نگاه جهانی به مالکیت باندهای فرکانسی ۷۰۰و ۸۰۰ مگاهرتزی

 در طول هفته‌ها و سال های اخیر شاهد بحث‌ها و اختلافات اساسی و گسترده‌ای بین سازمان صداوسیما و وزارت ارتباطات در مورد مالکیت باندهای فرکانسی 700 و 800 مگاهرتزی بوده ایم.
از یک سو صداوسیما ادعای مالکیت این باندها را داشته و از سوی دیگر وزارت ارتباطات خواستار استفاده از این فرکانس‌ها برای بهبود شرایط اینترنت و افزایش سرعت و پهنای باند است. در این گزارش، فارغ از منازعات سیاسی و بحث‌های مرتبط با آن به بررسی عملکرد این باندها و شرایط مشابه در کشورهای دیگر جهان پرداخته می‌شود.
 
باند فرکانسی 800 مگاهرتز بخشی از طیف الکترومغناطیسی یا باندی است که شامل فرکانس 790 تا 862 مگاهرتز می‌شود. این امواج، بخشی از طیف موسوم به باندهای یو اچ اف 4 و5 (UHF Bands IV and V) هستند که به سرویس‌های رادیو تلویزیونی ITU  اختصاص پیدا می‌کنند.
 
در حقیقت عمده‌ترین مصرف‌کنندگان این باندهای فرکانسی، تلویزیون‌های آنالوگ بودند که پیش از تغییر صورت به تلویزیون‌های دیجیتال، در بسیاری از مناطق جهان این باندهای فرکانسی را در اختیار داشتند.
 
از این باندهای فرکانسی همچنین به‌عنوان طیف سهم دیجیتال (digital dividend) نیز یاد می‌شود. در اروپا و تا حدی در سایر مناطق جهان، این گروه از فرکانس‌ها مطابق با کانال UHF 61-69 هستند. در بیشتر مناطق این باند نیز توسط سرویس‌های کمکی برای برنامه‌سازی (SAB) یا سایر سرویس‌های فرعی (SAP) مورداستفاده قرار می‌گیرد،
 
هر دو این سرویس‌ها اغلب به‌عنوان میکروفن‌های بی‌سیم حرفه‌ای، خدمات گفتگوی رادیویی، به‌عنوان PMSE (ساخت برنامه و رویدادهای ویژه) کاربرد داشته و همچنین برای بهره‌برداری از  سیستم‌های مانیتور بی‌سیم نیز مورداستفاده قرار می گیرند.
 
پس از ابداع فناوری تلویزیون‌های دیجیتال، در بیشتر مناطق جهان از این باندها برای خدمات مخابراتی استفاده‌شده و برای نمونه پارلمان اروپا در ماه می سال 2010 اعلام کرد از این باندهای فرکانسی 800 مگاهرتز برای اهداف دیگری غیر از پخش تلویزیونی استفاده خواهد شد.
 
در حال حاضر این باندها در اتحادیه اروپا برای بهبود ساختار و  پهنای باند موبایل استفاده می‌شود. در کشور ژاپن نیز این قانون در سال 2012 تصویب‌شده و ظرفیت باندهای 700 و 800 مگاهرتزی به سیستم مخابراتی واگذار شد. بر اساس مستندات موجود، از سال 2013 باند 800 مگاهرتزی برای ارائه خدمات پهنای باند اینترنتی در اروپا استفاده می‌شود.
 
به گزارش سیناپرس، در این میان برخی از کارشناسان ادعا می‌کنند که مطالعات کافی در این رابطه انجام‌نشده و به همین دلیل استفاده از باندهای فرکانس 700 و 800 برای امور اینترنتی و مخابراتی می‌تواند مشکلاتی همراه داشته باشد.
 
به باور این گروه از کارشناسان، دلیل مشکل تداخل پیش‌آمده این است که زنجیره RF در تجهیزات تلویزیون برای دریافت امواج 470 تا 862 مگاهرتز طراحی‌شده است، بنابراین شامل طیف فرکانس‌هایی است که سرویس‌های جدید از آن‌ها استفاده می‌کنند.
 
بیشتر تجهیزات دریافت امواج تلویزیونی موجود در بازار با این سیستم همخوانی نداشته و به دلیل وجود پهنای باند بسیار محدود بین خدمات جدید و سرویس‌های تلویزیونی مورد استفاده، در برخی موارد سیگنال‌های ایستگاه پایه LTE 800 ممکن است باعث ایجاد برخی اختلالات شود.
 
حالا امیدواریم با نگاهی کارشناسانه و تخصصی این معضل هم برای سازمان صدا و سیما و هم برای وزارت ارتباطات حل شده و از این امکانات به بهترین شکل ممکن درراستای خدمت رسانی استفاده شود