۲۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری «۱۰۰ استارت آپ» روی ۵ شرکت نوپا

 
مجموعه «۱۰۰ استارت آپ» در نشستی‌ گزارش عملکرد از فعالیت خود در پاییز امسال را ارائه دادند. براساس این گزارش از ۲۰ تیم که آذرماه به صورت حضوری داوری شدند، ۵ تیم برای سرمایه‌گذاری برگزیده شدند و حدود ۲.۵ میلیارد تومان روی این تیم‌ها سرمایه‌گذاری شد.
 
 مجموعه «۱۰۰ استارت آپ» با همکاری موسسه دانش‌بنیان برکت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف سرمایه‌گذاری سالانه ۲۰ میلیارد تومان روی ۱۰۰ استارت آپ در مرحله بذری و پیش‌بذری در مهرماه سال جاری راه‌اندازی شده است.
محمد یاراحمدی، مدیر روابط عمومی مجموعه ۱۰۰ استارت آپ‌ در این نشست در مورد فعالیت‌های این مجموعه در ۳ ماه پاییز بیان کرد: «از مهرماه که فعالیت مجموعه ۱۰۰ استارت‌آپ آغاز شد، ۲۸۵ ثبت‌نام در سایت ما انجام شد. داوری و ارزیابی تیم‌ها چند هفته به طول انجامید و در نهایت از ۲۰ تیم که در آذرماه به صورت حضوری داوری شدند، ۵ تیم برای دریافت سرمایه انتخاب شدند.»
او در ادامه به تغییر روندی که در این چند ماه در فعالیت ۱۰۰ استارت‌آپ رخ داده است، اشاره کرد و گفت: «بخش زیادی از همکاری ۱۰۰ استارت آپ مبتنی بر همکاری با افراد حقیقی است. یعنی در این مجموعه قصد ما همکاری با افراد باتجربه‌ای است که سال‌ها در اکوسیستم استارت‌آپی فعالیت کردند. اگر هم می‌خواهیم با نهادی همکاری کنیم، سعی می‌کنیم با فرد کلیدی آن نهاد همکاری خود را آغاز کنیم. به همین صورت راهنمایی استار‌ت‌آپ‌ها از طریق راهبران ارشد شکل می‌گیرد.»
 
یاراحمدی با بیان اینکه در مدل داوری هم تغییراتی ایجاد شده است، بیان کرد: «مدل داوری تیم‌ها پیشتر متکی بر راهبران ارشد و منتورها بود؛ اما تصمیم گرفتیم تا شتاب‌دهنده‌ها و سرمایه‌گذاران را نیز در داوری درگیر کنیم. به همین جهت تفاهم‌نامه‌های مختلف با شتاب‌دهنده‌ها امضا کردیم تا تیم‌هایی که در شتاب‌‌دهنده‌ها فعالیت می‌کنند هم فرصت حضور در ۱۰۰ استارت‌آپ را داشته باشند.»
او همچنین تاکید کرد: «با این تغییر داوری، ریسک شتاب‌دهنده‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری هم کاهش می‌یابد. در این مورد سعی می‌کنیم نیازهای استارت آپ‌‌هایی که روی آن سرمایه‌گذاری می‌شود را توسط شتاب‌دهنده‌های موجود تامین کنیم و بخشی از سرمایه‌ای که به تیم‌ها پرداخت می‌شود را به شتاب‌دهنده‌ها پرداخت کنیم.»
 
او در ادامه توضیح گزارش عملکرد مجموعه ۱۰۰ استارت آپ به فعالیت‌‌های این مجموعه در خارج از تهران هم اشاره کرد و گفت: «در ۳ ماهی که از فعالیت ما می‌گذرد، سعی کردیم تا از تهران خارج شویم و با همکاری صندوق‌های پژوهش و فناوری و استارت‌آپ‌های شهرستان و شتاب‌دهنده‌های استانی بخشی از فعالیت‌های خود را برونسپاری و اکوسیستم استارت آپی را در استان‌‌ها فعال کنیم.»
براساس گفته‌های یاراحمدی مجموعه ۱۰۰ استارت آپ تاکنون با صندوق پژوهش و فناوری خراسان رضوی، همدان، اصفهان، سیستان و بلوچستان، فارس و یزد مذاکراتی داشته‌ و همکاری با برخی از آنها قطعی شده است. او همچنین تاکید کرد: «در این استان‌ها سعی کردیم تا ظرفیت‌ها را شناسایی و فعال کنیم. به عنوان مثال در اصفهان و خراسان رضوی بخش گردشگری، در استان یزد سرامیک و نساجی، در فارس حوزه رباتیک و سلامت را شناسایی کردیم.»
او در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مورد همکاری با سهم‌دارها و هم‌سرمایه‌گذار بیان کرد: «صندوق پژوهش و فناوری خراسان رضوی، شناسا، پرشین دارو البرز، صندوق سرمایه‌گذاری رویش، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق شکوفایی استان یزد از جمله‌ نهادهایی هستند که تاکنون سهم خود را به صندوق ما واریز کرده‌اند. معاونت علمی ۴ میلیارد تومان را به صندوق واریز می‌کند که قصد داریم در زمینه کسب‌وکارهای حوزه زنان پرداخت کنیم.»
براساس گفته‌های یاراحمدی هم‌سرمایه‌گذاران اسمارت‌آپ، تریگ‌آپ،شتاب‌دهنده هاردتک،سرمایه‌گذاری کارایا و نیک‌استارتر هم تاکنون همکاری خود را با مجموعه ۱۰۰ استارت آپ قطعی و آغاز کردند.
از دیگر تغییرات در فعالیت مجموعه ۱۰۰ استارت آپ می‌توان به نحوه سرمایه‌گذاری اشاره کرد که یاراحمدی دراین مورد توضیح داد: «پیشتر سرمایه اولیه یا بذرمایه شروع به فعالیت یک تیم را از صندوق سرمایه‌گذاری خودمان تامین می‌کردیم که چشم‌انداز ما ۲۰ میلیارد تومان در سال با سقف سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد تومان بود. در مدل جدید تصمیم گرفتیم تا هم‌سرمایه‌گذاران، نهادهای جمع‌سپاری و سرمایه‌گذاران فرشته هم دخیل کنیم. چون فکر می‌کنیم سرمایه‌گذاران با تجربه‌ای که دارند می‌توانند نقش راهبری را به عهده بگیرند.»
او ادامه داد: «مسئله دیگری که مطرح است، بذرمایه‌ای که برخی از تیم‌ها به خصوص تیم‌های فرآورده محور و سخت‌افزاری نیاز دارند، بالاتر از سقف سرمایه‌گذاری ما است. ما هم نمی‌توانیم بیشتر از ۵۰۰ میلیارد تومان بپردازیم. به همین خاطر بخشی از بذرمایه‌ها توسط هم‌سرمایه‌گذاران تامین می‌شود.»
 
برنامه سال آینده ۱۰۰ استارت‌آپ
یاراحمدی در ادامه صحبت‌های خود در مورد گزارش عملکرد پاییز ۱۰۰ استارت آپ به برنامه‌های آینده این مجموعه نیز اشاره کرد و گفت: «اسفند که به پایان برسد و ۶ ماه از فعالیت ۱۰۰ استارت آپ بگذرد، تقریبا تمام تیم‌های درخواست‌کننده در لایه بذری را بررسی کردیم و تیم‌هایی که باید سرمایه دریافت می‌کردند، شناسایی شدند. در این میان تیم‌هایی هم هستند که به دلیل ضعف‌هایی در مدل کسب‌وکار یا ایده از پروسه سرمایه‌گذاری خارج شدند. سعی داریم تا به آنها آموزش دهیم تا به پروسه داوری و سرمایه‌گذاری بازگردند.»
 
او با اشاره به اینکه آموزش این مجموعه برای تیم‌های باقیمانده به ۲ شکل صورت می‌گیرد، بیان کرد: «آموزش به تیم‌ها هم به صورت مستقیم و تخصصی است و هم می‌توانند از راهبری‌ها و مشاوره‌های خارج از فرآیند سرمایه‌گذاری بهره ببرند. چون در سرمایه‌گذاری اصلی منتور ارشد وظیفه دارد  هدایت تیم را به عهده بگیرد و بخشی از سرمایه تیم را خود متقبل شود؛ اما بقیه تیم‌ها می‌توانند از مشاوران و افراد باتجربه در اکوسیستم بهره ببرند.»
 
رویداد سکوی پرتاب زمستانی
مجموعه ۱۰۰ استارت‌آپ در ادامه فعالیت خود تصمیم دارد در اسفندماه سال جاری رویداد سکوی پرتاب زمستانی را نیز برگزار کند. یاراحمدی در توضیح این رویداد گفت: «۷ و ۸ اسفند قرار است رویدادی برگزار کنیم و در این رویداد قرار است ۷۰ تیم برای بررسی نهایی سرمایه‌گذاران وارد پروسه داوری شوند. وقتی تیم‌ها انتخاب شدند. آنها را به هم‌سرمایه‌گذاران خود می‌سپاریم تا بر سر رقم سرمایه مذاکره کنند و بقیه سرمایه را ما تقبل می‌کنیم.»
به گفته مدیرروابط عمومی مجموعه ۱۰۰ استارت‌آپ،تاکنون ادونچرز، اسمارت‌آپ، شناسا، صندوق توسعه کارآفرینی بهمن، کارایا برای داوری و حضور در این رویداد اعلام آمادگی کردند.
او از یک رویداد دیگر هم‌زمان با رویداد سکوی پرتاب به نام نشانی نام برد و در توضیح آن گفت: «رویداد نشانی فرصتی برای تیم‌ها است تا از مشاوره‌ها و منتورهای ارشد بهره ببرند. نشانی برای ما بیشتر از یک رویداد است. نشانی به امر آموزش و راهنمایی که برنامه ما در سال آینده است، کمک می‌کند. ما همچنین قرار است، با همکاری یکی از تاکسی‌های اینترنتی این فرصت را فراهم کنیم تا تیم‌ها در راه منزل و محل کاربا راهبرهای ارشد همراه شوند تا ارتباط اولیه شکل بگیرد.»