نقش مثبت فناوری اطلاعات باوجود رشد اقتصادی منفی
به گفته دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، اگرچه پیشبینیها حاکی از ادامه روند رشد اقتصادی منفی است، اما درصورتیکه دولت با بخش خصوصی همکاری کند تا آنها بتوانند کسبوکارهایشان را توسعه دهند و مشکلاتی مشابه قطعی اینترنت نداشته باشیم، رشد آیتی میتواند مانند گذشته مثبت باشد و به این فضا کمک کند.
علی آذرکار - دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای تهران درباره رویدادهای سال 1398 و تاثیر آنها در حوزه فناوری اطلاعات اظهار کرد: سال 1398 با سیل شروع شد و همه سازمانهای مردمنهاد هم تلاش کردند مشکل حل شود و این ظرفیت ایجاد شد که می توان از تکنولوژی در چنین موارد بحرانی استفاده کرد، البته با فروکش کردن بحرانها، کمتر به این موارد پرداخته شد.
وی ادامه داد: همچنین مشکلات ارزی و تحریمهایی که در سالهای گذشته برای کشور ایجاد شده در سال جاری هم وجود داشت و با تشدید این مشکلات، کسبوکارها هم دچار اختلال شدند. بحثهای مربوطبه ترخیص و گمرک و تایید نمونه هم از مواردی بودند که مشکلاتی را ایجاد کرده و این مشکلات البته کماکان وجود دارد.
دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای تهران با اشاره به موضوع قطعی اینترنت و تاثیر آن بر کسبوکارها بیان کرد: در حوزه تجارت الکترونیک، قطعی اینترنت خسارت هنگفتی به کسبوکارها وارد کرد و سازمان هم بیانیهای صادر کرد که هنگام بروز مشکلات باید چارهای غیر از قطعی اینترنت را در نظر گرفت. گرچه شبکه ملی اطلاعات در این جریان مورد آزمون قرار گرفت اما آمادگی زیادی نداشت و این موضوع باعث خسارت زیادی به کسبوکارها شد.
آذرکار با اشاره به عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در برخورد با بخش خصوصی گفت: در حوزه تعرفههای FCP و موضوع تایید نمونه، سعی کردیم با وزارتخانه تعامل کرده تا مشکلات را حل کنیم. در حال حاضر ارتباط بین سازمان و وزارتخانه خوب است و فضای همکاری ایجاد شده، اما سازمان هم مطالباتی دارد که کماکان پیگیری میکند.
وی ادامه داد: وزارت ارتباطات بهعنوان متولی دولتی فاوا به این نتیجه رسیده که بخشی از مشکلات حوزه فقط با بخش خصوصی حل میشود اما لازمهاش همکاری بیشتر با بخش خصوصی است، کسانی که این صنعت را ایجاد کردند و سر پا نگه داشتند. انتظار ما همسویی و تعامل بیشتر با بخش خصوصی است که در برخی از موارد این اتفاق افتاده و در بخشی حوزهها نیاز است اقدامات بیشتری صورت گیرد.
دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای تهران با بیان اینکه با توجه به مشکلات تحریم، بخش خصوصی میتواند کمک حال توسعه فاوا باشد، افزود: دولت هم به همین نتیجه رسیده است و البته برای این کار لازم است از بحثهای اداری و بروکراسی گذر کنیم تا بتوانیم به مشکلاتی که وجود دارد، بپردازیم.
آذرکار ادامه داد: بحثهایی مانند تحریم و مشکلات ارزی از مواردی است که تمامی مملکت را تحت تاثیر قرار میدهد و تجربه نشان داده میتوان از توان داخلی برخی از این موانع را برداشت. اما برخی از مشکلات داخلی که به تحریمها دامن میزند را میتوان حل کرد. شفافیت و توسعه دولت الکترونیک از مواردی است که میتواند به عامه جامعه فایدهای برساند.
وی با تاکید بر لزوم توسعه دولت الکترونیک اظهار کرد: تلاشهای زیادی انجام شده برای اینکه تعامل بین سازمانها برای ردوبدل کردن سرویسها انجام شود. اما دولت باید رضایت بدهد که دادههایش را آزاد کند و قوانین مربوط به این موضوع را تدوین کند، زیرا بسیاری از کسب وکارها برای توسعه نیاز به دادههای باز دارند، اما بسیاری از سازمانها از ارائه دادههایشان خودداری میکنند و یا چارچوب مناسبی وجود ندارد.
دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای تهران درباره پیش بینی از وضعیت اقتصادی در سال آینده، گفت: صرف نظر از سناریوی خوشبینانهای که در تعامل با کشورهای دیگر صورت بگیرد، درصورتی که شرایط کشور به همین منوال ادامه پیدا کند، پیشبینیها حاکی از رشد اقتصادی منفی است؛ اما مانند تمامی سالها که با رشد اقتصادی منفی هم رشد آیتی مثبت بوده، این موضوع کماکان صادق است و این اتفاق درصورتی رقم میخورد که فضا برای کسبوکارها فراهم شود و مشکلات مشابه قطعی اینترنت نداشته باشیم و دولت با بخش خصوصی همکاری کند که آنها بتوانند کسبوکارهایشان را توسعه دهند.