ابرکامپیوترهای معمولی را از دو روز به ۱۰ هزار سال افزایش داده است. پن ساخت اولین ماهواره کوانتومی جهان و راه اندازی بزرگترین شبکه ارتباطی کوانتومی از پکن تا شانگهای را رهبری کرده است، پروژهای که از لحاظ نظری غیرقابل نفوذ است. تیم پن در دو دهه گذشته برای تثبیت جایگاه چین در تکنولوژی کوانتوم کمکهای زیادی از دولت این کشور دریافت کرده است.
به گفته یکی از اعضای تیم آنها تحت فشار هستند تا میزان سرمایهگذاری دولت را گزارش دهند. یکی از فیزیکدانان که به دلیل حساسیت موضوع خواسته است نامش فاش نشود میگوید: «برخی تحقیقات پایهای کاربرد فوری و ملموس ندارند.»