کدام چیپست موبایل بهتر است؟ اگزینوس، اسنپدراگون، مدیاتک یا کایرین؟
چیپست چه نقشی در انتخاب یک گوشی هوشمند دارد و از کدام برند باشد بهتر است؟ اگزینوس، اسنپدراگون، مدیاتک یا کایرین؟ یا شاید هم اینتل اتم؟ چیپست گوشی نقش مهمی در کارایی آن دارد و در واقع مغز متفکرش است. میخواهیم به شما کمک کنیم که انتخاب بهتری داشته باشید.
در حقیقت این چیپستها System On a Chip یا به اختصار SoC هستند که شامل CPU، بلوتوث، GPS، LTE، سنسورها، وایفای و چیزهای دیگر میشود و صرفا پردازنده نیستند. تمامی چیپستهای اگزینوس، اسنپدراگون، مدیاتک و کایرین از پردازندههای مبتنی بر معماری ARM استفاده میکنند در حالی که چیپست اتم معماری اختصاصی اینتل را دارد. امروز تفاوتهای عمده، مزایا و معایب هر کدام از اینها را بررسی میکنیم.
توجه داشته باشید که هر کدام از این برندها چندین مدل با قدرتهای مختلف دارند. این مقایسه به صورت کلی انجام میشود و در آینده مدلهای بخصوص از چیپستها را مورد مقایسه قرار خواهیم داد. همچنین در این مطلب جزئیات تکنولوژیهای به کار رفته در چیپستها را مورد بررسی قرار نمیدهیم و فقط تفاوتهای مهم آنها را مرور میکنیم.
مدیاتک
مدیاتک یک کمپانی تایوانی است که چیپستهای موبایل را با قیمت ارزانتری تولید میکند. دقیقا به همین دلیل است که گوشیهای ارزان قیمت از جمله بسیاری از برندهای چینی به پردازندههای این کمپانی مجهز میشوند. مدیاتک چیپستهایی با بیشترین تعداد هسته را میسازد؛ هشت هستهای و حتی ده هستهای. در مجموع، این برند بیشترین کاربرد را برای گوشیهای مقرون به صرفه دارد. یکی از مشکلات چیپستهای مدیاتک تولید گرمای زیاد در حین مولتیتسکینگ و مصرف زیاد باتری است و با وجود ادعای بهینه شدن مدلهای جدید، همچنان این مشکل پابرجا بوده و کاملا حل نشده است. معمولا توانایی چیپستهای این کمپانی با قدیمی شدن گوشی کاهش مییابد.
اسنپدراگون
اسنپدراگون محصول کمپانی آمریکایی کوالکام است. معمولا چیپستهای اسنپدراگون گرانقیمت هستند؛ البته مدلهای ارزانتر هم تولید میشوند. این چیپستها به استثنای اسنپدراگون 801 مشکل تولید گرما را ندارند. این برند بهترین سازنده چیپستهای رده بالای گران قیمت است. اسنپدراگون از تکنولوزی Hetrogeneous Computing (پردازش نامتقارن) استفاده میکند، به این معنا که یونیتهای چیپست میتوانند به صورت مستقل از یکدیگر کار کنند. مثلا یونیت پردازش تصویر، اطلاعات دریافتی از دوربین را به کدهای دیجیتال عکس و فیلم تبدیل میکند در حالی که واحدهای دیگر چیپست از جمله CPU به صورت مستقل به عملکرد دیگری مشغول هستند. در مورد مدیاتک پردازنده گرافیکی و CPU با همدیگر پردازش عکس را انجام میدهند. در نتیجه این نوع عملکرد، مصرف باتری افزایش مییابد.
یک تفاوت دیگر چیپست گوشی اسنپدراگون به نوع GPU (پردازنده گرافیکی) مربوط میشود. کوالکام از پردازنده گرافیکی اختصاصی خود با نام Adreno استفاده میکند که مزیتهای زیادی نسبت به انواع Mali دارد. تمامی برندهای دیگر، پردازندههای گرافیکی Mali را در چیپستهای خود به کار میبرند.
اگزینوس
چیپستهای اگزینوس در موبایلها و تبلتهای سامسونگ مورد استفاده قرار میگیرند و همچنین در تعدادی از محصولات موتورولا و میزو. با وجود برتری کامل اسنپدراگون در سالهای پیش، اگزینوسها در جدیدترین نسلشان عملکرد خوبی دارند و حتی در برخی از مشخصات، بهتر از اسنپدراگون به نظر میرسند، هر چند هنوز هم در مجموع نمیتوان برتری کامل را به آنها نسبت داد. به عنوان مثال مقایسه جدیدترین نسل این چیپستها یعنی اگزینوس 2100 با اسنپدراگون 888 را در بنچمارکهای آنتوتو و گیگبنچ نگاه کنید:
این چیپست گوشی شامل پردازندههای نسل جدید ۵ نانومتری هستند و همانطور که بنچمارکها نشان میدهند، دو رقیب عملکردی نزدیک به هم دارند. درباره برتری هر کدام از آنها نظرات کارشناسان و متخصصین این حوزه متفاوت است. چیپستهای جدید به زودی در پرچمداران سال ۲۰۲۱ مورد استفاده قرار میگیرند و میتوانیم عملکرد آنها را بهتر مقایسه کنیم. گفتنی است که محصولات سامسونگ در آمریکا به جای چیپست اگزینوس، با اسنپدراگون روانه بازار میشوند.
اسپریدترام
اسپریدترام یک کمپانی چینی است که پردازندههای ارزان قیمت را برای استفاده در گوشیهای رده پایین میسازد. عملکرد این چیپستها شباهت زیادی با مدیاتک دارد اما مدیاتک معروفتر است. بنابراین میتوانید اطلاعات بیشتری درباره محصولات مدیاتک بدست آورید و پشتیبانی از آنها هم بهتر انجام میشود. اسپریدترام در چین کاملا شناخته شده است اما مدیاتک اخیرا سهم زیادی از بازار چین را از دستش خارج کرده و در مقابل، اسپریدترام در بازار کشور هند سهم بیشتری به دست آورده است.
کایرین
چیپستهای کایرین توسط کمپانی هایسیلیکون از زیر مجموعههای هواوی تولید میشوند. این چیپستها مصرف باتری پایینی دارند و عملکردشان نیز از بسیاری از چیپستهای دیگر بهتر است. این برند روند رو به رشدی داشته و در سالهای اخیر با بهترین سازندگان چیپست رقابت میکند. به تصویر زیر توجه کنید:
با توجه به بنچمارکها، پرچمدار هواوی در کلاس ۵ نانومتریها ضعیفتر از محصولات کوالکام و سامسونگ است، اما مقدار این تفاوت خیلی زیاد نیست. چیپستهای کایرین فقط در گوشیها و تبلتهای هواوی و آنر مورد استفاده قرار میگیرند.
اینتل اتم
اینتل فرمانروای حوزه پردازندههای کامپیوتر است اما برای موبایل هم چیپست میسازد. چیپست گوشی اینتل به تکنولوژی hyperthreading hsjthni مجهز هستند که باعث بهبود عملکرد مولتی تسکینگ میشود. وضعیت چیپستهای موبایلی اینتل از نظر مصرف باتری و تولید گرما خوب است اما نمیتوان آنها را با مدلهای اسنپدراگون مقایسه کرد. تعداد دیوایسهای مجهز به این چیپستها زیاد نیست. به عنوان نمونه میتوانیم تعدادی از ذنفونهای ایسوس را نام ببریم.
نوشته کدام چیپست موبایل بهتر است؟ اگزینوس، اسنپدراگون، مدیاتک یا کایرین؟ اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.