صندوق نوآوری به فناوری‌های آینده، وام بلاعوض می‌دهد

 
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام کرد تا پایان امسال، بسته حمایتی این صندوق از فناوری‌های آینده، رونمایی می‌شود.
 
 علی وحدت در نشست خبری که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، اعلام کرد صندوق نوآوری در نظر دارد جدا از حمایت‌های معمول خود از شرکت‌های دانش‌بنیان، با تعریف یک بسته حمایتی Grant (بلاعوض) از برخی شرکت‌ها و رشته‌ها به صورت ویژه حمایت کند که یکی از جمله آنها فناوری‌های آینده هستند.
 
وحدت با اشاره به نیاز کشور در سال‌های آینده به فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، گفت: «در شرایط فعلی، تسهیلات ما به شرکت‌های دانش‌بنیان به صورت عمومی است؛ اما با توجه به برنامه بلندمدت برای حمایت از برخی رشته‌ها، یک بسته حمایتی تا پیش از پایان سال جاری رونمایی خواهیم کرد که در آن، کمک‌های بلاعوض و قرض الحسنه به شرکت‌هایی که در چند زمینه خاص از جمله فناوری‌های آینده فعالیت می‌کنند، اعطا خواهد شد.»
 
او همچنین درخصوص همکاری صندوق نوآوری با صندوق‌های پژوهش و فناوری و کمک به استارت‌آپ‌ها گفت: «۳۸ صندوق پژوهش و نوآوری مجوز فعالیت دریافت کرده‌اند؛ اما همه آنها به صورت جدی فعال نیستند. به همین دلیل آیین‌نامه مربوط به این حوزه بازنگری شده و مواردی مانند اخطار، توبیخ و لغو امتیاز دیده شده است که در همین راستا، ۴ صندوق، لغو امتیاز شده‌اند.»
 
وحدت اعلام کرد از آبان سال گذشته تاکنون ۱۸ صندوق پژوهش و فناوری در مجموع ۲۶۷ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده‌اند.
 
به گفته او در این مدت ۶۸۲ فقره توافق‌نامه با شرکت‌های دانش بنیان به امضا رسیده که در ۱۴۲۶ میلیارد تومان تسهیلات به آنها پرداخت شده است.
 
وحدت، شرکت‌های مرتبط با ارتباطات و فناوری اطلاعات را در صدر فهرست دریافت‌کنندگان تسهیلات اعلام کرد. به گفته او تجهیزات پزشکی در رتبه دوم قرار دارد. این در حالی است که در سال‌های قبل، شرکت‌های مرتبط تجهیزات پزشکی بیشترین تسهیلات را دریافت می‌کردند.
 
او با اشاره به همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی با بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات گفت: «فرآیند کار به این صورت است که شرکت‌های بزرگ‌تر به سمت بانک‌ها هدایت می‌شوند و شرکت‌های کوچک‌تر و استارت‌آپ‌ها نیز به صندوق‌های پژوهش و فناوری معرفی می‌شوند و بدین ترتیب، زمان رسیدگی به درخواست‌ها برای دریافت تسهیلات به زیر یک ماه کاهش پیدا کرده است.»
 
رئیس صندوق نوآوری همچنین از کاهش معوقات بازپرداخت تسهیلات این صندوق از ۱۵ به ۸ درصد خبر داد و گفت: «با روش‌های نظارتی، در سال گذشته ۲۰ میلیارد تومان از معوقات به صندوق باز گشته‌اند و به صورت کلی از آبان ۹۷ تاکنون ۲۳۱ میلیارد بازپرداخت تسهیلات صورت گرفته است.»
 
وحدت در خصوص نگرانی مجلس از خرید ساختمان توسط صندوق نوآوری به جای پرداخت تسهیلات به شرکت‌ها گفت: «متاسفانه ما به آن جلسه دعوت نشده بودیم. اطلاعات دوستان، قدیمی است و از یک سال گذشته روند خرید ساختمان متوقف شده است.»
 
او همچنین با اشاره به نبود نام صندوق نوآوری در لایحه بودجه سال آینده گفت: «در زمان تصویب قانون صندوق نوآوری و شکوفایی در سال ۸۹ مبلغ ۳ هزار میلیارد تومان به عنوان سرمایه اولیه تصویب شد که آن زمان، هر دلار، هزار تومان بود. این سرمایه با دلار امروز ۲۵۰ میلیون دلار می‌شود؛ اما همان رقم نیز تاکنون محقق نشده و کمتر از ۲۷۰۰ میلیارد تومان به عنوان سرمایه در اختیار صندوق قرار گرفته است.»
 
وحدت اعلام کرد که این صندوق درخواست داشته است تا در لایحه بودجه سال آینده، اعدادی برای تامین سرمایه به صندوق نوآوری اختصاص یابد اما مورد موافقت قرار نگرفته است.
 
او در پاسخ به سئوالی درباره تاثیر قطع اینترنت بر تمایل سرمایه‌گذاران برای ورود به این عرصه گفت: «اتفاقی که رخ داد برای شرکت‌هایی که حیات و مماتشان به اینترنت وصل است، اتفاق تلخی بود. تاثیری که این قطعی بر اعتماد سرمایه‌گذاران می‌گذارد، بیشتر از زیانی است که شرکت‌ها در روزهای قطعی اینترنت دیدند.»