سِروِرهای پرسروصداترین «اولین دانشنامه بانکی ایران» خاموش شد!
دانشنامه ویکی مبنا دیگر در دسترس نیست. حتی دو سال از رونمایی پرسروصدای «اولین دانشنامه بانکی ایران» نگذشته است؛ انگار همین دیروز بود. پژوهشکده پولی و بانکی که آرام جایگاه مهمی در بین کسبوکارهای ایرانی پیدا کرده بود، رونمایی پرسروصدایی برای دانشنامه بانکی مبنا گرفت. خرداد ماه سال ۹۵ و در ۲۵امین همایش سیاستهای پولی «از اولین دانشنامه بانکی ایران تحت عنوان ویکیمبنا و تمبر یادبود آن با حضور دکتر ولیالله سیف، دکتر علی طیبنیا، محمد حسن ترابی از شرکت پست جمهوری اسلامی ایران و دکتر فرهاد نیلی رونمایی شد.» اکنون مدتی است که در حجم فعالیتهای پژوهشکده پولی و بانکی، برخی فعالیتهای پژوهشی به فراموشی سپرده شده است. چند روز دیگر پژوهشکده پولی و بانکی همایش تجاری بانکی ایران و اروپا را با همکاری «گروه مالکی» که از بزرگترین واسطههای بینالمللی است برگزار میکند؛ شاید حجم این فعالیتها فرصتی برای رسیدن به کارهای پژوهشی باقی نگذاشته یا شاید هم فرصت هست، اما دیگر علاقه و انگیزهای نیست.
دانشنامه ویکی مبنا خودش را این گونه معرفی میکرد: «اولین «دانشنامه مدل بانکداری نوین ایران» با نام «ویکیمبنا» با آدرس الکترونیکی http://mabnaa.com/wiki در بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی رونمایی شد. ویکیمبنا یک دانشنامه با دسترسی آزاد و تخصصی در حوزه پولی و مالی است که مدیریت فنی و ساختاری آن بر عهده پژوهشکده پولی و بانکی و شرکت خدمات انفورماتیک میباشد. هدف اصلی از تألیف و عرضه این دانشنامه، ایجاد پایگاهی برای اندیشیدن، آموختن و به اشتراک گذاشتن دانش پولی و مالی، به ویژه در حوزه بانکی میان علاقمندان، محققین، دانشجویان و در نهایت عموم افراد میباشد.»
در پژوهشکده پولی و بانکی چه خبر است؟
بعد از لغو برخی تحریمهای ظالمانه علیه ایران، کشورهایی مانند آلمان که در دوران تحریم کمترین همکاری اقتصادی را با ایران داشتند، به دنبال ورود کمریسک به بازار ایران هستند و به نظر میرسد پژوهشکده پولی و بانکی به کمک جاهایی مانند گروه مالکی رفته است. گروه مالکی در چند سال گذشته تلاش کرده مسیر ورود شرکتهای آلمانی به بازار ایران را صاف کند. شاید به دلیل چنین همکاریهایی است که مدیران پژوهشکده فرصت ادامه دادن طرحهایی که خودشان ۲ سال پیش با سروصدای بسیار راهاندازی کردند را ندارند. منتها این سوال درباره جایی که با پول بیتالمال اداره میشود بیپاسخ مانده که در پژوهشکده پولی و بانکی چه خبر است؟
چند روز پیش روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی گفتگویی با نادر مالکی که برگزار کننده این رویداد است انجام داد. او در این گفتگو میگوید: «مخاطبان اروپایی هیچگونه اطلاعاتی از نحوه انجام فعالیتهای تجاری در ایران نداشتند. به همین دلیل این نشست قطعا درهای ایران را به سوی بسیاری از شرکت کنندگان باز کرد.» این که پژوهشکده پولی و بانکی به همکاری با شرکتهای واسطهگر پرداخته محل ایراد نیست، این که بسیاری از فعالیتهای پژوهشی یک نهاد دولتی تعطیل شده محل ایراد است. راستی در پژوهشکده پولی و بانکی چه خبر است؟