۵ روش برای چک کردن سلامت هارد دیسک در ویندوز
وقتی لپ تاپ روشن نمی شود، ممکن است یکی از مشکلات شما مربوط به هارد دیسک سیستم تان باشد. اما برای حل مشکل هارد دیسک در ویندوز باید ابتدا بتوانیم این عیب را شناسایی کنیم. آن چه در این مقاله قصد آموزش آن را دارم، دقیقا همین است که بتوانید سلامت هارد دیسک خود را متوجه شوید.
چک کردن سلامت هارد دیسک در ویندوز طبق آن چه در این مقاله آموزش داده شده به صورت ۵ روش است که بهترین نتیجه را به شما ارائه می کند.
بهینه سازی و Defrag کردن در ویندوز ۱۰
هارد دیسک های تقریبا قدیمی SATA ، موجب شده اند که راه را برای هارد دیسک های سریع solid-state باز کنند اما هنوز هم این سخت افزارها، یکی از بهترین روش ها برای ذخیره سازی چیزهایی است که دارید. چرا که این گونه هارد ها همچنان نسبت به نوع جدید آن، مقرون به صرفه ترند.
اما SSD ها کمی متفاوت عمل می کنند چرا که نیاز به دیفرگ کردن ندارند.
چطور هارد دیسک را در ویندوز بهینه کنیم
اگر احساس می کنید هارد دیسک شما که معمولا غیر از ssd است، در حال کند شدن است، پس باید بررسی کنید که چقدر تکه تکه است ( تکه ها اشاره به همان قطعات دیتاهای دور افتاده از هم دارند که با دیفرگ این فضا از بین می رود و فضای بیشتری باز می شود و عملکرد بهتری از هارد ارائه می کنند). می توانید این کار را با استفاده از ابزار Defrag داخلی ویندوز ۱۰ انجام دهید (“defrag” را در منوی Start تایپ کنید و سپس به “Defragment and Optimize Drives” بروید) ، سپس درایو را انتخاب کرده و روی “Analyse” کلیک کنید. اگر عارضه قطعه قطعه شدگی،کشف شد بر روی “Optimise” (که قبلاً “Defrag” نامیده می شد) برای آن درایو کلیک کنید. و بعد صبر کنید عملیات بهینه سازی فضا به اتمام برسد.
ما در واقع دریافتیم که برنامه رایگان Defraggler در تشخیص و کاهش قطعه قطعه های هارد عملکرد عالی دارد، اما برخی ها نمی خواهند از ابزارهای اضافی در ویندوز خود استفاده کنند چرا که معتقدند که خود ویندوز این کار را برای شان می کند. به هر حال اگر شما می خواهید این اپلیکیشن را نصب کنید اینجا را کلیک کنید.
نکته: شما حتی می توانید از بهینه سازی هارد های SSD در ویندوز نیز استفاده کنید که البته ویندوز خودش مراقب پردازش هاست.
از ابزار HDD Manufacturer استفاده کنید
بسیاری از تولید کنندگان هارد دیسک ها، دارای نرم افزار ها و پک های اختصاصی خود برای بهینه سازی هارد ها هستند. برای استفاده از این فرصت ابتدا باید بدانید که از کدام پک مربوط به کدام شرکت استفاده می کنید.
اگر می دانید کارخانه و شرکت سازنده هارد شما چیست از این مرحله بگذرید، در غیر اینصورت روی دکمه Win کلیک کنید و در باکس جستجو، device manager را تایپ کنید، و با نمایش آن در خروجی، روی آن کلیک کنید تا وارد Device Manager شوید. در این بخش می توانید گزینه “Disk drives” را ببینید:
در این جا می توانید اطلاعاتی در مورد هارد خود پیدا کنید و آن را گوگل کنید تا اطلاعات اضافی و حتی لینک ورود به سایت مرتبط با شرکت سازنده اش، را مشاهده کنید.
بعد از ورود به سایت، به بخش ابزارهای بهینه سازی آن بروید و سعی کنید راه حل را بیابید، و یا نرم افزارهای پیشنهادی را دانلود کنید. برای سهولت دسترسی شما برخی از لینک های سایت های هارد دیسک های معتبر و پر استفاده و مشهور را در زیر ارائه کرده ایم:
هر یک از این ابزارها کمی متفاوت عمل می کنند ، اما مهمتر از همه ، هر کدام ویژگی های تشخیصی دارند که به شما امکان می دهد سلامت دیسک سخت خود را تست کنید.
ابزار CHKDSK ویندوز را اجرا کنید
CHKDSK ابزاری از ویندوز است که به شما کمک می کند بتوانید مشکلات موجود در هارد خود را پیدا کنید. این ابزار با یک اسکن ساده بسیاری از معضلات موجود در هارد تشخیص دهید و به دنبال راه حل آن باشید.
البته بعد از اسکن کردن، ممکن است به طور ذاتی، خودش برخی مشکلات را حل کند. اما در پاره ای از موارد که مساله هارد دیسک بغرنج است، به شما می گوید که مساله مهمی در هارد یافت شده و به سادگی نمی توان آن را حل کرد. در چنین حالتی باید به یک متخصص سخت افزار مراجعه کنید و مشکلات را با پیشنهاد های او حل کنید.
شیوه عیب یابی هارد با CHKDSK
برای استفاده از CHKDSK ، بر روی درایو که می خواهید خطاها را بررسی کنید ، راست کلیک کرده و “Properties” را انتخاب کنید. سپس روی زبانه “Tools” کلیک کرده و سپس بر روی دکمه “Check Now” کلیک کنید.
در این حالت یک باکس با دو گزینه برای رسیدگی به بد سکتور ها و ارور ها باز می شود.
اگر بخواهید این دو مورد را بررسی کنید آن دو را تیک گذاری کنید و بعد Start را بزنید؛ تا گزارشی اساسی از مشکلات دیسک سخت (در صورت وجود) دریافت کنید.
بعد کمی صبر کنید تا گزارشی از مشکلات به شما ارائه شود. هر چند این ابزار گاهی برخی خطا ها و مشکلات را حل می کند اما شما بیشتر با رویکرد عیب یابی آن را مورد استفاده قرار دهید.
WMIC را اجرا کنید
WMIC یک ابزار داخلی ویندوز است که بر اساس کامند لاین، یا خط فرمان کار می کند. پس باید متوجه شده باشید که برای استفاده از آن نیاز به محیط کامند پرامپت مشکی رنگ معروف دارید.
این ابزار به طور هوشمندانه، عملیات شناسایی و راه حل یابی را برای تان انجام می دهد و در عین حال بسیار سریع است.
برای بررسی دیسک سخت با WMIC ، دکمه های Win + R را فشار دهید تا پنجره Run باز شود. cmd را تایپ کرده و بر روی “OK” کلیک کنید تا سریعاً پنجره کامند پرامپت باز شود.
در ادامه، در جلوی نشان گر، در همان صفحه مشکی عبارت
wmic
را بنویسید.
سپس اینتر را بزنید. زمانی که اینترفیس WMI آماده شد، عبارت زیر را بنویسید:
diskdrive get status
و دوباره Enter را فشار دهید. وضعیت دیسک سخت خود را بعد از یک تأخیر کوتاه مشاهده خواهید کرد
برای دانستن خروجی های این بخش شاید لازم باشد کمی تبحر در ویندوز داشته باشید و از برخی دستور العمل ها و عیوب از پیش آگاه باشید.
از CrystalDiskInfo استفاده کنید
تمام آن چه که تا به اینجا توصیه کردیم، روش هایی داخلی برای بررسی مشکلات هارد دیسک شما در ویندوز بود. اما CrystalDiskInfo ابزاری است که به شما کمک می کند با نصب کردن آن، یک تمرکز دقیق روی هارد تان داشته باشید.
CrystalDiskInfo ابزاری بسیار ساده اما در عین حال قدرتمند است. خوشبختانه این نرم افزار هم رایگان است و هم کم وزن و کم حجم! و مهم تر این که کلیه اطلاعات مورد نیاز مانند دمای هارد، وضعیت سلامتی هارد دیسک، نوع و ویژگی های دیسک سخت و سایر ویژگی ها مانند میزان خطای خواندن / نوشتن و زمان اسپین و چرخش و غیره را در اختیار شما قرار می دهد.
تمام آن چه که از این نرم افزار در اختیار شما قرار می گیرد، یک فایل exe است که نهایتا ۴ مگابایت است. هر چند این ابزار رایگان است اما با تبلیغات همراه است که اگر نسخه پروی آن را تهیه کنید خبری از این تبلیغات نیست. پس از نصب، تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که برنامه را اجرا کنید، و تمام اطلاعات مربوط به دیسک سخت (های) خود را در رابط اصلی مشاهده خواهید کرد.
شاید برای یک چک کردن ساده و ابتدایی، نیاز به تهیه نسخه اصلی نباشد، اما برخی از افراد به دلیل مدیریت لحظه ای این اپلیکیشن و کنترل سلامتی هارد خود، ناچارند، زمان بیشتری از آن استفاده کنند. چرا که این ابزار سلامتی دیسک سخت را بعد از هر ۱۰ دقیقه (به طور پیش فرض) بررسی می کند و در صورت بروز هرگونه اشتباهی به شما هشدار می دهد.
البته در کنار این نرم افزار، اپلیکیشن های تخصصی تر دیگری مثل Hard Disk Sentinel و HDDScan نیز وجود دارند که می تواند مشکل شما را حل کند و آیتم های ویژه تری در اختیارتان قرار دهد. اما برای یک کاربر عادی و یک مشکل معمولی و بی سابقه، CrystalDiskInfo گزینه قابل قبولی است.
اگر در این باره تجربه موفقی داشته اید، ان را در بخش نظرات بنویسید
نوشته ۵ روش برای چک کردن سلامت هارد دیسک در ویندوز اولین بار در گويا آی تی پدیدار شد.