بررسی هواوی پی۳۰ لایت: گوشی همه‌کاره با بودجه‌ای معقول

شرکت هواوی یک روز پیش از رونمایی رسمی پرچم‌دارهای P30 و P30 Pro از گوشی میان‌رده این خانواده، یعنی P30 Lite رونمایی کرد؛ آن هم بی‌سروصدا!

البته این گوشی مقرون‌به‌صرفه از چند روز پیش در برخی سایت‌های خرده‌فروشی ظاهر شده بود و مشخص بود هواوی نمی‌خواهد زیاد روی این گوشی مانور بدهد و بیشتر توجه‌ها باید معطوف دو گوشی رده بالای پی۳۰ باشد.

گوشی پی۳۰ لایت بسیاری از ویژگی‌ها و قابلیت‌های خود مانند زبان طراحی را از سری P30 قرض گرفته است ولی چون پسوند Lite را یدک می‌کشد؛ مشخصات سخت‌افزاری و دوربین پایین‌تری داشته و کلا برای میانه بازار عرضه شده است.

حالا که تب و تاب بررسی گوشی‌های پی۳۰ فروکش کرده است؛ می‌خواهیم سراغ اسمارت‌فون زیبای P30 Lite برویم و کارایی‌اش را با پی۳۰ اصلی مقایسه کنیم و به این پرسش جواب دهیم که ارزش خرید دارد یا خیر! پس با ما تا انتهای این بررسی جذاب همراه باشید.

طراحی

گوشی پی۳۰ لایت از زبان طراحی اسمارت‌فون‌های اخیر هواوی پیروی می‌کند. به‌خصوص شبیه به طراحی گوشی‌های P30 است. باریک، کشیده، سبک و زیبا که باعث می‌شوند راحت‌تر در دست قرار بگیرد و شما با همان نگاه اول عاشقش شوید.

همانند گوشی پی۳۰ پرو، از یک بریدگی ناچ نقطه‌ای در وسط صفحه‌نمایش سود می‌برد و سنسور اثر انگشت از زیر صفحه‌نمایش به بدنه پشتی منتقل شده است. ناچ این گوشی تنها ۶.۶۴ میلی‌متر است و صرفا دوربین سلفی درونش قرار گرفته است.

پنل نمایشگر دارای لبه‌هایی گرد با حاشیه‌هایی بسیار باریک است. می‌توانیم هواوی پی۳۰ لایت را یک اسمارت‌فون با حاشیه بسیار کم محسوب کنیم چون نسبت نمایشگر به بدنه حدود ۸۴.۲ درصد بوده که از بسیاری اسمارت‌فون‌های رده بالای دنیا بیشتر است.

هواوی برای کاهش هزینه‌های تولید این گوشی، از شیشه گوریلا گلاس برای نمایشگر جلویی استفاده نکرده است و بدنه پشتی هم یک شیشه سه بعدی خمیده ارزان‌قیمت است که البته باز هم راحتی بیشتر کاربر را به همراه دارد ولی به وضوح لکه‌ها و اثر انگشت روی آن باقی می‌ماند. این لکه‌ها و اثر انگشت خیلی زود و راحت هم قابل پاک شدن هستند. کناره‌های گوشی از جنس پلاستیک بوده و براق هستند.

سه دوربین به صورت عمودی در گوشه بالا سمت چپ چیدمان شده‌اند و زیر آن‌ها هم فلاشر قرار دارد. کمی با فاصله از آن‌ها سنسور اثر انگشت تعبیه شده است. هنگامی که بخواهید با اسکن اثر انگشت وارد گوشی شوید؛ کار چندان سختی ندارید و به راحتی می‌توانید با یک دست گوشی را گرفته و نوک انگشت خود را هم روی حسگر اثر انگشت قرار دهید.

کلیدهای تنظیم صدا و پاور زیر هم در کناره راست قرار دارند. از جنس پلاستیک ساخته شده‌اند و طبیعتا کیفیت چندان بالایی ندارند. در کناره پایینی گوشی هم یک درگاه USB-C و یک بلندگو و جک هدفون ۳.۵ میلی‌متری مشاهده می‌شود. شاید انتظار داشتیم بلندگوی بزرگ‌تر و قوی‌تری روی این گوشی قرار گیرد ولی در عوض جک هدفون خبر خوشی برای کاربرانی است که می‌خواهند از هدفون‌های سیمی استفاده کنند.

گوشی پی ۳۰ لایت در دو رنگ آبی طاووسی (گرادیانی) و مشکی روانه بازار می‌شود. حتما شما هم مانند ما از طیف‌های رنگ آبی این گوشی لذت می‌برید و طرفدارش هستید چون دایما تغییر رنگ داده و گاهی گوشی شما بنفش رنگ به نظر می‌رسد.

رنگ‌های گرادیانی در زاویه‌های مختلف، طیف‌های رنگی مختلفی را به نمایش می‌گذارند و باعث افزایش جذابیت دستگاه می‌شوند. این طیف‌های رنگی حرف S را به نمایش می‌گذارند و اسباب بازی بسیاری از کاربران را فراهم کرده‌اند! چون با تغییر زاویه گوشی می‌توانید باعث چرخش حرف S شوید.

اگر فردی از دور گوشی پی۳۰ لایت را از پشت در دست شما ببیند؛ شاید تصور کند اسمارت‌فون رده بالای پی۳۰ پرو را در دست گرفتید. این گوشی به خود شما هم چنین حسی می‌دهد و اصلا متوجه نخواهید شد یک گوشی میان‌رده با قیمتی زیر ۳۰۰ دلار را در دست دارید ولی مواظب باشید این گوشی را نشورید؛ چون ضدآب و ضد گرد و غبار نیست.

در حقیقت سه تفاوت عمده در طراحی پی۳۰ لایت با پی۳۰ پرو وجود دارد: ضدآب نبودن، کلیدهای پلاستیکی حجم صدا و پاور و نهایتا پلاستیکی که میان شیشه پنل جلویی و کاور فلزی قرار گرفته است.

صفحه‌نمایش

هواوی برای گوشی پی۳۰  لایت صفحه‌نمایش نسبتا بزرگ ۶.۱۵ اینچی فول اچ‌دی از جنس IPS LCD با نسبت ۱۹.۲۵:۹ انتخاب کرده است؛ اما چون طراحی این نمایشگر باریک و کشیده است؛ صفحه‌نمایش خیلی بزرگ نشان داده نمی‌شود.

همان‌طور که در بخش پیشین گفتیم، نسبت نمایشگر به بدنه دستگاه کمی بیشتر از ۸۴ درصد است که باعث می‌شود حاشیه‌های کناری بسیار باریکی داشته باشیم. در لبه پایینی حاشیه بیشتری دیده می‌شود ولی آن قدری نیست که بگوییم توی ذوق می‌زند یا بخشی از بدنه گوشی را هدر می‌دهد.

دقت تصویر این صفحه‌نمایش ۲۳۱۲ در ۱۰۸۰ پیکسل با تراکم حدودا ۴۱۵ پیکسل در هر اینچ است. به همین دلیل، تماشای عکس و ویدیو روی این نمایشگر لذت‌بخش خواهد بود و تجربه کاربری خوبی به شما منتقل می‌کند تا فراموش کنید یک گوشی میان‌رده خریداری کردید.

به وضوح کیفیت صفحه‌نمایش گوشی هواوی پی۳۰ لایت از غالب میان‌رده‌های شناخته شده بازار بیشتر است. تصاویر از روشنایی کافی و عمق رنگ زیاد سود می‌برند ولی در تصاویر تیره و سایه‌ها می‌توان ضعف‌هایی در نمایشگر مشاهده کرد. روشنایی این نمایشگر به پای پی۳۰ و پی۳۰ پرو نمی‌رسد و از نظر کنتراست و عمق رنگ هم در چنین وضعیتی قرار دارد.

شاید کیفیت تصاویر و ویدیوی پنل IPS LCD به اندازه نمایشگرهای QHD یا آمولد نباشد که در گوشی‌های پرچم‌دار شاهدشان هستیم ولی با توجه به بودجه‌ای که برای خرید این گوشی می‌دهید؛ یک نمایشگر نسبتا خوب است.

نرم‌افزار و رابط کاربری

روی هواوی پی۳۰ لایت شاهد اجرای اندروید ۹ پای با رابط گرافیکی و پوسته EMUI 9 هستیم.

هواوی روی گوشی‌های رده بالای خود از جمله میت۲۰ پرو نیز از همین پوسته استفاده می‌کند و شامل ویژگی‌هایی مانند پشتیبانی از ژست‌های حرکتی، کارایی بالا، بهینه‌سازی باتری و منوی تنظیمات تمیز و مرتب است. این ویژگی‌ها به ساده‌تر و راحت‌تر شدن زندگی کمک می‌کنند و شما بهتر گوشی را مدیریت خواهید کرد.

تجربه کاربری ما با پی۳۰ لایت هم مثبت و رضایت‌بخش بود. سرعت بالا در جابه‌جایی میان بخش‌های مختلف رابط کاربری و اجرای اپلیکیشن‌ها را سریعا حس خواهید کرد. تنظیمات گوشی همیشه و راحت در دسترس قرار می‌گرفتند و سرعت خواندن دسترسی تصادفی به حافظه نیز افزایش یافته است. همین‌طور، مدیریت اعلان‌ها یا پاسخ‌دهی به برخی از آن‌ها ساده‌تر از گذشته شده است.

یکی از ویژگی‌هایی پوسته گرافیکی این گوشی، تغییر پی در پی عکس پس‌زمینه قفل است که می‌تواند برای شما هیجان‌انگیز باشد. همچنین، قابلیت Huawei Share برای انتقال فایل‌ها میان کامپیوتر و موبایل، دسته‌بندی هوشمند تصاویر و ویژگی‌های کاربردی دیگری باعث می‌شوند از کار با این رابط کاربری لذت ببرید.

در حال حاضر، EMUI 9 یکی از بهترین پوسته‌های گرافیکی در میان گوشی‌های اندرویدی است. چندین اشکال کوچک هم دارد که کم‌کم عادت خواهید کرد یا اینکه به دنبال راه‌کارهایی برای رفع آن می‌روید. مثلا، هواوی استانداردی برای بازگشت به بخش اپلیکیشن‌ها ندارد. آیکون‌ها و نوار اعلان‌ها هنوز تا حدودی زیبا نیستند و کاربران هواوی در انتظار بهبود آن‌ها هستند.

دوربین

هواوی پی۳۰ لایت دارای دوربین سه گانه پشتی است که بی‌شک یکی از ویژگی‌های جذاب این گوشی محسوب می‌شود. این دوربین‌ها نشان می‌دهند گوشی‌ای که در دست داریم جزو خانواده P30 هواوی است.

دوربین اصلی از سنسوری ۴۸ مگاپیکسلی با گشودگی دهانه دیافراگم f/1.8 سود می‌برد. رزولوشن هر پیکسل تصویر در این دوربین به طور پیش‌فرض ۱۲ مگاپیکسلی است. هنگامی که ۴ پیکسل با هم ترکیب می‌شوند تا پیکسل نهایی ساخته شود؛ رزولوشن عکس از ۴۸ به ۱۲ مگاپیکسل می‌رسد.

در بالای این دوربین، شاهد یک لنز ۱۳ میلی‌متری اولتراواید ۸ مگاپیکسلی و یک سنسور ۲ مگاپیکسلی با دیافراگم f/2.4 برای عکس‌برداری عمیق هستیم. در این سیستم از لنز برای زوم اپتیکال هیچ خبری نیست. خبر بدتر اینکه این سیستم دوربین با سیستم دوربین گوشی پی۳۰ پرو یکسان نیست.

شاید این اخبار شما را از دوربین این گوشی میان‌رده ناامید کند ولی وقتی اولین عکس‌ها را ثبت کنید؛ متوجه خواهید شد دوربین با کیفیتی است و به نسبت بودجه‌ای که پرداخت کردید؛ ارزش خود را دارد.

این دوربین با استفاده از هوش مصنوعی هواوی قادر به شناسایی اشیا است. کافی است شما دوربین گوشی را مقابل یک شی مثلا ساختمان، گل، آسمان و نظایر این‌ها بگیرید تا دوربین هوشمند، موضوع منظره را به شما بگوید.

تصاویر طبیعی در روز روشن و با نور کافی، شارپ هستند و جزئیات در آن‌ها با دقت بالایی ثبت شده است. تصاویر شفاف، زنده و جسورانه نشان از کیفیت این گوشی می‌دهند:

وقتی از درخت‌های تازه برگ داده عکس گرفتیم؛ رنگ سبز برگ‌ها در آفتاب و سایه و همین‌طور کنتراست آن‌ها با هم متفاوت بوده و با جزییات کاملی ثبت شده است.

تصاویر گل‌ها هم با رنگ‌های طبیعی و زنده شما را به وجد خواهند آورد:

اگرچه این گوشی از زوم اپتیکال بی‌بهره است ولی زوم ۶ برابر دیجیتالی آن باز هم اجازه می‌دهد از فاصله‌های نسبتا دور از یک سوژه عکاسی کنید. البته، طبیعی است که در آخرین وضعیت زوم، تصاویر آن کیفیت اولیه خود را از دست داده و مقداری رنجه می‌شوند. در زیر می‌توانید تصاویر عکاسی از یک گل در سه زوم 1x و 2.5x و 6x را مشاهده کنید:

یکی از ویژگی‌های دوربین اصلی هواوی پی ۳۰ لایت، عکاسی وایدش است. نمونه عکس‌های واید این دوربین رضایت‌بخش هستند و شما را تشویق خواهند کرد در مود واید بیشتر عکاسی کنید:

مود عکاسی HDR این دوربین هم به وضوح عکس‌هایی با کیفیت و ترکیب رنگ بهتری ثبت می‌کند. به تفاوت رنگ ساختمان و آسمان در عکس عادی و HDR زیر توجه کنید:

اما به مود شب یا Night دوربین پی ۳۰ لایت می‌رسیم. نخست باید گفت کیفیت عکس‌های دوربین این گوشی در فضاهای با نور کم و مود عادی واقعا پایین هستند. عکس‌ها بسیار تار می‌افتند و تشخیص سیاهی از سایه بسیار دشوار می‌شود.

خوش‌بختانه، مود عکاسی Night به کمک شما آمده و می‌توانید با کمک پردازش تصویر و هوش مصنوعی هواوی و به صورت نرم‌افزاری، نوردهی عکس‌ها را بهتر کنید. در زیر دو عکس در مود عادی و Night برای نمونه آوردیم. عکس‌های اول در روز ولی از یک لابی ساختمان گرفته شدند و عکس‌های دوم در شب و اتاق خواب کودک با نور طبیعی ثبت گردیدند:

همان‌طور که می‌بینید، با مود شب تا حدودی نوردهی عکس‌ها بهتر شده و قابل قبول هستند. این قابلیت دوربین هواوی پی۳۰ لایت، فراتر از یک دوربین گوشی ۳۰۰ دلاری است و عملکردی منحصربه‌فرد دارد که می‌تواند هدیه هواوی به خریداران این گوشی باشد.

فیلم‌برداری دوربین پشتی با کیفیت 1080p و ۶۰ فریم در ثانیه هم در حد معمولی است. از تصویربرداری 4K در این دوربین خبری نیست و اگر تنظیمات فیلم‌برداری را هم روی 60fps قرار دهید؛ قابلیت تثبیت‌کننده تصویر را از دست خواهید داد ولی در تنظیمات 30fps تصاویر بهتری ثبت می‌شوند.

دوربین سلفی این گوشی ۳۲ مگاپیکسلی با دیافراگم f/2.0 است. این دوربین از مود پانوراما پشتیبانی کرده و قابلیت فیلم‌برداری در رزولوشن 1080p و 30fps را دارد. همین‌طور، به طور نرم‌افزاری از هوش مصنوعی هواوی برای بهبود عکس‌ها سود می‌برد.

در نتیجه، عکس‌های سلفی گرفته شده با این دروبین کیفیت بسیار بالا و شاید عالی دارند. اگر طرفدار سلفی بوده یا یک سلفی‌باز حرفه‌ای هستید؛ دوربین سلفی این گوشی شما را خوشحال خواهد کرد. تصاویر سلفی از نورپردازی و کیفیت رنگ خوبی برخوردار هستند. حتی در نور کم، باز هم کیفیت تصاویر رضایت‌بخش نشان می‌دهند.

پس در مجموع از دوربین اصلی و سلفی این گوشی راصی هستیم. شما با دوربین اصلی می‌توانید همه‌کاری انجام داده و حتی تنه به تنه دوربین اسمارت‌فون‌های رده بالای سال ۲۰۱۹ بزنید.

کارایی

هواوی P30 Lite از پردازنده موبایل کرین ۷۱۰ به همراه ۶ گیگابایت حافظه رم (برخی مدل‌ها ۴ گیگابایت رم) بهره می‌برد. پردازنده‌ای که توسط «های‌سیلیکون»، از شرکت‌های زیرمجموعه خود هواوی ساخته شده است و روی برخی از میان‌رده‌های بازار مشاهده می‌شود.

یک پردازنده هشت هسته‌ای به معنای واقعی کلمه میان‌رده که از چهار هسته Cortex-A73 و چهار هسته Cortex-A53s سود می‌برد. در گوشی‌های موبایل ارزان‌تر، از هشت هسته کم قدرت‌تر Cortex-A53s استفاده می‌شود.

رقیب آشکار کرین ۷۱۰، کوالکام اسنپدراگون ۷۱۰ با ۶ هسته پردازشی است. معماری هسته‌های پردازنده اسنپدراگون جدیدتر است ولی تعداد هسته‌های بیشتر در کرین ۷۱۰ به هواوی پی۳۰ لایت اجازه می‌دهد از گوشی‌های هم‌رده‌ای مانند Pixel 3a Lite گوگل در محک‌زنی Geekbench 4 امتیاز بهتری کسب کند.

در ارزیابی ما قدرت پردازنده در حالت چند هسته‌ای ۴۸۰۷ امتیاز و در تک هسته‌ای ۱۳۲۲ امتیاز ثبت شده است. اما در ارزیابی و محک‌زنی دیگری با نرم‌افزار AnTuTu Benchmark 7.1.9 امتیاز ۱۲۰۰۵۹ ثبت شده که چندان بالا نیست و حتی از آنر ۱۰ و هواوی نوا ۴ هم پایین‌تر است.

هواوی برای این گوشی هم پردازنده گرافیکی چهار هسته‌ای Mali-G51 را انتخاب کرده است. این GPU به وضوح از پردازنده‌های گرافیکی مانند ادرنو ۶۱۵ یا ۶۱۶ پایین‌تر است و برای ارایه کارایی در رزولوشن 1080p سفارشی‌سازی شده است.

بنابراین، از نظر پردازش‌های گرافیکی نباید انتظار خیلی بالایی از این گوشی داشته باشیم. در نرم‌افزار 3D Mark’s Sling Shot Extreme، امتیاز ۸۳۷ را کسب کرد ولی گوشی گوگل Pixel 3a XL که مبتنی بر پردازنده گرافیکی ادرنو ۶۱۵ است؛ امتیاز ۱۶۰۳ را ثبت می‌کند.

اگر شما بازی مانند PUBG را هم روی این گوشی نصب و اجرا کنید؛ متوجه خواهید شد که در تنظیمات سطح متوسط یا Medium خوب اجرا می‌شود و شما نمی‌توانید در تنظیمات سطح High آن را اجرا کرده و لذت ببرید. وقتی بازی‌هایی با گرافیک بالا حتی در رزولوشن 1080p اجرا می‌کنید؛ به وضوح لگ‌های بازی مشخص می‌شوند. باید اعتراف کنیم هواوی پی۳۰ لایت یک گوشی اختصاصی برای گیمرها نیست اما این سخن ما به این معنی هم نیست که اصلا با این گوشی بازی نکنید.

هواوی این گوشی را با ۱۲۸ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی روانه بازار کرده است و البته قابلیت پشتیبانی از کارت حافظه میکرواس‌دی را دارد. اگرچه، این حافظه داخلی در مقایسه با رده‌بالاهای امروزی پایین است ولی برای یک گوشی میان‌رده فضای ذخیره‌سازی مناسبی است و کاربران می‌توانند برای دسترسی به حافظه بیشتر سراغ میکرواس‌دی بروند.

در انتهای بخش کارایی جا دارد اشاره‌ای هم به مودم LTE و وای‌فای این گوشی بکنیم. پردازنده کرین ۷۱۰ از مودم رده LTE Cat12 سود می‌برد که سرعت دانلود اسمی ۶۰۰ مگابیت و سرعت آپلود ۱۵۰ مگابیتی به نمایش می‌گذارد.

وای‌فای این گوشی دو بانده با پشتیبانی از استاندارد 802.11ac است. بلوتوث ۴.۲ هم روی این تراشه قابل استفاده است.

در آزمایش‌هایی که ما برای ارزیابی سرعت مودم هواوی پی۳۰ لایت با اینترنت همراه ایرانسل انجام دادیم؛ متوسط سرعت دانلود نزدیک به ۳۰ مگابیت بود ولی در برخی مناطق تهران سرعتی تا ۹۶ مگابیت هم به دست آمد. نمی‌توانیم بگوییم شما روی این گوشی همیشه سرعتی ۹۰ مگابیتی دارید ولی می‌توان ادعا کرد از مودم‌های LTE Cat6 یا اصطلاحا مودم‌های 4.5G سرعتی بیشتر خواهید داشت.

باتری

قابل انتظار است روی نسخه لایت هواوی پی ۳۰ شاهد یک باتری متوسط ۳۳۴۰ میلی‌آمپرساعتی باشیم. البته، خود این باتری چندان ظرفیت پایینی ندارد ولی برای یک گوشی با صفحه‌نمایش ۶.۱ اینچ کمی کوچک است.

تجربه چندین روزه کار کردن ما با این گوشی نشان داد یک باتری با دوام بالا نیست ولی عملکرد خوبی دارد. شما وقتی در طول روز وب‌گردی کنید، در شبکه‌های اجتماعی مشغول اسکرول باشید و مقداری هم ویدیو استریم کنید؛ در پایان روز شاید فقط ۱۵ درصد از شارژ باتری باقی مانده باشد.

اگر سراغ استریم ویدیو نروید؛ حتی اگر تمام روز دیتای گوشی روشن باشد؛ مصرف باتری زیادی خواهید داشت و می‌توانید تا ۳ روز از آن استفاده کنید.

اگر یک ضرب ویدیو پخش کنید یا مشغول بازی باشید؛ به جرات بتوان گفت ۱۰ الی ۱۱ ساعت دوام بیاورد. به لطف درگاه USB-C این گوشی و شارژ سریع ۱۸ واتی، باتری به سرعت شارژ می‌شود. در مدت زمانی کمتر از یک ساعت، ۷۰ درصد باتری شارژ شده است. برخی گوشی‌های مجهز به پردازنده کرین ۷۱۰ از عمر باتری بهتری بهره‌مند هستند.

جمع‌بندی

به نظر من یکی از بهترین گوشی‌های میان‌رده‌ای است که می‌توانید در سال ۲۰۱۹ خریداری کنید. هرچه باشد، از خانواده P30 هواوی است و برخی ویژگی‌ها و مشخصات این خانواده را به ارث می‌برد.

پی ۳۰ لایت خیلی راحت در دستان شما قرار می‌گیرد و چندان بزرگ یا سنگین نیست. طراحی زیبایی دارد و حس یک گوشی رده بالا را به انسان منتقل می‌کند. به‌ویژه بریدگی ناچ صفحه‌نمایش و طیف رنگ گرادیانی آن جذاب‌ترش می‌کند.

یک دوربین اصلی نسبتا خوب روی آن سوار شده که در مودهای عادی، واید، HDR و Night عکس‌های حرفه‌ای ثبت می‌کند. گوشی مناسب گیمرها نیست ولی سرعت اجرای اپلیکیشن‌ها بالاست و از پس همه کارهای یک کاربر معمولی برمی‌آید.

رابط کاربری EMUI 9 هواوی در کنار اندروید ۹ پای، ویژگی‌های جدید و هیجان‌انگیزی برای شما دارند. باتری این گوشی یک روز کامل دوام می‌آورد و مجهز به شارژ سریع است. با توجه به بودجه‌ای که برای خرید این گوشی می‌پردازید؛ ارزش خرید را دارد و تجربه کاربری جدیدی رقم خواهد زد.

نوشته بررسی هواوی پی30 لایت: گوشی همه‌کاره با بودجه‌ای معقول اولین بار در وب‌سایت فناوری پدیدار شد.