استاد دانشگاه تربیت مدرس: باندهای فرکانسی ۷۰۰-۸۰۰ در شکلگیری ۵G مهم است
مهمانان چهل و ششمین جلسه از سلسله جلسات نقد و اندیشه بابیان اینکه با راهاندازی اینترنت نسل پنجم، انقلاب صنعتی چهارم رخ میدهد نسبت به اطلاعات حریم خصوصی با شکلگیری 5G ابراز نگرانی کردند که باید راهکارهایی برای آن در نظر گرفت.
چهل و ششمین جلسه از سلسله نشستهای نقد و اندیشه با موضوع «5G نسل نو در ارتباطات» با حضور سید علیاکبر صفوی استاد دانشگاه شیراز، بهزاد اکبری استاد دانشگاه تربیت مدرس و اجرای «احسان محمدی»، روزنامهنگار و فعال فضای مجازی برگزار شد.
افزایش سرعت صد برابری5G
در ابتدای این نشست علیاکبر صفوی استاد دانشگاه شیراز در تشریح تفاوتهای 5G با نسلهای دیگر ارتباطی گفت: تلفن همراه امروزی یک سیستم چندکاره است که بخش بزرگی از زندگی را تشکیل میدهد و در حال حاضر بخش زیادی از کارهای علمی را میتوان با کمک آن انجام داد.
وی بیان کرد: دنیای امروز، دنیای اتصال است و همه افراد بهراحتی میتوانند به یکدیگر متصل شوند. با راهاندازی 5G این امکان بهراحتی در اختیار همه قرار میگیرد.
صفوی ادامه داد: برای مثال در دهههای آینده همه انسانها به سنسورهای سنجش سلامتی متصل میشوند که در صورت بروز مشکل در سلامتی افراد، اخطار مراجعه به پزشک فعال میشود. تکنولوژی حتی بر نحوه مصرف دارو نیز از این طریق نظارت میکند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در حال حاضر در برخی قسمتهای کشور، نقاط کور برای اتصال به اینترنت وجود دارد که با راهاندازی 5G نقاط کور از بین میرود، پوشش تعداد زیاد کاربران بهطور همزمان و افزایش سرعت تا صد برابر 4G ازجمله مزایای اینترنت نسل پنجم است.
انقلاب صنعتی چهارم با توسعه5G
در ادامه بهزاد اکبری درباره مزایای توسعه نسل پنجم اینترنت، گفت: با ارتقای اینترنت، خدمات اینترنت اشیا نیز توسعه مییابد و انقلاب صنعتی چهارم محقق میشود و در ادامه ورود نسل جدید خودروهای خودران امکانپذیر میشود.
این استاد دانشگاه درباره ویژگیهای 5G نیز خاطرنشان کرد: سرعتبالای بیش از یک گیگابایت در ثانیه، افزایش ارتباطات مطمئن (اینترنت متصل به شبکه) و تأخیر بسیار پایین که به زیر 10 میلیثانیه میرسد که در اعمال جراحی از راه دور مؤثر است و پوشش سراسری و حداکثری از ویژگیهای نسل پنجم ارتباطی است.
وی درباره لزوم 5G در ایران نیز بیان کرد: در سال 2030 نسل پنجم اینترنت در همه جهان راهاندازی میشود بنابراین باید زیرساختهای این بخش را از حالا توسعه دهیم که در این زمینه میتوان به توسعه فیبرنوری، افزایش فرکانس با کمک سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اشاره کرد. باید توجه کنیم که این نسل از اینترنت تحول بزرگی در ابعاد مختلف زندگی ایجاد میکند.
نقش مهم فرکانس 700-800 در 5G
اکبری با اشاره به نقش باند فرکانسی 700-800 در شکلگیری 5G، خاطرنشان کرد: ارتباطات مطمئن و بدون قطعی در فرکانسهای پایین امکانپذیر است بنابراین اکثر کشورها، باندهای فرکانسی 700-800 را آزاد کردهاند و در اختیار اپراتورهای تلفن همراه قرار دادند تا از این طریق بتوانند به ارائه خدمات اینترنت به مردم بپردازند.
صفوی نیز دراینباره توضیح داد: توسعه 5G کار تدریجی است و به تجهیزات زیادی نیاز دارد. درصورتیکه امکانات اصلی بهویژه باندهای فرکانسی در اختیار باشد این زمان کاهش پیدا میکند و مردم میتوانند از امکان استفاده از این فناوری جدید بهرهمند شوند. در حال حاضر بسیاری از تولیدات صداوسیما در بستر فضای مجازی قابلرؤیت است. زیرساختهای فرکانسی باید در حوزهای مورداستفاده قرار گیرد که کاربران بیشتری دارند.
فناوری بنبست ندارد
وی با اشاره به محدودیتهایی که در حوزه تکنولوژی ایجاد میشود تأکید کرد: فناوری اطلاعات بنبست ندارد و کسی نمیتواند جلوی توسعه تکنولوژی را بگیرد، باید توجه داشته باشیم که حتی اگر از فیلترینگ استفاده کنیم نمیتوانیم بهطور کامل اینترنت را مسدود کرد زیرا در آینده از طریق ماهواره و بهصورت رایگان میتوان به اینترنت دسترسی پیدا کرد.
صفوی بیان کرد: نتیجه فیلترینگ این است که سرورها به سمت دیگری هدایت میشوند؛ بنابراین اگر هر دری به روی تکنولوژی بسته شود، تکنولوژی از در دیگری وارد میشود.
توجه به حریم خصوصی با توسعه اینترنت
در ادامه اکبری با اشاره به توسعه اینترنت و افزایش دسترسی به حریم خصوصی تصریح کرد: با توسعه 5Gحریم خصوصی نیز تحت تأثیر قرار میگیرد و در این زمینه نگرانیهایی وجود دارد که باید پیش از وقوع اتفاقات مختلف تصمیمات قانونی برای پیشگیری از تخلفات گرفته شود.
وی بابیان اینکه در سالهای گذشته رشد تکنولوژی در حوزههای مختلف ما را غافلگیر کرد افزود: تجربه به ما نشان میدهد که رویکرد ما در برخورد با تکنولوژی سلبی بوده است؛ بنابراین ضروری است از امروز به این موضوعات در حوزه 5G توجه کنیم تا از بروز مشکلات پیشگیری شود.
5G برای سلامتی مضر نیست
صفوی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه امواج 5G تأثیری بر سلامت مردم دارد؟ خاطرنشان کرد: درباره 5G حساسیتهایی وجود دارد اما طبق مستندات علمی تشعشعات، تأثیری بر سلامتی ندارد. اما درنهایت این فناوری باید به شکل پایلوت اجرا شود تا بتوانیم به این سؤالات پاسخ مناسبی بدهیم.
این استاد دانشگاه در خاتمه درباره نگرانی نسبت به ورود فناوریهای نو تصریح کرد: فناوری مسیر خود را طی میکند باید با درس از گذشته و عقل جمعی و به دور از نگاههای منفعتی برای تحولات آینده گام برداریم.