پرواز بالنهای «لون» بر فراز آسمان اندونزی
در سال ٢٠١١ پروژهای به عنوان بخشی از پروژههای گوگل ایکس در آزمایشگاه Moonshots شروع به گسترش کرد. پروژه «لون» یک پروژه تحقیق و توسعه تحت گسترش بود که هدف از آن فراهمآوردن دسترسی به اینترنت در محدودههای روستایی و دوردست به وسیله بالنهایی بیسرنشین است.
در این پروژه بالنهای مرتفع در استراتوسفر در ارتفاعی نزدیک به ۲۰ کیلومتر از سطح زمین استفاده میشود که به وسیله آنها یک شبکه بیسیم با سرعتی در حد سرعت نسل سوم شبکه تلفن همراه فراهم میآید. کاربرانی که میخواهند به شبکه لون متصل شوند از آنتنی که روی ساختمانهایشان نصب میشود، استفاده میکنند. سیگنالها بین بالنها دستبهدست میشوند تا اینکه در نهایت به یک ایستگاه زمینی که متصل به رساننده خدمات اینترنتی است، میرسند و به اینترنت جهانی راه مییابند.
اولین آزمایش لون با ٣٠ بالن در سال ٢٠١٣ و در کشور نیوزیلند انجام شد. پس از آن استرالیا و برزیل نیز این فناوری را آزمودند و حالا نوبت به اندونزی رسیده است تا بالنها بر فراز آسمان این کشور قرار بگیرد؛ بنابراین رؤیای دسترسی به اینترنت پرسرعت در دورافتادهترین نقاط زمین با ابتکار گوگل در اندونزی آغاز شد. در این پروژه از بالنهای مملو از گاز هلیوم که با دکلهای مخابراتی و زمینی اندونزی در ارتباط هستند، برای دسترسی مردم این کشور در دورافتادهترین نقاط استفاده میشود.
بالونهای گوگل یا به عبارتی آلفابت، قرار است در فاصله ١٢مایلی از زمین قرار بگیرند و اینترنت پرسرعت را به هر تلفن همراهی که از قابلیت LTE پشتیبانی میکند، ارسال کنند. گفته میشود که صرفا یکی از سه جزیره بزرگ قابل سکونت اندونزی به اینترنت دسترسی دارد و سرعت اینترنت در همان منطقه هم بسیار از سطح استاندارد جهانی پایینتر است؛ درست همانند ایران.
به وسیله بالنهایی که سرتاسر اقیانوس و مناطق خشکی را پوشش دادهاند، سیگنالها جابهجا شده و سرعت اینترنتی معادل ١٠ مگابیتبرثانیه را حتی به کورترین مناطق ممکن نیز ارائه میدهند. متوسط سرعت اینترنت در آمریکا ١١ مگابیتبرثانیه است و اندونزیاییها باید خوشحال باشند که از سرعتی کند، حالا به این حد رسیدهاند. اندونزی از ١٧ هزار جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده که مساحت ٧٤٠ هزار مایل را اشغال کرده است؛ بنابراین پروژه لون میتواند اینترنت آزاد را در اختیار کاربران بسیاری قرار دهد که ممکن است پیش از آن حتی با اینترنت کار نکرده باشند.
گوگل از بههوافرستادن ۳۰۰ بالن هلیومی در سراسر زمین در آینده نزدیک خبر داده است. این بالنها تا ارتفاع ۲۰کیلومتری زمین یعنی جایی که به آن «لایه استراتوسفر» گفته میشود و تحولات جوی، نظیر بارش باران و برف در آن دیده نمیشود اوج میگیرند. هریک از این بالنها محدودهای به قطر ۴۰ کیلومتر را پوشش میدهد و در سایه عملکرد آنها، مردم نواحی دورافتاده به اینترنت پرسرعت نسل چهار - -٤G دسترسی خواهند داشت.