دولت چین ۱۰ میلیون یوان دیجیتالی برای ۵۰ هزار شهروند چین ارسال کرد
شنزن چین به شهر پیشتاز و اولین گزینه برای یوان دیجیتال تبدیل شده است. هفته گذشته این شهر ۱۰ میلیون یوان دیجیتال را برای ۵۰ هزار نفر از شهروندانی که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند صادر کرد.
دولت چین پول را از طریق «پاکت نامههای قرمز» به شهروندان تحویل داد، پاکت نامههای قرمز ابزاری هستند که در واقع برای هدیه دادن پول در فضای مجازی استفاده میشوند و اولین بار توسط کیفپول الکترونیکی ویچت به شهرت رسیدند.
یوان دیجیتال را نباید با رمزارزها اشتباه گرفت. این ارز در واقع توسط بانک مرکزی چین صادر شده و مدیریت میشود و در واقع به عنوان یک نسخه دیجیتال از ارز رایج چین عمل میکند و پکن از طریق آن میتواند ارز در گردش خود را کنترل کند. پرداخت از طریق این ارز قرار است به مکملی برای ویچت پی و علیپی تبدیل شود و هدف از ارائه آن جایگزینی این روشها پرداخت نیست.
برای مثال بانک مرکزی ممکن است در آینده یارانه ادارات محلی را از طریق یوان دیجیتال پرداخت کند که مشکلاتی از جمله فساد را نیز کاهش خواهند داد.
شنزن یکی از چهار شهر چین است که به آزمایش یوان دیجیتال پیوسته است و در ماه آگوست با صدور یک اطلاعیه دولتی اقدام خود را به طور رسمی اعلام کرد. این اقدام شهر شنزن یکی از تازهترین و بزرگترین موارد آزمایش این ارز مجازی در حوزه عمومی محسوب میشود.
چیزی در حدود ۲ میلیون نفر در شنزن برای قرعه کشی یوان مجازی ثبت نام کردهاند. برنده این قرعه کشی یک بسته قرمز ۲۰۰ یوانی را در اپلیکیشن یوان مجازی دریافت خواهد کرد و میتواند این ارز دیجیتال را در ۳هزار خرده فروشی این شهر که پذیرای یوان مجازی هستند استفاده کند.
شنزن در گام بعدی خود قرار است با تکیه بر موسسه ارز دیجیتال خود یک «پلتفورم نوآوری فینتک» را راهاندازی کند. براساس مستندات دولت مرکزی این برنامه پنج ساله شامل جذب سرمایه خارجی در زمینه تکنولوژیهای جدید نیز میباشد. این شهر همچنین نقش مهمی در زمینه تحقیق و توسعه، استفاده و همکاری بینالمللی مربوط به یوان دیجیتالی در آینده خواهد داشت.
در ماه آوریل مجری این ارزش دیجیتال در شنزن شروع به نفر گیری برای جایگاههای فنی از جمله معماری اپلیکیشن و برنامه نویسی اندروید کرده است.
شنزن در سال ۱۹۸۰ به عنوان اولین منطقه ویژه اقتصادی در چین راه اندازی شد و حالا به زادگاه شرکتهای بزرگی از جمله تنسنت، هواوی و DJI تبدیل شده است. رئیس جمهور ژی جین پینگ قرار است این هفته از شنزن دیدار کرده و چهلمین سالگرد ساخت این شهر را جشن بگیرد.
در حالی که بانک مرکزی چین پایه و زیرساخت یوان دیجیتالی را فراهم میکند و در واقع این ارز متعلق به بانک مرکزی محسوب میشود اما بانکهای تجاری و شرکتهای خصوصی در حوزه نرمافزاری و اپلیکیشن فرصتهای تازه زیادی خواهند داشت.
برای مثال شرکت دیدی (DiDi) یا همان اوبر چینی در همین راستا به دنبال استفاده از یوان دیجیتال در پلتفورم حمل و نقل خود میباشد.
سخنگوی این اپلیکیشن تاکسیرانی اعلام کرده است این شرکت وارد همکاری استراتژیک با موسسه تحقیق و توسعه ارز دیجیتال در بانک جمهوری خلق چین شده است تا در راستای ساخت اپلیکیشن CBDC یا روش پرداخت الکترونیک ارز دیجیتال (DCEP) با این بانک همکاری کند.
همچنین شرکت تجارت الکترنیک JD و شاخه فینتک این شرکت JD دیجیتس نیز قرار است در یک همکاری استراتژیک که پروژه دیجیتال RMB نام گرفتهاست با همکاری بانک جمهوری خلق چین برای ساخت پلتفورمهای ساده موبایلی و پلتفورمهای بلاکچین تلاش کند.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بانک مرکزی چین با وجود حفظ قدرت و کنترل یوان دیجیتال، در مواقع نیاز از مهارت و تخصص شرکتهای خصوصی و متخصص در این زمینه نیز استفاده خواهد کرد. البته باید دید که آیا این طرح که با حمایت شدید دولت به مرحله اجرا رسیده است توجیح اقتصادی نیز خواهد داشت یا خیر. حوزه بینالملل و درواقع صادر کردن این ایده حوزهای است که بیشترین چالشها را در پیش روی بانک مرکزی چین قرار خواهد داد.
اما فعلا با این مرحله فاصله بسیاری داریم و مشخص نیست که آیا با وجود رابطه پرتنش چین و آمریکا و جامعه غربی آیا این کشور در حوزه بینالملل موفقیتی خواهد داشت.