همه زیر ساخت های فناوری اطلاعات و تجهیزات شبکه به کارگرفته می شوند تا کاربران بتوانند به منابعی که سرورها ارائه می دهند دسترسی داشته باشد ، لذا حصول اطمینان از صحت و سرعت عملکرد سرورها برای کارشناسان شبکه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است . بروز مشکل در عملکرد سرورها در بسیاری از مواقع منجر به ایجاد زیان های هنگفت و یا جبران ناپذیر می گردد.امروزه در دیتا سنتر و اتاق سرورها انواع مختلفی از سرورها از جمله LINUX Server, Windows Server قرار دارند . بنابراین کارشناسان شبکه نیاز به سیستم های پیشرفته مانیتورینگ سرور دارندکه از این پلت فرم های مختلف پشتیبانی کند.امکانات پیشرفته مانیتورینگ سرورها در نت وباین امکان را برای شرکت ها و سازمان ها فراهم می سازد تا به صورت یکپارچه با روش های استاندارد مانند SNMP, WMI وضعیت عملکرد سرورها را مانیتور کنند.
مانیتورینگ منابع سخت افزاری
زمانی که سرعت عملکرد( کارایی) یک سرور کاهش می یابد، اولین اجزایی که مورد بررسی قرار می گیرند پردازشگر (CPU)، حافظه(Memory)و دیسک(Disk) می باشند. در این حالت اجزاء را مانیتور کرده و درصورت استفاده منابع خارج از محدوده مجاز تعیین شده ، با ارسال هشدار کارشناسان مربوطه را از موضوع با خبر می سازد.بنابرین مجموعه قابل توجهی از شاخص های مهم برای مانیتورینگ اجزاء مختلف سرورها تعریف شده است که شامل اجزاء نرم افزاری و نیز شاخص های سخت افزاری سازندگان شناخته شده سرور مانند HP, IBM, Dell می باشد.علاوه بر شاخص های از پیش تعریف شده کاربران به آسانی می توانند شاخص های جدیدی در سیستم تعریف کنند. مکانیسم کاملا پویای تعریف شاخص به کاربران اجازه می دهد پارامتر های مهم مورد نظر خود را تحت نظارت قرار دهند برای مثال:
- RAID Status
- Server Power Status
- Server Fan
- Motherboard Temperature
- Server Faults
مانیتورینگ سرویس ها
بسیاری از نرم افزارهای کاربردی به صورت یک سیستم برروی سیستم عامل اجرا می گردند، سرویس ها دارای واسط کاربری نمی باشد و بدون نیاز به Login شدن کاربر و پس از بالا آمدن سیستم عامل به صورت خودکار اجرا می شوند . توقف سرویس ها موجب از کار افتادن نرم افزارها و سایر سرویس ها و برنامه های کاربری می گردد بنابراین حصول اطمینان از درحال اجرا بودن سرویس ها از اهمیت بسیار بالایی برای کارشناسان شبکه برخوردار است. کاربران به آسانی می توانند سرویس های درحال اجرا بر روی سرورها را مشاهده کرده و سرویس های مورد نظر را به مانیتور مربوطه اضافه کنند. .از جمله این سرویس ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- Automatic Update
- Computer Browser
- DHCP Service
- FTP Service
- World Wide Web
- Remote Procedure Call (RPC)
- Net Logon
- Antivirus Service
- Applications Services
عملیات بازیابی
درصورتی که یک سرویس دچار مشکل شود (متوقف گردد) ، سیستم مانیتورینگ بینا می توانید به صورت خودکار و البته طبق تعاریف صورت گرفته عملیات هایی را جهت رفع مشکل انجام دهید.برای مثال مدیر سیستم می تواند تعیین کند که چنانچه پس از مدت مشخصی پورتال سازمان به وضعیت نرمال بازنگشت، بینا به صورت خودکار سرویس وب را بر روی سرور مربوطه Restart کند یا در صورت پر شدن فضای درایو C: بینا به صورت خودکار فایل هایی را از روی سرور حذف کند. از جمله:
- Restart The Failed Service
- Reboot The Machine
- Run Command and Executable
مانیتورینگ پروسه ها
تنها مانیتورینگ منابع (Disk, Memory, CPU) برای اطمینان از صحت عملکرد و سلامت سرورها کافی نیست. برای آگاهی دقیق از منشاء ایجاد بار کاری بر روی سرورها لازم است پروسه های (Process) با اهمیت مربوط به نرم افزارهای کاربردی به صورت منظم تحت مانیتورینگ قرار گیرند.نت وب به کارشناسان این امکان را می دهد که به آسانی وضعیت و همچنین میزان استفاده از منابع مانند پردازشگر و حافظه مربوط به هر پروسه را کنترل کنند. چنانچه یک پروسه متوقف شود و یا میزان استفاده از منابع توسط آن آن از محدوده تعیین شده خارج شود، بینا با ارسال هشدار افراد مسئول را از موضوع باخبر می سازد.
مانیتورینگ لاگ سرورها
در بسیاری از مواقع تنها راه شناسایی مشکلات و خطاهای برنامه های کاربردی و سرویس های شبکه بررسی روزمره و دقیق لاگ های ثبت شده در سیستم عامل می باشد، ولی همه ما می دانیم این کار به طور معمول ممکن است یک نیم روز وقت ما را بگیرد و به دلیل حجم بالای لاگ، حتی ممکن است به نتیجه مطلوب نرسیم.با استفاده از سیستم مانیتورینگ لاگ شما می توانید به آسانی و بدون نیاز به صرف زمان لاگ های مهم برنامه های کاربردی و سرویس های شبکه مانند ISA Server, SQL Server, Exchange, IIS, Active Directory, DNS را تحت مانیتورینگ قرار دهید.
مانیتورینگ بدون نیاز به ابزار واسط
نت وب از روش های استاندارد و مانند SNMP, WMI برای مانیتورینگ منابع سخت افزاری و نرم افزاری بر روی سرورها استفاده می کند، بنابراین کارشناسان شبکه نیاز به نصب هیچ گونه ابزاری بر روی سیستم های هدف ندارند.
امکان تعریف شاخص های جدید
دارای امکانات پیشرفته ای برای تعریف شاخص ها و الگوهای مانیتورینگ جدید است، در واقع در صورتی که موضوع مورد نظر شما جهت نظارت از طریق SNMP قابل دسترسی باشد، شما می توانید با استفاده از MIB Browser بینا، یک شاخص برای آن تعریف کنید.
مانیتورینگ دسترس پذیری و زمان پاسخ
علاوه بر مانیتورینگ شاخص های سرور که به وسیله پروتکل SNMP یا WMI قابل انجام است، شما می توانید دسترس پذیری یک سرور را به دو روش Ping و یا TCP Port نظارت کنید تا در صورت قطع شدن ارتباط سرور مورد نظر بلادرنگ از موضوع با خبر شوید:
- امکان تعیین روش کنترل دسترس پذیری سرورها به دو روش Ping و یا TCP Port ، برای مثال چنانچه امکان پینگ سرور به هر دلیلی مانند بسته بودن پینگ بر روی فایروال ممکن نباشد می توانید از روش TCP Port Connection استفاده کنید که در این روش بینا ارتباطی را با پورت مورد نظر شما بر قرار می کند.
- امکان تعیین تعداد Packet های پینگ در هر بار اجرا و تعیین تعداد Packet Lost قابل اغماض و نیز امکان تعیین میزان مجاز دریافت پاسخ Ping Time برای کنترل دسترس پذیری سرورها.
مکان تعریف داشبورد اختصاصی برای هر سرور
هر یک از سرورها دارای یک داشبورد اختصاصی به نام مانیتور در یک نگاه می باشند که با کلیک بر روی نام آن مانیتور نمایش داده می شود. شما می توانید تعیین کنید که کدامیک از اطلاعات آن سرور در این صفحه نمایش داده شود.
برخی از امکانات مانیتورینگ سرورها
- عدم نیاز به نصب نرم افزار واسط بر روی سیتم های هدف (Agent Less)
- امکان اجرای عملیات بازیابی به طور خودکار جهت رفع اختلال مانند اجرایی دستور یا راه اندازی مجدد سرویس و سیستم عامل
- فراخوانی خودکار پروسه ها و سرویس های هدف
- امکان انتخاب چندین پروسه و یا سرویس برای مانیتورینگ
- امکان مانیتورینگ لاگ سیستم عامل ها.
- استفاده از روش های استاندارد و ارتباطی مانند SNMP, WMI
- قابلیت تعیین محدوده مجاز برای هر یک از منابع و ارسال هشدار درصورت خارج شدن مقادیر از محدوده تعیین شده
- امکان پویش خودکار شبکه و شناسایی همه انواع سرورها و ایجاد مانیتور به یکباره برای همه آنها
- نمایش وضعیت سرویس ها و پروسه ها و میزان استفاده از منابع به صورت بلادرنگ
- شناسایی پورت های باز و سرویس مربوطه برای هر سرور در عملیات پویشگر شبکه
- ارائه گزارش های TOP X جهت نمایش سرورهایی که بیشترین استفاده از منابع را دارند. برای مثال نمایش ۱۰ سرور که بیشترین استفاده از پردازشگر یا حافظه را دارند.
- نمایش وضعیت کلیه سرورها در یک نگاه و مشخص کردن دلایل وضعیت نامطلوب(اختلال) به صورت گرافیکی
- امکان ترسیم دیاگرام شبکه و ارتباط سرورها به دیگر اجزاء در شبکه
- امکان گروه بندی سرورها در سطوح مختلف مانند منطقه جغرافیایی