نود و پنج درصد اینترنت را شبکههای علمی تشکیل داده
سیناپرس: گزارش های منتشر شده از سوی مراکز تحقیقاتی وب جهانی حکایت از آن دارد که تنها کمتر از پنج درصد از فضای وب، محتوایی است که در برخورد عامیانه با مفهوم اینترنت شناخته میشود.
نزدیک به نود و پنج درصد باقیمانده اینترنت را شبکههای علمی تشکیل داده است که دسترسی به آن تابع شرایط مشخص بوده و در سطح کشوری و مجموعههای بینالمللی و جغرافیایی طبیعی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هم سو و هم هدف، ایجاد شده و توسعه یافته و مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
در همین راستا شبکه علمی کشور در تلاش است با نگاهی همگرایانه، دسترسی به بخشی از عمق کوه یخ اطلاعاتی جهانی را برای مشترکان خود پدید آورده و از آن مهمتر، بسترساز توسعهدهندگان این عمق دستنیافتنی و گرانبها در سطح جهانی باشد.
این اقدام مبتنی بر سند بالادستی توسعه ۱۴۰۴ کشور و همچنین نقشه جامع علمی کشور تدوین شده که لزوم توجه به صحت و اجرای آن از اهمیت بالایی برای توسعه علم در کشور برخوردار است.
شبکه علمی کشور در سال ۷۷ برای اولین بار با حدود ۲۵۰ نقطه مشترک دانشگاهی عمدتاً در شهر تهران به وجود آمد و با توجه به نیاز روزافزون دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی به شبکه علمی مستقل، از سال ۹۴ سازمان پژوهش های علمی وصنعتی کشور دست اندرکار ایجاد این شبکه با قابلیت اتصال به سایر شبکه های معتبر علمی شد.
برای راه اندازی شبکه علمی کشور هم سرمایه گذاران خارجی و هم در داخل کشور با بخش خصوصی قرار دادهایی منعقد شد که بر اساس آن، این شرکت ها و سازمان ها برای گسترش و ایجاد زیر ساخت های شبکه علمی کشور همکاری می کنند.
شبکه علمی کشور شبکهای مستقل مبتنی بر فیبر تاریک است که مراکز علمی و پژوهشی را به یکدیگر وصل میکند و میتواند به شبکههای علمی بینالمللی همچون شبکههای علمی اروپا متصل شود.
این شبکه زیرساختی و مخزن اطلاعات است، به گونه ای که دانشگاهها، حوزههای علمیه، مراکز علمی و پژوهشگاههای دولتی و غیردولتی از مشترکان مهم این شبکه هستند و بسیاری از آنها به شبکه متصل شده و بسیاری دیگر نیز در آیندهای نهچندان دور متصل خواهند شد.
مراکز علمی از طریق این شبکه میتوانند منابع علمی مورد نیاز خود را پیدا کنند. دسترسی به کتابخانهها، دانشگاهها و پروژههای در حال انجام و بانکهای اطلاعاتی و آماری از طریق این شبکه در اختیار کاربران قرار میگیرد. همچنین در حوزه علوم انسانی نیز این شبکه میتواند خدمات گستردهای ارائه کند.
بر اساس این گزارش، شبکه علمی کشور یکی از مهمترین پروژههای ملی محسوب میشود که بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته قرار است اتصال سراسر کشور به نسل سوم شبکه علمی تا پایان سال آینده صورت بگیرد.
پیرو این موضوع به تازگی امیر ناظمی، رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز در باره این شبکه گفت: طرح ملی «شبکه علمی ایران» از میان شش طرح ملی، نامزد کسب جایزه WSIS در فاز۱ این رویداد انتخاب شد.
وی تصریح کرد: طی جلسه ای که با سازمان پژوهشهای علمی صنعتی داشتیم، مقرر شد با تغییراتی در پروانه اپراتوری زمینههای بهتری برای فراگیر شدن این شبکه ایجاد شود.