کاهش قدرت خرید مردم، میزان تراکنش کارتخوانهای فروشگاهی کاهش یافته است
شاپرک (شبکه الکترونیکی پرداخت کارت)، شرکتی است که در زمینه کارتهای بانکی فعالیت میکند و مسئولیت نظارت بر مبادلات الکترونیکی کشور را برعهده دارد.
تمامی پرداختهای اینترنتی از هر سایتی، به شبکه شاپرک منتقل میشود و فروشگاههای مجازی برای اینکه فعالیت خود را شروع کنند، ابتدا باید مجوز کسب و نماد اعتماد را از شاپرک دریافت کنند.
البته که درگاههای پرداخت اینترنتی تنها ابزار تراکنش شاپرک نیستند؛ شاپرک سه ابزار برای انجام تراکنشها دارد؛ ابزار اینترنتی که شامل درگاه اینترنتی سایتها و فروشگاههای آنلاین میشود. ابزار موبایلی که از طریق شمارهگیری کدهای دستوری ussd تراکنشها را انجام میدهد و عموما برای خرید شارژ سیمکارت و بستههای اینترنتی از آن استفاده میشود و درنهایت کارتخوانهای فروشگاهی که مهمترین بخش تراکنشهای شاپرکی هستند.
ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی، تنها بخش کوچکی (حدود ۱۰ درصد) از تراکنشهای شاپرک را به خود اختصاص میدهند و حدود ۹۰ درصد از تراکنشهای شاپرک، از طریق کارتخوانهای موجود در فروشگاهها انجام میشود.
حالا براساس آماری که شاپرک از تراکنشهای مهرماه، ارائه کرده است؛ تعداد تراکنشهای شهروندان ایرانی، مخصوصا تعداد تراکنشهای کارتخوانهای فروشگاهی، در مهر ماه در مقایسه با شهریور ماه، افت قابل توجهی داشته است.
طبق آمار ارائه شده، تعداد تراکنشهای شاپرکی در مهرماه ۴.۶۲ درصد و مبلغ تراکنشها در مهرماه ۷.۷۷ درصد، نسبت به شهریورماه کاهش یافته است.
همچنین شاپرک اعلام کرده که اگرچه ارزش اسمی تراکنشها در مهرماه، ۷.۷۷ درصد کمتر از شهریور بوده است، اما با توجه به اینکه بر اثر تورم، قیمتها هم در مهرماه از شهریورماه، بالاتر بوده؛ بنابراین ارزش حقیقی تراکنشها (پس از کسر اثر تورمی از ارزش اسمی)، نشان میدهد که تراکنشهای شاپرکی در مهرماه، ۱۱.۴۱ درصد از شهریورماه کمتر بوده است.
این موضوع در درجه اول نشاندهنده کاهش قدرت خرید مردم و در درجه دوم، موید این است که شاخص تورم بسیار بالاست؛ به طوری که شاخص تورم در مهرماه سال ۱۴۰۰، نسبت به مهرماه سال ۹۹، بیش از ۳۹ درصد بوده است!
همچنین براساس آمارهای ارائه شده توسط شاپرک، تعداد ابزارهای فعال پذیرش اینترنتی و موبایلی، در استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی و فارس بیشتر از سایر استانها بوده و این بدین معنی است که خریدهای آنلاین در این استانها، بیشتر از سایر استانها رواج دارد و همینطور، توسعه اینترنت ثابت و سیار در این استانها بهتر صورت گرفته است. چرا که تعداد ابزارهای فعال اینترنتی و موبایلی در هر استان، ارتباط مستقیم با ضریب نفوذ اینترنت پهنباند ثابت و سیار در آن استان دارد.
براساس اعلام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در جدول ضریب نفوذ اینترنت در استانها، تهران با ضریب نفوذ اینترنت سیار ۱۲۲ درصد در رتبه اول، اصفهان با ۱۱۲ درصد در رتبه دوم، خراسان رضوی با ۱۰۵ درصد در رتبه سوم و استان فارس نیز با ضریب نفوذ اینترنت سیار ۱۰۵ درصد، در رتبه چهارم قرار میگیرد و همین استانها هم طبق آمار شاپرک، بیشترین ابزارهای اینترنتی و موبایلی فعال را داشتهاند.
همچنین در استانهای ایلام، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد و سمنان، میزان تراکنشهای موبایلی از تراکنشهای اینترنتی بیشتر بوده است. این آمار نشان دهنده این است که ضریب نفوذ اینترنت همراه در این استانها، کمتر بوده و همینطور مردم این استانها نسبت به سایر استانها، کمتر از گوشی هوشمند استفاده میکنند.
نوشته کاهش قدرت خرید مردم، میزان تراکنش کارتخوانهای فروشگاهی کاهش یافته است اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.