رئیس مرکز ملی فضای مجازی: باید از وابستگی بد به پلت‌فرم‌های غربی نجات پیدا کنیم

 
 
 
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به ارائه خدمات ابری و دیتاسنتری، گفت: باید از وابستگی به پلت‌فرم‌های غربی و جهانی که لرزان هستند و حتی رییس جمهوری آن کشورها هم روی این پلت‌فرم‌ها امنیت کلامی ندارد و کاربران این پلت‌فرم‌ها هم خودبه‌خود حذف می‌شوند، نجات پیدا کنیم.
 
 مراسم افتتاح دیتاسنتر تبریز به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز داده منطقه غرب و شمال غرب کشور در جهت توسعه و تکمیل زیرساخت‌های شبکه ملی اطلاعات، امروز با حضور سید ابوالحسن فیروزآبادی -رئیس مرکز ملی فضای مجازی-، محمدباقر قالیباف -رئیس مجلس شورای اسلامی- و محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- برگزار شد.
 
سید ابوالحسن فیروزآبادی در این مراسم با بیان اینکه با یک تحول اساسی مواجهیم که غربی‌ها از آن به عنوان تحویل دیجیتال یاد می‌کنند، گفت: شاید تحول دیجیتال، عنوان قاصری باشد برای تحولی که رخ می‌دهد، اما با توجه به شکل گرفتن این تحول در فضای مجازی، مجازا آن را می‌پذیریم، اما این تحول دیجیتال در همه حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دولت‌ها در حال شکل‌گیری است.
 
وی با بیان اینکه شورای عالی فضای مجازی بنا به تدبیر مقام معظم رهبری تاسیس شده و روسای سه قوه در این شورا حضور دارند، اظهار کرد: شش وزیر، هشت نفر از نخبگان و اعضایی از سایر موسسان فرهنگی کشور در این شورا حضور دارند و به تحول دیجیتال، نگاه ویژه داریم. در این تحول ابتدا توجه ما به زیرساخت‌هاست و یکی از مهمترین زیرساخت‌ها، شبکه ملی اطلاعات است.
 
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه تحول در شبکه ملی اطلاعات می‌تواند از لایه کاربران شروع شود، افزود: برای اینکه تحولی ملی داشته باشیم، باید شبکه را طوری طراحی و اجرا کنیم که بخش عمده‌ای از این تحول بر زیر ساخت‌های ملی کشور صورت گیرد و به همین دلیل شبکه ملی اطلاعات تعریف شده و روی آن شبکه ملی ارتباطات، به‌عنوان اولویت کشور شناخت شده است.
 
توجه متوازن به همه حوزه‌های اقتصاد دیجیتال
 
فیروزآبادی ادامه داد: در حالی که معتقدیم این تحول با منطق پلت‌فرمی و اجتماعی شدن همه پدیده‌ها و تعاملی شدن همه فرآیندهاست، همه حوزه‌ها باید به‌صورت متوازن مورد توجه قرار گیرد. در کنار شبکه ملی به بحث دولت الکترونیکی، اقتصاد دیجیتال و آموزش دیجیتال توجه ویژه شده است؛ همان‌طور که در دوران شیوع کرونا، پروژه‌های اقتصادی ویژه‌ای در حوزه اقتصاد دیجیتال مورد توجه قرار گرفت.
 
 
وی با بیان اینکه در حوزه حمل‌ونقل، گرشگری و کسب‌وکارهای خرد شاهد تحولات بزرگی در کشور بودیم،‌ افزود: ممکن است در این دوره به دلیل شیوع کرونا، شبکه گردشگری در اولویت نباشد، اما پلت‌فرم‌های دیگر مورد توجه قرار گرفتند. یکی از آنها پروژه "شاد" برای آموزش مجازی دانش‌آموزان بود که روی زیرساخت‌هایی که سال‌های گذشته شکل گرفته بود، اجرا شد و امیدواریم در مهرماه امسال بر اساس جلسه شورا و در هماهنگی با سایر دستگاه‌ها از جمله وزرات آموزش و پروزش و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شاهد شکل‌گیری کلاس مجازی بر پلت‌فرم دانش‌آموزی باشیم.
 
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه فضای مجازی چند رکن دارد که باید به آن‌ها توجه کرد، گفت: امنیت، پایداری و اعتماد در شبکه، سه رکن در فضای مجازی کشور است از شبکه ملی اطلاعات شروع می‌شود. پروژه امروز و افتتاح دیتاسنتر، یک بخش کوچک از تصویر بزرگی است که برای فضای مجازی کشور در شورای عالی فضای مجازی طراحی شده و با دقت در حال پیگیری است. شورا این فضا را رها نکرده و ما با دقت بالا همه پروژه‌ها را بررسی می‌کنیم.
 
فیروزآبادی ادامه داد: همان‌طور که در حوزه اعتماد به فضای مجازی، وقتی دیدیم پدیده فیشینگ در نظام بانکی رخ می‌دهد، اصلاح را به روش رمز پویا انجام دادیم و این کار بزرگ بر بستر پلت‌فرم‌های داخلی کشور انجام شد. البته ما در بعضی از حوزه‌ها شاهد تاخر هستیم اما این تاخر در همه کشورها وجود دارد. اما نهادهای حاکمیتی و مراکز اصلی کشور که متولی حوزه تحول دیجیتال هستند، از دستگاه‌ها مطالبه دارند که این تاخر را جبران کنند.
 
خدمات پایه کشور باید به‌صورت ملی انجام شود
 
وی با اشاره به اختلاف نظرها در نگاه به فضای مجازی بیان کرد: جداسازی حوزه شبکه از پلت‌فرم و پلت‌فرم از کاربر، غلط است و ما باید اثرات متقابل اینها را بررسی کنیم. ما در تعاریف شبکه ملی اطلاعات در کشور، کمی دچار اختلاف‌نظر هستیم اما در مرکز ملی، سیاست مشخصی داریم. همانطور که مقام معظم رهبری آذرماه سال گذشته درباره شبکه ملی اطلاعات فرمودند، خدمات پایه کشور باید به‌صورت ملی انجام شود که یکی از آنها، ارایه خدمات ابری و دیتاسنتری است.
 
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه باید باید از وابستگی بد به پلت‌فرم‌های غربی و جهانی که لرزان هستند و حتی رییس جمهوری آن کشورها هم روی این پلت‌فرم‌ها امنیت کلامی ندارد و کاربران این پلت‌فرم‌ها هم خودبه‌خود حذف می‌شوند، نجات پیدا کرده و پلت‌فرم‌های بومی را جایگزین کنیم. باید منطق پلت‌فرمی را در همه حوزه‌های کشور و خصوصا در حوزه پیام‌رسانی و ذخیره اطلاعات، تامین کنیم.
 
فیروزآبادی با بیان اینکه وقتی از دولت الکترونیکی حرف می‌زنیم، به‌دنبال دولت به‌مثابه پلت‌فرم هستیم، افزود: وقتی از پروژه "شاد" حرف می‌زنیم، منظور پلت‌فرمی است برای استفاده همه کسانی که در نظام آموزشی کشور فعالیت می‌کنند. مقدمه شکل‌گیری پلت‌فرم‌ها همین دیتاسنترها و خدمات ابری است که باید مورد توجه قرار بگیرد. در این راستا در مرکز ملی  فضای مجازی، برنامه‌ای را با وزارت ارتباطات پیش می‌بریم و شاهد بازگشایی و تاسیس مراکز داده هستیم و بناست یکی از پروژه‌های وزارت ارتباطات هم تا مرداد رونمایی شود.
 
 
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه به دنبال افزایش افزونگی و کمک به تداوم و توسعه کسب‌وکارها هستیم، اظهار کرد: به دنبال این هستیم که با صورت گرفتن خدمات ابری، به نقطه‌ای برسیم که از خدمات ابری شرکت‌هایی مانند اپل و وندورهای هوآوی و سامسونگ که اطلاعات کاربران در کشور در آنها ذخیره می‌شود و امکان قطع شدن و از دست رفتن آها وجود دارد، بی‌نیاز شویم.
 
 
وی خاطرنشان کرد: به همین منظور لازم است خدمات ابری باید در کشور ارائه شود و هم ابر موبایل داشته باشیم و هم از امکانات پلت‌فرم به عنوان سرویس، نرم‌افزار به عنوان سرویس برخوردار شویم. ۱۸ در صد از دانشجویان ما در حوزه آی‌تی تحصیل می‌کنند که می‌توانند کارگزاران تحول دیجیتال در منطقه باشند. باید پلت‌فرم‌هایی داشته باشیم که نیروی متخصص داخل کشور بتوانند با کمک زیر ساخت‌ها آن‌ها را طراحی کنند و جهش تولید را رقم بزنند.