دانشگاه‌ها ملزم به استعلام آنلاین مدارک تحصیلی هنگام ثبت‌نام شدند

 
دانشگاه‌های سراسر کشور برای ثبت‌نام دانشجویان پذیرش شده خود در مهرماه ۱۴۰۰ نباید از آنان مدرک تحصیلی کاغذی دریافت کنند؛ بلکه باید به صورت الکترونیکی اقدام به استعلام مدرک تحصیلی دپیلم آنان و دریافت ریز نمراتشان کنند.
 
 امکان استعلام الکترونیکی و آنلاین مدارک تحصیلی از شهریور ماه سال گذشته فراهم شد؛ اما عملا ارائه کامل این سرویس به بعد از دور اول ثبت‌نام در دانشگاه‌ها رسید حال با توجه به تکمیل شدن این سامانه، شورای اجرایی فناوری اطلاعات وزارت ‌آموزش و پرورش و وزارت علوم را موظف کرده تا به‌گونه‌ای عمل کنند که برای ثبت‌نام دانشجویان در دانشگاه‌ها در مهرماه ۱۴۰۰ دیگر نیازی به ارائه مدارک کاغذی نباشد.
 
سال گذشته در ۹۰ دانشگاه و مرکز آموزشی امکان ثبت‌نام آنلاین دانشجویان بدون دریافت مدارک کاغذی در هنگام ثبت‌نام فراهم شد، حال مقرر شده تا این پروژه در سال جاری به صورت کامل در دانشگاه‌های کشور پیاده‌سازی شود.
 
طبق مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظفند نسبت به جایگزینی« گواهی الکترونیکی پایان تحصلات دوره دوم آموزش متوسطه» و گواهی « الکترونیکی ریزنمرات دانش آموزان» به‌جای اسناد کاغذی در فرایند ثبت‌نام مهرماه۱۴۰۰ دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی اقدام کند.
 
همچنین اسناد و مدارک تحصیلی الکترونیکی ارائه شده توسط آموزش و پرورش که با رعایت مقررات مربوطه صادر شده برای تمامی دستگاه‌های اجرایی معتبر است. بدین منظور این وزارتخانه موظف است تا پایان سال ۱۴۰۰ نسبت به حذف ارائه کلیه اسناد و مدارک تحصیلی کاغذی اقدام کرده و سایر دستگاه‌ها نیز موظفند فرآیندهای داخلی خود را مطابق با این مصوبه اصلاح کنند.
 
پس از فراهم شدن امکان استعلام مدارک تحصیلی به صورت آنلاین، مقرر شد تا دیگر دستگاه‌‌های دولتی هنگام استخدام اقدام به دریافت مدارک تحصیلی کاغذی افراد نکنند بلکه از طریق سامانه استعلام مدارک تحصیلی، مدارک تحصیلی فرد را استعلام کنند؛ حال شورای اجرایی فناوری اطلاعات با تاکید بر اقدامات صورت گرفته خواهان گسترش استفاده از این خدمات است و دستگاه‌های دولتی را از دریافت مدرک تحصیلی منع کرده است. سامانه استعلام مدارک تحصیلی هر چند در ابتدا برای بخش دولتی و استعلام مدرک تحصیلی برای دولت فراهم شد اما پس از آن این سرویس در اختیار بخش خصوصی نیز قرار گرفت.
 
سند سواد دیجیتال
از سوی دیگر  شورای اجرایی فناوری اطلاعات، وزارت آموزش و پرورش را موظف کرده تا با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اقدام به تدوین سند سواد دیجیتال کنند؛ این سند باید مفاهیم پایه سواد و مهارت دیجیتال برای سطوح مختلف آموزشی از پیش‌دبستان تا دیپلم وهمچنین آموزش به معلمان را پوشش دهد.
 
طبق این مصوبه این اقدام به منظور آمادگی حضور در دوران پسا کرونا و عصر دیجیتال و افزایش مهارت و سواد دیجیتال دانش‌آموزان صورت گرفته و آموزش و پرورش مکلف شده تا با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری این سند را که شامل تفکر رایانشی، برنامه‌نویسی و کدنویسی، طراحی الگوریتم و سایر مفاهم پایه سواد و مهارت دیجیتال برای سطوح مختلف آموزشی پیش‌دبستان، دبستان، متوسطه و معملان را تدوین و ابلاغ کند.
 
مهارت‌های روز آمد از جمله مهارت‌های برنامه‌نویسی باید در ساعات درسی رسمی تمامی پایه‌های تحصیلی پیش‌بینی شود.
 
در این سند شرایط به گونه‌ای پیش‌بینی شده است که باید امکان آموزش در بخش‌های برنامه‌نویسی و کدنویسی از سال تحصیلی آتی در برنامه‌های درسی گنجانده شود، این درحالی است که به نظر نمی‌رسد در شرایط فعلی معلمان آموزش و پرورش توان آموزش دانش‌آموزان برای کدنویسی و برنامه‌نویسی را دارا باشند.
 
طبق این مصوبه وزارت آموزش و پرورش باید نسبت به تکمیل و تدوین موارد آموزش مهارتی برای معلمان به نحوی برنامه‌ریزی و اقدام کند که آموزش مهارت برنامه‌نویسی یا کدنویسی برای دانش‌آموزان از سال تحصلی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ آغاز شود.
 
در این مصوبه مقرر شده برای اجرایی شدن این بند اگر آموزش و پرورش نیازمند مصوبه‌ای خاص است این مصوبه را از شورای عالی آموزش و پرورش دریافت کند.
 
وزارت علوم تحقیقات و فناوری نیز موظف شده تا با همکاری وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازوکار سنجش میزان سواد دیجیتال آحاد مردم از جمله گروه‌های آسیب‌پذیر را ظرف یک ماه تعیین و به همراه دستورالعمل نحوه ارتقای آن جهت تصویب به شورای اجرایی فناوری اطلاعات ارائه کند.