کوالکام به بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه برای گجت‌های اندرویدی گران‌‌قیمت تبدیل شد

گزارشات پیشین نشان دادند که سهم شرکت مدیاتک از بازار جهانی تراشه طی سال 2021 برابر با 46 درصد بوده است؛ در حالی‌که این رقم برای رقیب آمریکایی مدیاتک یعنی کوالکام معادل 35 درصد بود. بدین‌ترتیب کمپانی تایوانی مدیاتک به بازیگر برتر بازار تراشه‌های اسمارت‌فونی اندرویدی طی سال 2021 تبدیل شد. این موضوع احتمالا موجب می‌شود تا برخی کاربران تصور کنند که دوران سیطره کوالکام بر بازار اسمارت‌فون‌های اندرویدی به پایان رسیده است.

با این‌حال اخیرا موسسه تحقیقاتی Counterpoint Research گزارش تکمیلی جدیدی را در این رابطه منتشر کرده است. این گزارش به بررسی اوضاع بازار تراشه در بازه‌های قیمتی مختلف پرداخته و وضعیت رقابت تراشه‌های کوالکام، مدیاتک، اگزینوس، های‌سیلیکون و UNISOC برای دستیابی به بیش‌ترین سهم از بازار تراشه‌های اندرویدی در رده‌های مختلف قیمتی را تشریح نموده است.

بررسی دقیق‌تر گزارش نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از رشد سهم شرکت مدیاتک در بازار طی سال 2021 مدیون فروش بالای دستگاه‌های ارزان‌قیمت با قیمت‌گذاری کمتر از 299 دلار است. چنین رشدی مدیون بالا بودن سطح تقاضا برای تراشه‌های Dimensity 700، Dimensity 800 و مدل‌های سری هلیو است.

از سوی دیگر کوالکام بازار اسمارت‌فون‌های میان‌رده و پرچم‌داران ممتاز را تحت سیطره خود قرار داده است؛ به گونه‌ای که تقریبا 50 درصد از سهم بازار در بازه قیمتی بیش از 300 دلار (به جز بازه قیمتی 700 تا 799 دلار) در اختیار این کمپانی آمریکایی است. در بازه قیمتی 700 الی 799 دلاری، سامسونگ با کسب سهم 46 درصدی از بازار پیشتاز بود.

اما اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چرا کوالکام از بازار اسمارت‌فون‌های ارزان‌قیمت فاصله گرفته و پس از کناره‌گیری تدریجی کوالکام از این عرصه، مدیاتک چگونه موفق به پیشروی در بازار محصولات مقرون‌به‌صرفه شده است؟

سهم تراشه‌های اندرویدی از بازار در بازه‌های قیمتی مختلف طی سال 2021

در گزارش اخیر خاطرنشان شده که این پدیده از تغییر روندهای حاکم بر بازار به‌دلیل کمبود جهانی تراشه ناشی شده است. از آنجا که کوالکام قادر به تامین تمامی تراشه‌های مورد نیاز خود از 2 کمپانی TSMC و سامسونگ نیست؛ لذا این شرکت عمده توجه خود را بر افزایش عرضه تراشه‌های سری اسنپ‌دراگون 700 و 800 متمرکز کرد و از این طریق به درآمد و سودآوری بیش‌تری دست یافت.

با این‌حال از آنجا که طی سال 2021 شرکت کوالکام در زمینه عرضه تراشه‌های سری اسنپ‌دراگون 400 و اسنپ‌دراگون 600 سرمایه‌گذاری چندانی نداشت؛ لذا کمپانی‌های تولیدکننده اسمارت‌فون تصمیم گرفتند تا به منظور تامین تراشه‌های مورد نیاز محصولات اقتصادی و ارزان‌قیمت خود به رقیب کوالکام یعنی شرکت مدیاتک مراجعه نمایند.

در سال 2021 شرکت مدیاتک از تراشه‌های قدرتمند و مقرون‌به‌صرفه 5G از سری Dimensity 700 تا Dimensity 1200 رونمایی کرد. این تراشه‌ها قادر به ارائه عملکردی یکسان و در برخی موارد برتر از رقبای خود در رده‌های قیمتی مشابه هستند. با توجه به معرفی تراشه‌های سری Dimensity 8000 و Dimensity 9000 طی سال جاری میلادی انتظار می‌رود که در سال آینده سهم مدیاتک از بازار محصولات اندرویدی ممتاز نیز افزایش پیدا کند.

همچنین گزارش اخیر به جزئیاتی در رابطه با تراشه‌های اگزینوس سامسونگ، های‌سیلیکون کایرین هواوی و Unisoc طی سال 2021 اشاره نموده است. در کنار گوشی‌های سری گلکسی S21 مجهز به تراشه اگزینوس، اکثر دستگاه‌های سری A، F و M سامسونگ از تراشه‌های بومی اگزینوس بهره‌برداری نکردند.

در بازه قیمتی متوسط رو به پایین (100 الی 299 دلار)، سهم تراشه‌های اگزینوس از 17 درصد به 7 درصد کاهش یافت. در بازه قیمتی متوسط رو به بالا نیز سهم این تراشه‌ها از 13 درصد در سال 2020 به 6 درصد طی سال 2021 رسید.

سهم شرکت Unisoc در بازار اسمارت‌فون‌های ارزان‌تر از 200 دلار طی سال 2021 رشد هیجان‌انگیزی را تجربه کرد. در سال 2020 تراشه‌های تولیدی Unisoc تنها در هندست‌هایی با قیمت‌گذاری ارزان‌تر از 100 دلار به‌کار گرفته می‌شدند. با این‌حال در سال 2021 شرکت‌های ریلمی، موتورولا و سامسونگ اقدام به عرضه گوشی‌هایی با تراشه‌های سری تایگر (Tiger) کردند. این تراشه‌ها نسبت به رقبای خود در بازه‌های قیمتی مشابه از عملکرد بهتری برخوردار هستند.

نهایتا سهم تراشه‌های تولیدی واحد های‌سیلیکون هواوی از بازار اسمارت‌فون‌های 500 دلاری و گران‌تر طی سال 2021 برابر با 16 درصد بود. ممنوعیت‌های تجاری اعمال شده توسط دولت آمریکا موجب شد تا سهم هواوی از 30 درصد در سال 2020 به 16 درصد در سال 2021 کاهش پیدا کند. این در حالیست که طی این مدت، های‌سیلیکون تراشه‌های تولید شده پیش از اعمال ممنوعیت‌ها را به فروش رسانده است. با کاهش موجودی تراشه شرکت تا پایان سال 2022 احتمالا شاهد ادامه روند کاهش سهم های‌سیلیکون از بازار خواهیم بود. هواوی پیش‌تر فرآیند به‌کارگیری تراشه‌های کوالکام در محصولات جدید خود را آغاز کرده است؛ اما این نیمه‌هادی‌ها صرفا از قابلیت اتصال به شبکه 4G برخوردار هستند.

نوشته کوالکام به بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه برای گجت‌های اندرویدی گران‌‌قیمت تبدیل شد اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.