خانه‌های سازگار با محیط زیست چه ویژگی‌هایی دارند؟

این روزها با شدت گرفتن بحران‌های زیست محیطی، انسان‌ها بیشتر به فکر سبز کردن فعالیت‌ها و شیوه زندگی خود افتاده‌اند. یکی از تغییراتی که باید در سبک زندگی خود ایجاد کنیم، مربوط به خانه‌های سازگار با محیط زیست است. در این مطلب قصد داریم که به ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست بپردازیم.

منظور از خانه‌های سازگار با محیط زیست چیست؟

یک خانه هوشمند، محلی برای زندگی است که کمترین اثرات منفی را بر روی محیط اطراف خود می‌گذارد. درست است که هدف از طراحی این خانه‌ها، سازگاری بهتر با محیط زیست بوده، اما در هر صورت چنین سازه‎‌هایی تأثیر کربنی صفر بر محیط زیست ندارند. خانه‌هایی اثر کربنی صفر دارند که فقط از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده کرده و همچنین جهت کاهش هر چه بیشتر مصرف انرژی، کارایی مصرف را به حداکثر برسانند.

هر چند که یک خانه سازگار با محیط زیست، از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده می‌کند، اما لزوما همیشه به زیرساخت‌های خانه‌های کربن-صفر نیاز ندارد. به‌عنوان نمونه، خانه‌های کربن-صفر نیازمند سیستم تهویه مخصوص و همچنین قرارگیری در مکان‌هایی بوده که بیشتر با هدف به صفر رساندن تولید کربن سازگار هستند. البته در بسیاری از مواقع، خانه‌های سازگار با محیط زیست و خانه‌های کربن-صفر، یکسان هستند. از این موارد می‌توان به عایق کاری بسیار کارآمد هر دو نوع خانه اشاره کرد.

ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست

در حال حاضر در سرتاسر جهان، چندین نمونه از خانه‌های تمام عیار سازگار با محیط زیست وجود دارند و هر کدام از آن‌ها نیز به طریقی به هدف خود دست یافته‌اند. البته در نهایت خانه‌های سازگار با محیط زیست، همگی در برخی از ویژگی‌های مشترک هستند و در زیر قصد داریم که به این ویژگی‌ها بپردازیم.

1. لامپ‌های هوشمند

یکی از ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست، چراغ‌های هوشمند است. گاهی اوقات فراموش می‌کنید که لامپ‌ها را خاموش کنید. حال اگر لامپ‌های خانه شما از نوع هوشمند باشند، آنگاه دیگر مشکلی از این لحاظ نخواهید داشت.

ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست

چراغ‌های هوشمند هم امکان کنترل از راه دور با استفاده از ابزارهایی همانند اپلیکیشن گوشی را فراهم کرده و هم اینکه می‌توانید میزان روشنایی آن‌ها را نیز تغییر دهید. همچنین برخی از این لامپ‌ها می‌توانند نور خود را بسته به نور خود اتاق‌، تنظیم کنند. بدین ترتیب می‌توان تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرد.

این مطلب را نیز بخوانید: با 7 مورد از تکنولوژی‌های طرفدار محیط زیست آشنا شوید

2. توربین‌های بادی خانگی

همه ما پیش‌تر توربین‌های بادی را فقط در بالای کوه‌ها و یا در سواحل مشاهده کرده‌ایم. اندازه این توربین‌ها معمولا در بین 250 الی 300 فوت بوده و به همین دلیل طبیعی است که مناسب حیاط‌های خانگی نباشند. البته در هر صورت راهی نیز جهت استفاده از توربین‌های خانگی جهت تولید انرژی تجدیدپذیر وجود دارد. می‌توانید این توربین‌ها را در خانه خود مورد استفاده قرار داده و بدین ترتیب انرژی‌های طرفدار محیط زیست را تولید کنید.

باید بگوییم که این توربین‌ها، ارزان قیمت نبوده و تنها زمانی کارایی دارند که در محل وزش بادهای نسبتا شدید قرار بگیرند. علاوه بر این، بسته به نیازها و شرایط آب‌و‌هوایی محل زندگی خود، جهت ذخیره انرژی به یک باتری نیز نیاز دارید. در هر صورت اگر شرایطش را داشته باشید، آنگاه می‌توان گفت که توربین‌های بادی، گجت‌های بسیار جالبی هستند.

3. پنل‌های خورشیدی

یکی دیگر از ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست، استفاده از پنل‌های خورشیدی در آن‌ها است. اکنون در مناطق مختلفی، افراد و کسب‌و‌کارها با استفاده از پنل‌های خورشیدی سعی دارند که وابستگی خود به سوخت‌های فسیلی را کاهش دهند. بنابراین طبیعی است که جایی را نیز در خانه‌های آینده، به این پنل‌ها اختصاص دهیم.

ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست

معمولا این پنل‌ها را بر روی سقف ساختمان‌ها قرار داده تا بهتر در معرض انرژی خورشیدی قرار بگیرند. البته در هر صورت مقدار انرژی تولید شده توسط پنل‌های خانگی در قیاس با آن‌هایی که در صنایع به کار می‌روند، ناچیز است. به هر حال اگر لازم باشد که فقط انرژی یک خانه تأمین شود، آنگاه این پنل‌ها می‌توانند گزینه‌های خوبی باشند.

این مطلب را نیز بخوانید: استخراج بیت‌کوین چه تأثیری بر محیط‌ زیست دارد؟

پنل‌های خورشیدی کارایی عملیاتی بالایی ندارند و به همین دلیل جهت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر، بهترین گزینه نیستند. البته در حال حاضر دانشمندان به دنبال روش‌هایی هستند که از طریق آن‌ها بتوانند نور خورشید بیشتری را جذب کرده و بنابراین نسبت کارایی را افزایش دهند.

4. پمپ‌های حرارتی زمین گرمایی

وقتی که بحث بر سر منابع انرژی تجدیدپذیر باشد، آنگاه در اکثر اوقات، منبع بزرگ حرارت را که در زیر زمین قرار دارد، فراموش می‌کنیم. انرژی زمین گرمایی از گرمایی که از طریق منابع آبی زیر زمین به وجود آمده است، استفاده می‌کند. این منابع آبی توسط گرمای ناشی از هسته زمین به بخار تبدیل می‌شوند. در ادامه از طریق این گرمای حاصل شده می‌توان به ذخیره انرژی پرداخت.

اکثر منابع انرژی زمین گرمایی، از ایستگاه‌های بزرگ استفاده می‌کنند. اکثر این ایستگاه‌ها در ایسلند، ایالات متحده و فیلیپین قرار دارند. در هر صورت، پمپ‌های تولید حرارت زمین گرمایی، کاندیداهایی قدرتمندی جهت تولید گرما و همچنین تولید انرژی برای خانه‌های سازگار با محیط زیست هستند.

همانند بسیاری از فناوری‌های جدید، پمپ‌های حرارتی زمین گرمایی در قیاس با سایر راه‌کارهای سنتی، قیمت ارزانی ندارند، اما در هر صورت با استفاده از آن‌ها می‌توان وابستگی تأمین انرژی خانه‌ها به سوخت‌های فسیلی را به‌کلی از بین برد که این یک مفهوم بسیار عالی است.

5. سقف‌های سبز

این ایده پیش‌ از اینکه ایده‌ خانه‌های سازگار با محیط زیست مطرح شود نیز به‌نوعی عملی شده بود. حال از همین ایده در خانه‌های هوشمند نیز استفاده می‌شود. جدا از اینکه چنین کاری می‌تواند ظاهر خانه‌ها را بسیار جذاب کند، سقف‌های سبز می‌توانند کاربردهای دیگری نیز داشته باشند. گیاهان موجود بر روی سقف خانه‌ها می‌توانند در تنظیم ویژگی‌های داخل خانه تأثیرگذار بوده و مثلا نیاز به تهویه هوا را کاهش دهند. علاوه بر این، گیاهان موجود بر روی سقف می‌توانند آب باران را به خود جذب کرده و بنابراین احتمال وقوع سیل را کاهش دهند.

ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست

ایجاد سقف‌های سبز در قیاس با سقف‌های عادی، هزینه بیشتری برای شما برخواهد داشت. به هر حال پایه‌های سقف باید آنقدر قوی باشند که بتوانند وزن گیاهان و همچنین آب جذب شده توسط آن‌ها را نیز تحمل کنند. چنین سقف‌هایی در حال حاضر در شهرهایی همانند لندن محبوب بوده و جهت استفاده در خانه‌های آینده، پتانسیل زیادی دارند. سقف‌های سبز می‌توانند نقش مهم دیگری نیز ایفا کنند و آن ایجاد فضای سبز برای حشرات و زنبور عسل و سایر جانورانی است که به‌نوعی در فرایند گرده‌افشانی، تأثیرگذار هستند.

این مطلب را نیز بخوانید: آیا آینده ماشین‌های دوستدار محیط‌ زیست واقعا متعلق به خودروهای برقی خواهد بود؟

6. توالت فرنگی‌ با سیستم شست‌و‌شوی دوگانه

این یکی شاید جهت بحث کردن چندان خوشایند نباشد، اما در هر صورت می‌تواند نقشی مهم را ایفا کند. توالت‌های فرنگی مجهز به سیستم شست‌و‌شوی دوگانه، به ازای هر بار شست‌و‌شو، آب کمتری مصرف کرده و بنابراین می‌توانند مصرف کلی آب یک خانواده را کاهش دهند. یک کلید برای مایع و دیگری نیز برای جامد کاربرد دارد. بدین ترتیب زمانی که نیاز نیست، آب کمتری مصرف می‌شود. چنین توالت‌هایی امروزه در خانه‌های بسیاری استفاده شده و بنابراین استفاده از آن‌ها در خانه‌های آینده نیز چیز چندان جدیدی نخواهد بود.

ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست

سخن پایانی

در بالا به ویژگی های خانه های سازگار با محیط زیست پرداختیم. امروزه ساختمان‌های سازگار با محیط زیست، در مکان‌های مختلف این کره خاکی بنا شده‌ و بنابراین می‌توانیم انتظار رشد محبوبیت این سازه‌ها را در آینده نیز داشته باشیم. در نهایت با گسترش چنین پدیده‌ای می‌توانیم آینده‌ای را برای زمین تصور کنیم که در آن مشکلات زیست محیطی کمتری وجود دارند.

نوشته خانه‌های سازگار با محیط زیست چه ویژگی‌هایی دارند؟ اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.