ششمین انتخابات سازمان نظام صنفی رایانهای تهران بر بستر بلاکچین برگزار میشود
ثبتنام از کاندیدها برای شرکت در ششمین انتخابات سازمان نظام صنفی رایانهای تهران از اواخر شهریور شروع شد. این دور از ثبتنام و برگزاری انتخابات سازمان نصر با دورههای گذشته تفاوت بزرگی دارد و آن اینکه به دلیل شیوع کرونا هم مرحله ثبتنام و هم مرحله رایگیری در انتخابات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری برگزار میشود. در مرحله ثبتنام متقاضیان عضویت در هیات مدیره از طریق پورتال سازمان نصر این فرایند را انجام میدهند و برگزاری انتخابات در ۲۹ آبان نیز قرار است بر سامانهای مبتنی بر بلاکچین انجام شود.
پاییز امسال ششمین دوره انتخابات سازمان نظام صنفی رایانهای تهران برگزار خواهد شد. برگزاری این انتخابات با یک چالش بزرگ همراه است: شیوع ویروس کرونا. وارد شدن کشور به موج سوم شیوع این ویروس باعث شده تا سازمان نظام صنفی رایانهای به عنوان بزرگترین صنف بخش خصوصی فعال در حوزه فناوری اطلاعات دست به تغییراتی اساسی در برگزاری این دور از انتخابات خود بزند. در شرایطی قرار است ثبتنام و انتخابات ششمین دور از انتخابات سازمان نصر به صورت برخط برگزار شود که در اساسنامه این سازمان به برگزاری انتخابات به این شیوه اشارهای نشده است. حالا آنطور که علی آذرکار، دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران میگوید این موضوع با دریافت مصوبهای از شورای مرکزی سازمان (به نمایندگی از هیات عمومی سازمان) و هماهنگی با سازمان فناوری اطلاعات (که در غیاب شورای عالی انفورماتیک ناظر سازمان نظام صنفی است) این مشکل از نظر حقوقی حل شده است.
آذرکار در مورد جزییات این اتفاق گفت: «هیات عمومی سازمان نصر نحوه برگزاری و سیاستگذاریهای انتخابات را به شورای مرکزی تفویض کرده است. به دنبال شیوع کرونا از ۲ ماه پیش به این موضوع فکر کردیم که بهتر است انتخابات را برای کاهش مشکلات به صورت برخط برگزار کنیم.» براساس اظهارات او ثبتنام و برگزاری ششمین دور از انتخابات سازمان نصر تهران به صورت جدی و با توجه به بالا بودن تعداد اعضا در استان تهران به صورت کاملا الکترونیکی برگزار میشود. آذرکار تاکید میکند که با توجه به فراهم بودن زیرساختهای مورد نیاز، امکان برگزاری این شیوه انتخابات در سایر استانها نیز وجود دارد.
او در مورد جزییات ثبتنام در انتخابات سازمان نصر تهران به پیوست گفت: «در دورههای گذشته روند ثبتنام به این صورت بود که شرکتها اطلاعات و مدارک خود را به دبیرخانه تحویل میدادند و پرونده لازم برای آنها در این زمینه تشکیل میشد. در این دور این روند به صورت الکترونیکی صورت میگیرد. یعنی فرد متقاضی برای ثبتنام وارد پروفایل خود در پورتال سازمان نصر میشود و تمامی مدارک درخواستی را آنجا بارگذاری میکند.» آذرکار همچنین از انجام فرایند جمعآوری استشهادیه به صورت الکترونیکی برای شرکت در انتخابات نیز خبر میدهد. او در این مورد توضیح داد: «یکی از مدارک لازم برای ثبتنام در انتخابات داشتن استشهادیه است. طبق اساسنامه سازمان کاندیداهای هر شاخه باید توسط ۵ درصد واجدین حق رای آن شاخه در نظام صنفی مربوط، از لحاظ حرفهای، تخصصی و اخلاقی تایید شوند و این جزو یکی از مدارک الزامی برای ثبت نام کاندیداها است.»
علی آذرکار، دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران
او در ادامه گفت: «در دورههای گذشته هر فردی که میخواست در انتخابات کاندید شود فرم مربوط برای استشهادیه را از دبیرخانه سازمان دریافت و به صورت حضوری تاییدیه خود را اخذ میکرد؛ اما امسال این روند هم الکترونیکی شده است. یعنی اعضای سازمان برای تایید هر فرد ثبتنامی به پروفایل فرد مراجعه و صلاحیت آن فرد را تایید و استشهادیه او را تکمیل میکنند.» براساس اظهارت او روند ثبتنام در پورتال سازمان و کامل کردن مدارک تا ۱۰ آبان ماه ادامه خواهد داشت و در ۱۱ آبان لیست نهایی کاندیدها برای شرکت در انتخابات اعلام و منتشر خواهد شد.
با پایان یافتن فاز اول انتخابات که شامل ثبتنام و تایید نهایی کاندیداها است، فاز دوم آن که رایگیری است شروع خواهد شد. رایگیری ششمین دور از انتخابات سازمان نصر تهران که در روز ۲۹ آبان ماه تعیین شده نیز قرار است الکترونیکی و به گفته دبیر سازمان نصر تهران بر بستر بلاکچین انجام شود. آذرکار در مورد جزییات این اتفاق هم به پیوست گفت: «تا پیش از این شیوه رایگیری در یک روز و ساعت مشخص و در مکانی مشخص با حضور اعضا انجام میشد. در این روش، افراد ضمن استماع گزارش مجمع و رایگیری در خصوص عملکرد مالی و دبیرخانه، به کاندید مورد نظر خود هم رای میدادند. حالا و در دور ششم قرار است در پلتفرمی که براساس بلاکچین است افراد به صورت غیرحضوری در انتخابات شرکت کرده و همان روند را طی کنند.»
او در پاسخ به این سوال که بحث امنیت و احراز هویت روی چنین سیستمی به چه صورت پیش خواهد رفت توضیح داد: «بلاکچین یکی از بسترهای امنی است که امکان نفوذ به آن و خطرات اینچنینی روی آن وجود ندارد. برای احراز هویت فردی رایدهنده نیز از سامانه شاهکار استفاده شده است. در واقع این پلتفرم به شاهکار متصل است و بعد از اینکه هویت فرد از طریق شماره موبایل و کد ملی احراز صلاحیت شد، امکان ورود به سیستم و سپری کردن فرآیند رایدهی به کاندیداهای مورد نظر خود را دارد.»
آذر کار پیشبینی میکند که با برگزاری شیوه انتخابات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری نحوه مشارکت افراد با توجه به سهولت دسترسی به سامانه رایگیری و کاهش زمان رایگیری، افزایش قابل توجهای پیدا کند. همچنین او امیدوار است در صورت پیادهسازی موفق این روش، برگزاری انتخاباتهای دیگر در سازمان نصر نیز بر اساس همین الگو انجام شود.