خیز اروپا علیه حاکمیت غولهای تکنولوژی
سالهاست که سیلیکونولی یا دره تکنولوژی به عنوان مرکز تجمع بزرگترین شرکتهای تکنولوژی جهان شناخته میشود تا به این ترتیب آمریکا را به حاکم بیچون و چرای این صنعت در دنیا تبدیل کند. این موضوع اما در سالهای اخیر با انتقاد بسیاری از کشورها مواجه و باعث موضعگیریهای مختلفی شده است.آخرین موضع جدی در این زمینه را اتحادیه اروپا گرفته و خواستار ایجاد یک بازار واحد اطلاعاتی شده است تا به این ترتیب با حاکمیت غولهای تکنولوژی مانند شرکتهای فیسبوک، گوگل و آمازون مبارزه کند.این موضوع در قالب طرح پیشنهادی از سوی اتحادیه اروپا مطرح شده است و نشان میدهد که کشورهای اروپایی خواستار شکستن انحصار دسترسی آزاد غولهای تکنولوژی به حجم عظیمی از اطلاعات و همچنین موضعگیری در برابر گروهی از این شرکتها برای ایجاد رقابت با رقبای چینی شدهاند.
با اینکه این طرح شامل جلوگیری از پلتفرمهای آنلاین بزرگ فعال در این حوزه هم هست، اما احتمال ایجاد تغییرات جزئی در برنامه اتحادیه اروپا برای معرفی این طرح در اواسط ماه فوریه وجود دارد. با این همه اما طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا همچنان تاکید زیادی بر از بین بردن انحصار غولهای تکنولوژی آمریکایی به حجم گسترده اطلاعات و کمک به شرکتهای اروپایی برای رقابت بهتر با رقبای چینی دارد. در نهایت اما پیشنویس این طرح که در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته است، نشان از این واقعیت دارد که شرکتهای بزرگ تکنولوژی که حالا بیشترین اطلاعات دنیار را در اختیار دارند، به روح رقابتی در بازارهای جهانی هم ضربه میزنند. درست به همین دلیل هم هست که در این طرح مواردی مانند اعلام ممنوعیت پنج ساله استفاده از تکنولوژی تشخیص چهره، بررسی و تحقیقات اتحادیه اروپا از مجموعه اطلاعاتی که گوگل در اختیار دارد و همچنین درخواست کشورهای اروپایی برای دسترسی و گسترش سریعتر تکنولوژی ارتباطی ۵G هم هست. در این طرح آمده است: «در حال حاضر تعداد کمی از شرکتهای بزرگ تکنولوژی بخش عظیمی از اطلاعات جهان را در اختیار دارند. این ضعف مهمی برای کسب و کارهای مبتنی بر داده و اطلاعات است که به تازگی وارد این بازار شده یا در حال رشد و نوآوری هستند و کسب و کارها و بنگاههای تجاری اروپایی هم از این شرایط مستثنا نیستند. این در حالی است که فرصتهای بسیار بزرگی در این عرصه وجود دارد و این چیزی نیست که شرکتهای فعال در کشورهای دیگر به راحتی بتوانند از آن بگذرند.»
بازار اطلاعاتی واحد
سند ۲۵ صفحهای که خلاصهای از طرح پیشنهادی اتحادیه اروپاست، همچنین ضرورت تعامل درست با این شرایط را نشان میدهد و میگوید: «رقبایی مانند چین و ایالات متحده آمریکا در حال حاضر روند نوآوری را با سرعت طی میکنند و این نشان از موضوع دسترسی آنها به اطلاعات و استفاده از این دادهها در سراسر جهان دارد. برندگان امروز این عرصه لزوما نمیتوانند برندگان فردا هم باشند.» در حقیقت هدف از طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا، ایجاد یک فضای اطلاعاتی واحد در اروپاست؛ یک بازار واحد اطلاعاتی واقعی و معتبر. اتحادیه اروپا برای رسیدن به این هدف برنامهریزی کرده است تا قوانین جدیدی را معرفی کند که شامل استفاده از اطلاعات در میان کشورها، کنش پذیری دادهها و استانداردهای مربوط به تولید، تغییرات آب و هوایی، صنعت خودرو، بهداشت و درمان، خدمات مالی، کشاورزی و انرژی هم میشود. از طرفی این طرح قرار است قوانین رقابتی ناهنجار را که اشتراک گذاری اطلاعات را مورد انتقاد قرار داده و همچنین احتمال معرفی قوانین جدید برای جلوگیری از پلتفرمهای آنلاین بزرگ از تحمیل شرایط برای دسترسی و استفاده از اطلاعات را که به آنها امکان سوءاستفاده و بهرهبرداری نادرست را میدهد، مطرح کند. در واقع اتحادیه اروپا به حجم وسیع اطلاعاتی که توسط شرکتهای بزرگ تکنولوژی جمعآوری شده و روش استفاده و به اشتراکگذاری آنها انتقاد دارد.