۱۴ مدرسه نوآور و مبتکر در جهان را بشناسید!
یکی از ارکان مهم در آموزش، خلاقیت و نوآوری است مانند به کار گیری فناوریها و روشهای نوین تدریس، کشف و بازدید میدانی، رد کردن معیارها و یا شرکت در انجمنهای محلی. یک مدرسه خلاق میتواند از یک مدیر مبتکر و افسانهای الگو بگیرد، مانند مدرسه استیو جابز در آمستردام. یا این که بدون در نظر گرفتن جنسیت افراد به آنها فرصت پیشرفت بدهد، مانند اگالیا در استکهلم. با هم نگاه کوتاهی داشته باشیم به برترین مدارس دنیا در زمینه ابتکارات و نوآوریها در آموزش:
Summit Sierra، سیاتل واشنگتن: مدرسهای که شخصی میشود!
بیل گیتس میگوید که حرکت مدرسه Summit Sierra به سوی یادگیری شخصی سازی شده – فرمی از آموزش که با استفاده از فناوری دانش آموزان را برای رسیدن به آموزش خود توانمند میکند- یکی از تاثیر گذارترین راهها برای آموزش کودکان است.
این مدرسه خصوصی در سال ۲۰۱۵ افتتاح شد. هر روز بچهها برای ۳۰ دقیقه روخوانی تمرین میکنند، ۳۰ دقیقه مسئلههای ریاضی حل میکنند، دورههای آنلاین آموزشی میگذارنند، با مربیان درباره شغل و اهداف زندگی خود سخن میگویند و با سایر دانش آموزان ملاقات میکنند تا نظر و احساس خود را در طول دوران حضور در ایین اجتماع با هم به اشتراک بگذارند.
با این که دانش آموزان به سمت یادگیری شخصی راهنمایی میشوند، باز هم معلمین نقش مهمی را دارند. در Summit Sierra معلمها برای ۴ سال با دانش آموزان همراه میشوند و در طول این مدت کاملا رابطه دوستانهای برقرار میشود. آموزگاران میتوانند از طریق نرم افزارهای خاص در خانه هم با دانش آموزان خود ارتباط داشته باشند و تکالیف و امتحانات آنها را بررسی کنند.
Orestad Gymnasium، کپنهاگن، دانمارک: مدرسهای در یک مکعب!
Orestad Gymnasium یک کلاس درس بسیار بزرگ است که در آن ۳۵۸ دانش آموز دبیرستانی در مکعب شیشهای گران قیمتی به یادگیری مشغول میشوند. با تشوبق دانش آموزان به همکاری در فضای باز و گسترده، این مدرسه امیدوار است که بچهها بتوانند در آینده با ذهن بازتر و منعطفتری و از جهت عکس هم به موضوعات بنگرند.
ما میخواهیم در مکانی تدریس داشته باشیم که دانش آموزان به تحقیق بپردازند و با همکاری هم مسائل و مشکلات واقعی را حل کنند. بنابراین ما میخواهیم یک مدرسه (فضای) باز باشیم که با دنیای بیرون ارتباط دارد.
این جملهای بود که مدیر مدرسه میگوید. فضاهای باز که با استوانههای بسیار بزرگ تزیین شدهاند امکان یادگیری در یک محیط آرامتر را میدهد و دانش آموزان را برای گرفتن نقشی در آموزش شخصی تشویق میکند. دانش آموزان به گروههایی تقسیم شده و کلاسهایی را تشکیل میدهند و گاهی اوقات معلمین هم برای راهنمایی با آنها همراه میشوند.
اندرسِن مدیر این مدرسه میگوید:
این کافی نیست که به آنها دانش را ارائه کنید، شما باید به آنها راهی برای تبدیل دانش به عمل نشان بدهید و این بسیار برای ما و (فکر میکنم) برای همه مدرسههای مدرن مهم است.
Big Picture Learning in Providence، جزیره Rhode: مدرسهای در دنیای واقعی!
مدل Big Picture Learning دیوار بین آموزش و دنیای کار و واقعیت را میشکند.
در آغاز دانش آموران دبیرستانی یاد میگیرند که نفس خلاق آنها اولویت دارد. برای بروز بیشتر این صفت، دانش آموزان با مربیانی همراه میشوند که مشغول به کار در زمینههایی هستند که دانش آموز در آینده قصد ورود به آن را دارد.
مسئول ارتباطات این مدرسه میگوید:
مهمترین معیار آموزش در Big Picture Learning این است که دانش آموزان در دنیای واقعی یاد بگیرند.
سیستم به کار رفته در این مدرسه، در حال حاضر در ۵۵ مدرسه در سطح ملی این کشور در حال اجراست. برای رسیدن به چنین هدفی، دانش آموزان دورههای “یادگیری از طریق کارورزی” را میآموزند. پروژههایی که در این طرحها اجرا میشوند بر اساس علاقه دانش آموزان و نیاز مربیان است و از شروع یک تجارت تا تعمیر اتومبیل و حقوقدانی و … را شامل میشوند.
پیش دبستانی Egalia، استکهلم، سوئد: مدرسهای فراتر از جنسیت!
مدرسه اگالیا کاملا بر اساس برابری میان دانش آموزان بنا شده، در این سیستم که از دو مدرسه اگالیا و نیکولاگاردن تشکیل شده، از استفاده از ضمایر مربوط به جنس مذکر و مونث پرهیز میشود به این امید که دانش آموزان بتوانند با دید برابر به یک دیگر نگاه کنند. به جای استفاده از ضمایر مذکر و مونث، یا اسم کوچک دانش آموزان به کار میرود و یا ضمایر جمع مشترک بین هر دو جنس. آنها معتقدند که این روش به نوعی بخشی از جلوگیری از تبعیض جنسیتی است.
مدیر این مدرسه میگوید:
این شامل جنسیت، مذهب، سن، ناتوانی و … میشود. این دیدگاه در تمام جنبههای کار روزانه ما با بچهها، همچنین چگونگی تعامل آنها با یکدیگر و والدین نفوذ کرده است.
این مهم است که بچهها پایههای دموکراسی را هم در عمل و هم از نظر تئوری یاد بگیرند تا به یک شهروند خوب در سطح جهانی تبدیل شوند که تبعیض قائل نمیشوند. باور به خود مبنای آموزش و توسعه است.
دانش آموزان در این مدرسه یاد میگیرند تا بر اساس اعمالشان همدیگر را قضاوت کنند نه بر اساس کلیشهها.
AltSchool، سن فرانسیسکو، کالیفرنیا: مدرسه سیلیکون ولی
این مجموعه به طور کامل از سیستم آموزش سنتی جداست و از اجرای مدلهای استاندارد برنامههای آموزشی برای بهبود مهارتهای فناوری و سوق دادن کودکان به سمت تفکر منعطف که بتوانند به وسیله آن دنیا را تغییر دهند، شانه خالی میکند.
کودکان اجزا مختلف را در مدارها و بردهای الکترونیکی قرار میدهند و مدل سازی سه بعدی را یاد میگیرند تا خانههای اسباب بازی بسازند و تمام اینها به این دلیل است که برای آیندهای که در انتظارشان است آمادگی پیدا کنند. مدیر کل این مجموعه میگوید:
تجربه مدرسه میتواند خیلی بیشتر از صرف کردن حقایق و ارقام باشد. ما باید بچهها را با دید کاملا کودکانه که برای حل مسایل به کار میگیرند و اولویتهای اجتماعی-عاطفی که در آموزش قائل هستند، آموزش دهیم. دانش آموزان باید بخشی از پروسه تعیین هدف باشند.
AltSchool رشد بسیار سریعی دارد. این مدرسه که دانش آموزان ۴ تا ۱۴ ساله را آموزش میدهد، در سال ۲۰۱۳ کار خود را در سن فرانسیسکو شروع کرد و حال تا بروکلین نیویورک و پالو آلتو هم گسترش یافته و تصمیم دارد تا در آینده به صورت بین المللی حضور داشته باشد.
مدرسه شغلی Sra Pou، روستای Sra Pou، پرو: مدرسهای برای ساختن جامعه
این مدرسه با معماری فنلاندی و به وسیله اعضای جامعه و برای اعضای جامعه ساخته شده است تا یاد بگیرند چگونه علایق خود را به کسب و کارهای مناسب تبدیل کنند. یک سازمان غیر دولتی محلی معلمانی را برای این مدرسه تامین میکند که دانش آموزان را در مسیری که میخواهند وارد آن شوند راهنمایی میکند.
ساخت مدرسه به نوبه خود یک درس بوده، معماران بنا را در کنار مناطق مسکونی ساختهاند تا به دانش آموزان یاد بدهند چگونه ساختمانهای مشابه هم و با کاربری متفاوت بسازند. مدرسه به خانوادهها اجازه میدهد تا استقلال کسب کنند. به جای کارهای پر زحمت و با درآمد کم؛ مردان، زنان و بچهها میتوانند چم و خم کسب درآمد از تولیدات خانگی و فروش آن به مردم محلی را یاد بگیرند.
ساختمان این مدرسه علاوه بر این، به عنوان تالار شهر برای ملاقاتها و تصمیمگیریهای دموکراتیک و جلسات اجتماعی استفاده میشود.
دبیرستان P-TECH، بروکلین، نیویورک: پلی بین دبیرستان و دانشگاه
این دبیرستان در سال ۲۰۱۱ و توسط IBM تاسیس شد تا به نوجوانان نیویورک راهی دیگر برای ورود به کالج نشان دهد، راهی به غیر از دوره چهار ساله معمولی دبیرستان.
در P-TECH دانش آموزان یک دوره شش ساله را میگذارنند. این دورهها با مربیگری و کارورزی همراه است و دانش آموزان سالهای پنجم و ششم را در کالج فناوری نیویورک سیتی صرف گرفتن مدرک میکنند و پس از آن بسیاری به سرعت به دنبال گرفتن مدرک کارشناسی میروند.
استنلی لیتو از IBM میگوید:
P-TECH یک دبیرستان تبدیل کننده است.
یک راه روشن از مدرسه به شغل آینده که به افراد جوان امکاناتی را که تصورش را نمیکردند میدهد و مستقیما به سمت اقتصاد ملی هدایتشان میکند.
اولین دانش آموختگان P-TECH امسال این مدرسه را ترک میکنند و پس از دو سال، با دو مدرک به بازار کار وارد میشوند.
مذرسه استیو جابز، آمستردام، هلند: مدرسهای که متفاوت میاندیشد!
همانطور که از اسمش پیداست، مدرسه استیو جابز هوش و دانش معمولی را کاملا رد میکند و به جای وارد کردن کودکان در سیستم آموزشی یکسان، هر یک را با شیوه خودش آموزش میدهد.
موسس این مدرسه، خانم دهوند میگوید که هر یک از دانش آموزان با یک برنامه پیشرفت شخصی شروع میکنند که هر شش هفته توسط خود او، والدینش و یا مربی (مدرسه آنها را معلم خطاب نمیکند) ارزیابی و باز طراحی میشود.
بر اساس نتایج هر یک از این برنامههای پیشرفت شخصی، کودک چالشهای آموزش شخصی جدیدی و دستورالعملهایی را پیش رویش میبیند که باید از میانشان انتخاب کند.
در مدرسه استیو جابز هیچ کودکی استثنا نیست زیرا هر کس با روش و سرعت مخصوص به خودش کار میکند.
همه دانش آموزان از کلاس چهارم تا دوازدهم باید آیپدهایی با اپلیکیشنهای ویژه یادگیری شخصی خود را داشته باشند. هدف اصلی این است که دانش آموزان خود آموزش خودشان را طراحی کنند.
مدرسه Brightworks، سن فرانسیسکو، کالیفرنیا: مدرسهای که به طرز خطرناک آموزش میدهد
این مدرسه در سال ۲۰۱۱ کار خود را آغاز کرد. Brightworks برخی از خطرناکترین چیزها را که والدین فرزندان را از انجامشان منع میکنند به عنوان بخشیی از برنامه آموزشی گنجانده است.
کودکان خود را کثیف میکنند، با آتش بازی میکنند، لوازم خانگی را تعمیر میکنند و در تمام روز مشغول به انجام کارهای این چنینی هستند. برنامه ریزان این مدرسه معتقدند:
ما دانش آموزان را به سهیم بودن در نوشتن برنامه آموزششان دعوت میکنیم، مهارتهای منحصر به فرد و علایقی را که به آنها انگیزه میدهد را تقویت و حمایتشان میکنیم.
این مدرسه در انبار یک خانه گران قیمت واقع شده که با انواع هنر، تجهیزات و صحنههای نمایش موقت پر شده و همه اینها برای تحریک وجه خلاق کودک است.
برنامه ریزان این مدرسه میگویند:
دنیا بیشتر به مردمی نیاز دارد که با سختترین چالشها مواجه میشوند و ظرفیت خلاق، مهارتها و سرسختی را برای تغییر به کار میگیرند. کسانی که به جای مصرف کننده بودن، با لذت در فعالیتهای جهانی مشارکت میکنند و کسانی که در محدودیتهای اجتماعی و اقتصادی همدردی کردن را بلد هستند.
مدرسههای Carpe Diem، آیکِن، اوهایو: مدارسی با ظاهر دفتر کاری
این مدرسهها بیشتر از این که شبیه به کلاس و مدرسه باشند، به دفتر کار شبیه هستند. درون اتاق اصلی، که به عنوان مرکز یادگیری شناخته میشود، ۳۰۰ میزکار برای دانش آموزان وجود دارد و روی هر میز کار یک رایانه که دانش آموز را در طول آموزش از آن استفاده میکند. در مدارس Carpe Diem که در سرتاسر امریکا وجود دارند، دانش آموزان از کلاس سوم تا دوازدهم وجود دارند.
مدرسه Carpe Diem-Yuma در آریزونا با تمام مدارس دولتی در این منطقه از لحاظ ابزار استانداردهای اندازه گیری آریزونا متفاوت عمل میکند. میزان کارایی Carpe Diem برابر ۹۲ درصد است در حالی که میانگین ۶۵ درصد بوده.
در ایندیاناپولیس، بچهها به جای سه سال، در یک دوره یک ساله مهارتها و سطح خواندن خود را ارتقا میدهند. رابرت سامرز، مدیر عامل مدارس Carpe Diem میگوید:
هر دانش آموز متفاوت است، ولی ما به این نیاز داریم که همه را برای زندگی پس از دوران مدرسه آماده کنیم. سازگاری با نیازهای آنها به دانش آموزان اجازه میدهد تا موفقتر باشند. ما موفقیت خود را با موفقیت دانش آموزانمان قضاوت میکنیم.
مدرسه Innova، پرو: مدرسهای که توسط طراحانی با کلاس جهانی ساخته شد
Innova پاسخ پرو به شکستهایی است که در استاندارد سازی سیستم آموزشی کشور داشته، این مدرسه چندین فرم مختلف از آموزش بر اساس فناوریهای نوین یادگیری، درسهای راهنمایی شده، کار گروهی و … در مجموعهای است که طراحی شده تا ماژولار و با مکان بنا سازگار باشد.
تاجر میلیاردر، کارلوس رودریگز پاستور، در سال ۲۰۱۱ این مدرسه را با کمک شرکت طراحی IDEO ساخت. امروز ۲۹ نمونه از این مدرسه در کل پرو وجود دارد. دانش آموزان نیمی از روز را عمیقا مشغول آموزش وو هدایت آنلاین هستند و نیمه دیگر روز را صرف آموزش سنتی میکنند. بخش فناوری محور این مدرسه که از مهد کودک تا کلاس یازدهم را شامل میشود برای والدین تنها ۱۳۰ دلار در ماه هزینه دارد. تا کنون این مدرسه موفقیت بسیاری داشته، در سال ۲۰۱۳ حدود ۶۱ درصد از دانش آموزان پایه دوم در امتحانات ریاضی دولت فدرال موفق شدند، در حالی که میانگین ملی تنها ۱۷ درصد بود.
Blue School، نیویورک: مدرسهای با ادغام دلسوزی و خلاقیت!
خلاقیت رکن اصلی Blue School است که در سال ۲۰۰۶ به عنوان زمین بازی توسط گروه Blue Man بنیان گذاری شد. در طول بحثهای مرتبط با چگونگی عملکرد مدارس، گروه سعی کرد تا عادات عجیب و علاقه به پرسش و کنجکاوی خود را در امر آموزش ادغام کند.
به عنوان بخشی از برنامه آموزشی، کودکان کلاس دوم تا هشتم با بازیافت آشنا میشوند، مدلهای سه بعدی از شهر نیویورک میسازند و لوازم خانگی را تعمیر میکنند. آنها رابطه صمیمی با مشکلات دنیای واقعی پیدا میکنند که کمتر کودکی در هنگام یادگیری پشت میز آن را تجربه میکند. در سیستم آموزش دینامیک که برای کودکانی از هر سن اجرا میشود، به آنها یاد میدهد که خلق کردن و اجرای ایدههای نو و بکر یک مهارت حیاتی است.
در این مدرسه اعتقاد بر این است:
مطالعات نشان میدهد که پرورش و صراحت تدریس اجتماعی و مهارتهای فردی در مدرسه به متفکرین قابل انعطاف، افرادی که در حل مشکلات با هم همکاری میکنند، افراد نوآوری که نمیتوان نوآوری انها را محدود کرد منجر میشود که دنیای مرموز و سریع التغییر امروزی خواستار آن است.
Samaschool، سن فرانسیسکو: مدرسهای با شعار هیچ وقت دیر نیست
پیدا کردن مشاغلی که متقاضی داشته باشند کار دشواری است، به ویژه برای افرادی که در محلهای کم درآمد زندگی میکنند. اما افراد Samaschool بیشترین را میخواهند. این مدرسه با آموزش دیجیتال و متمرکز بر مهارتهای کار آفرینی لازم در بازار امروزه، به یاری افراد بالغی میآید که برای پیدا کردن شغل در تلاش هستند.
دانش آموزان میتوانند از میان دوره ۱۰ هفتهای که ۸۰ ساعته است و دوره آنلاین که بین ۲۰ تا ۳۰ ساعت است یکی را انتخاب کنند. پس از آن شغلهای متعددی پیش روی آنها در امور خدمات مشتریان و بهینه سازی SEO است. بر اساس آن چه مدیریت این مدرسه میگوید، در مدت کوتاه مدل Samaschool به افراد اجازه میدهد تا شرایط خود را تغییر دهند. در میان کسانی که فارغ التحصیل شدند و برای مشاغل آنلاین قراداد بسته اند، پاداش ساعتی تا ۲۷ درصد میانگین افزایش یافته است. بزرگترین چیزی که دانش آموزان این مدرسه به دست میآورند ارتباط است.
اقتصاد به سرعت به سمت دیجیتالی شدن در حال تغییر است. دورههای آموزشی سریعتر بر مهارتهای دیجیتالی و کار آفرینی متمرکز هستند، مانند Samaschool که نمونههایی هیجان انگیر از چگونگی و بهای کمی که ما میتوانیم با آن افراد را آماده ورود به دنیای در حال رشد اقتصاد دیجیتالی وارد کنیم، هستند.
مدرسه جهانی THINK در سراسر دنیا: مدارس بدون مرز
مقر اصلی این مدارس در نیویورک است، این مدارس بین المللی دبیرستانهایی بدون دیوار هستند. دانش آموزان هر ترم را در کشور مختلفی سپری میکنند و درباره فرهنگ محلی، علوم طبیعی و ادببیات کلاسیک آن منطقه تحت آموزش قرار میگیرند. برای مثال در سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۴ این دانش آموزان ترم پاییز را در کاستا ریکا و ترم بهار را در یونان گذاراندند.
لی کارلتون، تحلیلگر حوزه فناوری در THINK، میگوید:
از آنجایی که این دانش آموزان از جزیرهای به جزیره دیگر دریا نوردی کردند، با فلسفه یونانی، هنر و ادبیات از نزدیک آشنا شدند. این نوع فعالیت آموزشی بر اساس محل آموزش انجام میشود.
در هر کشور دانش آموزان در پروژههای نیکو کاری و مبتنی بر فعالیتهای اجتماعی شرکت میکنند که این نوع آموزش برای والدینی که میخواهند فرزندانشان به یک شهروند جهانی تبدیل شوند، انتخاب مناسبی است.
نوشته ۱۴ مدرسه نوآور و مبتکر در جهان را بشناسید! اولین بار در - آیتیرسان پدیدار شد.