تنش میان آمریکا و چین بر سر موضوع تایوان احتمالا به سود سامسونگ خواهد بود

در حال حاضر جهان به هیچ وجه آمادگی پذیرش درگیری دیگری را ندارد. شرایط ناپایدار ایجاد شده طی مدت 2 سال گذشته به آشفتگی‌‌های قابل‌توجهی در سراسر جهان منجر شده است. به‌نظر می‌رسد که آرامش نسبی پس از شیوع بیماری کووید 19 جنبه موقتی داشته و ویروس کرونا با وجود جهش‌های مختلف کماکان به حیات خود ادامه می‌دهد. روند بهبود وضعیت اقتصادی پس از همه‌گیری بیماری کووید 19 نیز به شکل عجیبی کند بوده است.

درگیری مسلحانه میان کشورهای روسیه و اوکراین نیز مسائل را پیچیده‌تر کرده است. فعالیت بازیگران زنجیره‌های تامین در سطح جهان هنوز به حالت عادی برنگشته است. بازارها نیز وضعیت متلاطمی دارند؛ چرا که ترس از رکود جهانی، احساس نگرانی گسترده‌ای را در بازارهای مختلف ایجاد نموده است. طبیعتا اکنون بدترین زمان برای افزایش تنش میان 2 ابرقدرت جهانی محسوب می‌شود. این پدیده دقیقا همان چیزی است که در حال حاضر میان کشورهای چین و ایالات‌متحده بر سر مساله تایوان شکل گرفته است.

پیشینه این درگیری عمیقا دارای ریشه‌های تاریخی و ژئوپولتیکی است. تشریح این موضوع در قالب چندین سطر امکان‌پذیر نیست. با این‌حال بی‌تردید هرگونه درگیری میان 2 کشور پیامدهای بالقوه شدیدی را به‌دنبال خواهد داشت. این پیامدها مشخصا برای صنایع متکی بر نیمه‌هادی‌ها محسوس خواهند بود.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company یا به اختصار TSMC بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه‌های قراردادی در جهان محسوب می‌شود. این کمپانی تراشه‌های پیشرفته‌ای را برای طیف گسترده‌ای از شرکت‌ها و صنایع مختلف تولید می‌کند. معضل کمبود جهانی تراشه پس از شیوع ویروس کرونا به میزان محدودی برطرف شده است.

پیامدهای ناشی از هرگونه درگیری احتمالی بر سر مساله تایوان می‌تواند توازن در کل زنجیره تامین تراشه‌ها را برهم بزند. این پدیده نهایتا عواقب اقتصادی فاجعه‌باری را به‌دنبال خواهد داشت؛ چرا که کمپانی‌های مختلف به‌دلیل عدم دسترسی به تراشه‌ها قادر به عرضه محصولات خود نخواهند بود. در ادامه این شرکت‌ها به منظور بقای کسب‌وکار خود بایستی تصمیمات دشواری را اتخاذ نمایند.

اکثر تجهیزات تولید نیمه‌هادی TSMC در خاک تایوان مستقر شده است و بخش عمده‌ای از تراشه‌های بسیار پیشرفته در این مراکز تولید می‌شوند. همچنین TSMC چندین سایت تولیدی را در کشورهای چین، ایالات‌متحده و سنگاپور احداث نموده است؛ اما مقیاس عملیاتی هیچ‌کدام از مراکز فوق با سایت‌های تولیدی مستقر در تایوان قابل مقایسه نیست.

TSMC از برنامه‌های خود برای احداث یک کارخانه جدید ساخت تراشه‌های پیشرفته در خاک آمریکا خبر داده است. آماده‌سازی این کارخانه و راه‌اندازی آن احتمالا چندین سال زمان خواهد برد. بدیهی است که TSMC برای محافظت از خود در برابر تهدیدات ژئوپولتیک مشابه طی زمان‌های آینده سرمایه قابل‌توجهی را اختصاص خواهد داد.

اگرچه TSMC تنها تولیدکننده تراشه‌های قراردادی در جهان به‌شمار نمی‌رود؛ اما این برند تایوانی یکی از 2 شرکتی است که در زمینه تولید تراشه با گره‌های فرآیندی پیشرفته فعالیت می‌کند. کمپانی دیگر فعال در این حوزه سامسونگ نام دارد. این شرکت کره‌ای برای پیشی گرفتن از TSMC و تبدیل شدن به بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه‌های قراردادی در جهان سرمایه‌گذاری هنگفتی انجام داده است. سامسونگ اخیرا از تصمیم خود برای احداث یک کارخانه جدید در خاک آمریکا با تخصیص سرمایه 17 میلیارد دلاری خبر داد. غول کره‌ای به منظور ارتقاء صنعت تراشه‌ خود به سطحی پیشرفته‌تر در صدد سرمایه‌گذاری بالغ بر 200 میلیارد دلاری است.

سامسونگ پیش‌تر با عرضه نخستین مجموعه از تراشه‌های 3 نانومتری از TSMC پیشی گرفته است. گره فرآیندی پیشرفته 3 نانومتری برای تولید تراشه‌های محاسباتی با کارآیی بالا نظیر سرورها، دیتاسنترها، اسمارت‌فون‌ها، تبلت‌ها، گجت‌های پوشیدنی، رایانه‌های شخصی و سایر دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. بر اساس پیش‌بینی‌ها TSMC نخستین تراشه‌های 3 نانومتری خود را در 3 ماهه چهارم سال 2022 روانه بازار خواهد کرد. سامسونگ و TSMC به منظور دریافت سفارشات تولید از شرکت‌هایی نظیر کوالکام، اپل، مدیاتک، AMD و انویدیا با یکدیگر رقابت خواهند کرد.

هرگونه سناریوی نامطلوبی که توانایی TSMC برای تولید تراشه توسط کارخانجات این شرکت در تایوان را موقتا کاهش دهد؛ موجب سرازیر شدن سفارشات به سوی سامسونگ خواهد شد. اهمیت وجود ثبات در زنجیره تامین جهانی تراشه‌ها با گذشت زمان بیش از پیش افزایش پیدا خواهد کرد. با این‌حال ظرفیت تولید تراشه توسط سامسونگ محدود بوده و این شرکت قادر به تامین تمامی تراشه‌های مورد نیاز بازار جهانی و سفارشات سرازیر شده از جانب TSMC نخواهد بود.

با این‌حال سامسونگ تنها تولیدکننده تراشه‌های قراردادی خواهد بود که توانایی عرضه تراشه‌های تولیدی با گره‌های فرآیندی بسیار پیشرفته را دارد. کمپانی‌های که در تضمین سهم خود از خطوط تولید پیشرفته سامسونگ ناتوان باشند؛ در شرایط بسیار دشواری قرار خواهند گرفت. چنان‌چه اوضاع به این سمت پیش برود؛ فضای کسب‌وکار نیز بسیار چالش‌برانگیز خواهد شد. تحریم‌ها و سایر اقدامات سخت اقتصادی معمولا از سوی دولت‌ها و در راستای اعمال سیاست‌های آنها اجرا می‌شوند. از آنجا که ایالات‌متحده با صراحت اعلام کرده که کمپانی‌های دارای روابط تجاری با شرکت‌های تحریم شده مجاز به داد و ستد با شرکت‌های آمریکایی نیستند؛ بنابراین شرکت‌های مختلف هنگام تعامل با طرف‌های تحریم شده جانب احتیاط شدید را رعایت می‌کنند.

یکی از دلایل طرح درخواست‌های فزآینده برای عفو لی جائه یونگ؛ ریاست سامسونگ نیز احتمالا همین است؛ چرا که وی در تصمیم‌گیری‌های مهم شرکت نقش داشته و بی‌تردید بازگشت کامل این شخصیت کلیدی و موثر به سمت مدیریتی خود در چنین شرایط ناپایدار سیاسی و اقتصادی به نفع سامسونگ خواهد بود.

هنوز دقیقا روشن نیست که تنش‌ در روابط میان چین و ایالات‌متحده نهایتا چه پیامدهایی را به‌دنبال خواهد داشت. این تنش احتمالا در حد جنگ لفظی باقی مانده و اوضاع از حالت کنونی وخیم‌تر نخواهد شد. با این‌حال با توجه به اتفاقات متعدد طی مدت 2 سال گذشته، امروزه هیچ سناریویی به‌طور کامل مردود نیست.

نوشته تنش میان آمریکا و چین بر سر موضوع تایوان احتمالا به سود سامسونگ خواهد بود اولین بار در اخبار فناوری و موبایل منتشر شد.