لینکنت اولین شبکه اینترنت اشیا کشور راهاندازی شد
تفاهمنامه میان کنسرسیوم لینکنت و سازمان فناوری اطلاعات با هدف توسعه شبکه عمومی اینترنت اشیا کشور صبح امروز (۹ بهمن) در محل صندوق نوآوری و شکوفایی و با حضور رئیس سازمان فناوری اطلاعات امضا شد.
این تفاهمنامه با حضور امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات، شهابجوانمردی، مدیرعامل شرکت فناپ و حامد ساجدی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری شناسا به امضای طرفین رسید. مجموعه شناسا و فناپ تلکام دو حامی اصلی استارتآپ لینکپ برای راهاندازی شبکه اینترنت اشیا لینکنت نیز در این مراسم نیز حضور داشتند.
به گفته امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات، تفاهمنامهای که امروز در این مراسم امضا شد، امکان این را به وجود میآورد که استارتآپهای حوزه اینترنت اشیا بهصورت رایگان به مدت ۶ ماه از این زیرساخت استفاده کنند تا اشیا خود را به شبکه لینکنت متصل کنند و برای ۶ ماه بعدی این خدمت را با تخفیف دریافت کنند.
ایجاد زیرساخت وظیفه دولتهاست
ناظمی، با حضور در این مراسم، کارکرد اصلی دولتها را ایجاد زیرساخت مناسب برای شکلگیری شرکتهای توانمند عنوان کرد. او با اعلام این که کشوری قدرتمند است که شرکتهای قدرتمند داشته باشد گفت: «اصلیترین وظیفه دولت این است که زیرساختی را فراهم کند تا شرکتهای بزرگ بتوانند در شرایط منصفانه با یکدیگر رقابت کنند و حاصل این رقابت شرکتهای توانمند باشند.» به گفته ناظمی، مطالبه زیرساخت ارتباطی و فناوری اطلاعات کشور بخش عمدهای از نیاز مردم است که در مواردی بنا بر خواست مردم به مطالبه آب، برق و گاز نیز اولویت پیدا میکند.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات کشور معتقد است زیرساخت لینکنت امکان شکلگیری استارتاپها و شرکتها در حوزه اینترنت اشیا را فراهم میکند. او در این رابطه توضیح داد: «در دنیا راهحلهای مختلفی برای فراهم کردن زیرساخت اینترنت اشیا مطرح شده که یکی از آنها استفاده از زیرساخت ارتباطی موبایل است. به همین دلیل پروتکلهایی مانند NarrowBand ایجاد میشود که با کمترین اتلاف زمان ۲ ابزار با هم ارتباط برقرار کنند.» او افزود: «البته که NarrowBand راهحل گرانقیمتی است و الزاما همه جا نمیتواند به کار گرفته شود. راهحلهای دیگری مانند استفاده از شبکه LoRaWAN است که این پروتکل ارتباطی هم سطح پوشش بیشتری دارد و هم هزینهها راکاهش میدهد.» به گفته ناظمی، به همت فناپ و یکی از استارتهایی که مورد حمایت شناسا قرار گرفته، این زیرساخت به وجود میآید تا شرکتهای مختلف بتوانند ابزارها و اشیای مختلفی را به یک شبکه وصل کنند. او ملموسترین مزیت این اتفاق را هوشمند شدن منازل و بهینهسازی منابع انرژی عنوان کرد.
لینکنت، اولین شبکه عمومی اینتنرت اشیا (IoT) بهصورت رسمی در مراسم امروز فعالیت خود را آغاز کرد. استارتآپ لینکپ در بهار ۹۵ با مشارکت شرکت شناسا، در شتابدهنده تریگآپ شکل گرفت. اکنون شرکت دانشبنیان لینکپ با بهرهمندی از امکانات زیرساختی که شرکت فناپتلکام با بیش از ۱۰۰ دکل و پاپسایت در داخل تهران در اختیار این مجموعه قرار داده، در حوزه ارائه نسل جدید سرویسهای هوشمندسازی مبتنی بر IoT فعالیت میکند.
توسعه زیرساخت رقابتی نیست
صابر فیضی، مدیرعامل فناپتلکام، در مورد مشکلات و کمبودهای موجود در زیرساخت کشور و همچنین منابع زیرساختی که مجموعه فناپتلکام در اختیار جامعه آیتی و آیسیتی کشور قرار داده صحبت کرد. به گفته فیضی دولت و بخش خصوصی ۲ بخش اصلی و اساسی در زمینه توسعه زیرساختی هر کشور است که اگر دولتها در این زمینه دخالت مستقیم داشته باشند کارها عقب میافتد و دولت تنها باید نقش نظارتی و حاکمیتیاش را ایفا کند. آنطور که فیضی میگوید در کشور ما دولت نتوانسته نقش حاکمیتی خود را بهخوبی اجرا کند و بخش خصوصی نیز از مسیر اصلی خود خارج شده است. فیضی معتقد است در دنیا برخلاف ایران هیچکس در توسعه زیرساخت رقابت نمیکند بلکه همه در این زمینه دست به دست هم میدهند.
مدیرعامل فناپتلکام، از زبان بخشهای مختلف حاکمتی، شهرداریها را یکی از عوامل اصلی مانع توسعه یکپارچه شبکههای ارتباطی کشور عنوان کرد و گفت: «ما در فناپتلکام با کمک بانک پاسارگاد توانستیم این مشکلات را با شهرداریها حل کنیم. در حال حاضر بهطور مشترک با شهرداریها در حال ساخت شبکههای یکپارچه ارتباطی هستیم.»
فیضی اعلام کرد که فناپتلکام شبکهای را میسازد که در اختیار همه ارائهدهندگان سرویس باشد. به گفته فیضی تعداد دکلهایی که در تهران به اسم فناپتلکام ثبت شده حدود ۱۲۰ دکل است. او افزود: «در حال حاضر بهترین سرویس اینترنت با ۲۱۰ دکل در تهران برای زیتل است که حتی روی آن هیچ تبلیغی هم نکردیم و تنها شرکتی هستیم که توانستیم با هر سه اپراتور اصلی تلفن همراه کشور SiteSharing داشته باشیم.»
علی رحمانپور، مدیر و همبنیانگذار لینکپ هدف اصلی شبکه لینکنت را هوشمندتر کردن زندگی از طریق امنیت خانهها، محلکار، صرفهجویی در مصرف انرژی و جلوگیری از ایجاد خسارتهای ناشی از آتشسوزی عنوان کرد. رحمانپور همکاری با مجموعهها و شرکتهای فعال در حوزه اینترنت اشیا را از اهداف اصلی کنسرسیوم لینکنت که شامل سه مجموعه شناسا، فناپتلکام و لینکپ است اعلام کرد.
عرفان طاهرخانی، نماینده کنسرسیوم و مدیر لینکنت در گفتوگو با پیوست در خصوص شبکه اینترنت اشیا لینکنت گفت: «تمرکز ما در لینکپ ارائه سرویسهای یکپارچه اینترنت اشیا است. به این صورت که کاربر بدون داشتن دغدغه که سرویس را از چه فناوری، پروتکل یا برندی دریافت میکند بتواند همه نیازمندی خود را از یک دریچه واحد دریافت کند. در حال حاضر سیستمی داریم که بهصورت مولتیپروتکل و مولتیبرند در لینکپ ارائه سرویس و خدمات میکند.» او افزود:« از همان ابتدا مد نظر داشتیم که فناوری LoraWan را بهعنوان زیرساخت شبکه IOT برای توسعه سرویسهای شهری و شهر هوسمند ارائه کنیم و با تشکیل کنسرسیوم لینکنت و سرمایهگذاری مالی مجموعه شناسا و سرمایهگذاری زیرساختی و تجهیزاتی مجموعه فناپتلکام، در شروع این مسیر هستیم.»
طاهرخانی اعلام کرد که بهدنبال شرکتها و مجموعههای دیگر هستند که بتوانند در زمینههای مختلف اینترنت اشیا همکاری داشته باشند و به توسعه، خلق ارزش و بهینهسازی فرآیندها کمک کنند.
به گفته مدیر شبکه لینکنت دادههای مهم حوزهشهری مانند سیستمهای روشنایی شهری دادههای امنیتی و زیرساختی کشور هستند که نمیتواند و نباید از کشور خارج شود و این دغدغه در همهجای دنیا وجود دارد. به همین منظور از ابتدا در این فکر بودیم که این فناوری را در داخل کشور بومیسازی کنیم و روی سرورهای داخل کشور اجرا شود. به گفته او این شبکه در بستر شبکه ملی اطلاعات ارائه خواهد شد و در حال حاضر هیچ دیتایی که روی بستر لینکنت قرار میگیرد از مرزهای کشور خارج نمیشود. طاهرخانی معتقد است وقتی چنین سرویسی روی بستر شبکه داخلی بومیسازی و ارائه میشود دستاوردهایی مانند کاهش هزینه، امنیت و سرعت بالا به وجود خواهد آمد. از طرفی تجهیزاتی که در لینکپ به این روش توسعه داده شده امکان صادر کردن دارد و در حال حاضر با چند کشور در حال سرویسدهی است. طاهرخانی اعلام کرد که در نظر دارند زیرساخت لینکنت را با همکاری شرکتهای محلی در خارج از کشور ارائه کنند.
حامد ساجدی، مدیر عامل شناسا یکی از سرمایهگذاران پروژه لینکنت در مورد سرمایهگذاری روی این پروژه اعلام کرد: «شناسا برای خلق ارزش و سرمایهگذاریهای نوآورانه تشکیل شده و این رویکرد در مجموعه وجود داشت که ترندهای آینده را شناسایی و روی آنها سرمایهگذاری کنیم.» او افزود: «هدف ما راهاندازی یک کسبوکار و رها کردن آن نیست. خوشبختانه لینکنت با همراهی سه مجموعه فناپتلکام، شناسا و لینکپ توانست خیلی سریع مراحل مختلف را پشت سر بگذارد و در حال حاضر ۱۳ نقطه فعال دارد و امیدواریم تا پایان سال کل تهران را پوشش دهیم.»