UPS چیست چه کاربردی دارد؟ تامین انرژی بدون وقفه در زمان قطعی برق
یو پی اس چیست ؟ در این مطلب با انواع دستگاه یو پی اس و منبع تغذیه بدون وقفه برای زمان قطع برق آشنا شوید.
قطع برق، یکی از چندین مشکلاتی بوده که مردم ایران طی ماههای اخیر با آن دست و پنجه نرم کردهاند. کاهش تولید برق، خشکسالی بیسابقه، استخراج غیرقانونی ارز دیجیتال، سیستمهای انتقال انرژی فرسوده و صادرات برق، از جمله دلایلی هستند که برای قطع برق در بهار و تابستان 1400 بیان شدهاند.
قطعی برق میتواند مشکلات عدیدهای را برای مردم ایجاد کند، بسیاری از افراد کار، زندگی و حتی حیاتشان به وجود برق وابسته است و در صورت قطع برق ممکن است حوادثی غیرقابل جبران برای آنها رخ دهد.
به همین منظور وجود یک دستگاه تامین برق اضطراری یا UPS برای مقابله با قطع برق و تامین انرژی در زمان قطعی برق ضروری به نظر میرسد.
UPS چیست؟
یوپیاس یا UPS مخفف جمله انگلیسی Uninterruptible Power Supply به معنای منبع تغذیه بدون وقفه است. دستگاههای یو پی اس مانند یک پاوربانک بزرگ، انرژی را در خود ذخیره میکنند و در هنگام نیاز، میتوان از انرژی آنها استفاده کرد. اما UPSها با دستگاههای ذخیره انرژی مانند پاوربانک یا نمونه کلاسیک آن یعنی باتری تفاوتهای عمدهای دارند.
تفاوت UPS با دستگاه ذخیره انرژی در چیست ؟
تفاوت یوپی است با دستگاهی مانند پاوربانک در کلمه “بدون وقفه” در مخفف UPS خلاصه میشود. حال معنای بدون وقفه در یو پی اس چیست ؟ دستگاههای UPS یک رابط میان دستگاه برقی شما و منبع برق (پریز) هستند. فرض کنید شما یک سیستم رایانهای دسکتاپ دارید و میخواهید از یو پی اس استفاده کنید، به این ترتیب تمام کابلهای برق کیس و مانیتور خود را به UPS متصل میکنید و سپس یو پی اس به برق متصل میشود. همانطور که گفتیم UPS بین دستگاه برقی شما و منبع برق قرار میگیرد.
این مطلب را نیز بخوانید: بررسی تمامی دلایل قطعی برق در ایران؛ آیا استخراج بیت کوین عامل خاموشیهاست؟
کارکرد دقیق دستگاه یو پی اس چیست ؟
دستگاههای ذخیره انرژی، برق را ذخیره کرده و در مواقع نیاز از آنها استفاده میشود، اما UPS به صورت مداوم میان دستگاه شما و پریز برق قرار دارد و در صورت قطع برق، بدون وقفه، شروع به کار میکند. زمانی که مثلا سیستم دسکتاپ شما به یو پی اس متصل است، در صورت قطع برق هیچ مشکلی در روند کاری شما ایجاد نمیشود، زیرا UPS بدون نیاز به وقفه، ریستارت کردن، روشن کردن دستگاه یا هر نوع فعالیت دیگر، در صورت قطع برق بدون وقفه انرژی ذخیره شده را وارد مدار میکند و به این ترتیب سیستم رایانهای شما بدون آنکه از قطعی برق تاثیر ببیند، به صورت مداوم کار خواهد کرد.
دیگر وظایف دستگاه UPS چیست ؟
دستگاههای یو پی اس معمولی بسته به میزان ظرفیتی که دارند، انرژی را در خود ذخیره میکنند و در صورت قطع برق بدون وقفه این انرژی را وارد مدار خواهند کرد. اما در دستگاههای UPS جدید و البته گران قیمتتر، امکانات بیشتری وجود دارد.
یو پی اسهای جدید علاوه بر ذخیره برق، میزان برق ورودی به سیستم شما را کنترل میکنند و تمامی نویزها و نوسانات احتمالی برق را از بین میبرند. دستگاههای UPS در واقع هم به عنوان ذخیره کننده انرژی و هم به عنوان محافظ الکترونیکی از وسایل شما حفاظت میکنند.
دستگاههای UPS برای چه کارهایی مورد استفاده قرار میگیرند؟
یو پی اسها مدلهای مختلفی دارند و کارکرد آنها از موارد خانگی و اداری گرفته تا صنعتی متغیر است. یو پی اسهای خانگی و اداری برای تامین انرژی بدون وقفه دستگاههای کامپیوتری، لوازم خانگی، وسایل حساس مانند دستگاه اکسیژن و سیستمهای اداری مورد استفاده قرار میگیرند. اما UPSهای بزرگ و صنعتی در کارگاهها و کارخانجات به کار رفته و برای تامین انرژی بدون وقفه دستگاههای برقی بزرگ و صنعتی کاربرد دارند.
یو پی اسها انواع مختلفی دارند؟
یو پی اسها در سه نوع کلی تولید شدهاند، یوپیاس آفلاین، آنلاین و لاین اینتراکتیو. تفاوت انواع UPSها در نوع عملکرد آنهاست که در ادامه هر کدام را توضیح میدهیم:
UPS آفلاین چیست ؟
یو پی اس آفلاین همان نوع اولیه و ساده یو پی اس است که تنها وظیفه تامین برق را دارد و از دستگاههای برقی شما محافظت خاصی نمیکند. این دستگاهها در هنگام اتصال برق در حالت Sleep قرار دارند و به محض قطع برق، با تاخیر چند میلی ثانیهای فعال میشوند.
UPS آنلاین چیست ؟
یو پی اسهای آنلاین برخلاف مدلهای آفلاین همیشه در مدار فعال هستند و محافظت بیشتری از دستگاههای برقی شما دارند، UPS آنلاین هنگام قطع برق بدون هیچ وقفهای برق را در مدار به جریان میاندازد.
یو پی اس لاین اینتراکتیو چیست ؟
یو پی اس لاین اینتراکتیو نوع پیشرفته UPS آفلاین است، منتهی زمان تاخیر در آن به صفر رسیده و در زمان قطعی برق بدون وقفه برق را به جریان میاندازد.
چرا باید یو پی اس بخریم؟
دستگاههای یو پی اس خانگی و صنعتی برای بسیاری از مشاغل و حرفههایی که از قطع برق آسیب میبینند، توصیه میشود. این دستگاهها به طور ویژه برای استفاده در مراکز درمانی و بهداشتی، مراکز داده، بانکها، بیمه، صنایع مختلف، مراکز ارتباطی، ادارات و حتی مغازهها برای تامین برق دستگاههای کارتخوان و دوربین مدار بسته توصیه میشود.
در منازل هم میتوان از UPSها استفاده کرد، در حال حاضر بسیاری از افراد به صورت دورکاری در منزل کار میکنند و با قطع برق دسترسی به سیستم رایانهای خود ندارند، همچنین در منزل میتوانید تمام لوازم صوتی، تصویری و برقی مانند تلویزیون، پکیج، یخچال و فریزر، پنکه، ماشین لباسشویی و غیره را به یو پی اس متصل کنید.
معرفی انواع UPSهای بازار و قیمت آنها
یو پی اسها هم از نظر نوع کارکرد و هم از نظر قیمتی تفاوتهای عمدهای با یکدیگر دارند، هر یوپیاس برای استفادهای مشخص تولید میشود و امکانات آن نیز بر اساس کارکردهای تعیین شده برای آن است.
UPSهای کوچک و قابل حمل
دستگاه های یو پی اس کوچک و قابل حمل برای استفادههای کوچک ساخته شدهاند، این دستگاهها امکانات خاصی ندارند و تنها وظیفه تامین برق را انجام میدهند. UPSهای کوچک معمولا با ظرفیت 15 تا 50 ولتآمپر برای مودم، دستگاه کارتخوان یا پوز، دستگاه حضور و غیاب و مواردی از این دست کاربرد دارد، قیمت این نوع یو بی اس ها حدود 250 تا 600 هزار تومان است.
UPS مخصوص دوربین مدار بسته
برخی یو پی اسها مخصوص دوربینهای مدار بسته ساخته شدهاند. این دسته از یو پی اسها از نظر میزان برق ورودی و خروجی برای اتصال به دوربینهای مدار بسته تولید شدهاند. این نوع UPS ها در برابر افزایش فشار و برخی نوسانات از دوربینهای مدار بسته محافظت میکنند و بسته به قیمتی که دارند، میزان ظرفیت آنها متغیر است. این دستگاهها حدود 1.5 تا 3 میلیون تومان قیمت دارند.
UPS های خانگی و اداری
این یو پی اسها اندازه متوسط و رومیزی دارند و به طور عمومی ظرفیتشان حدود 120 تا 240 ولتآمپر است؛ برخی از این UPSها کاربرد صنعتی و سادهای دارند، اما مدلهای حرفهایتری هم هستند که به صورت دیجیتالی میزان شارژ ولتاژ، ورودی و خروجی را تنظیم و نشان میدهند. یو پی اسهای معمولی در اندازه متوسط حدود یک تا 3 میلیون تومان قیمت دارند، مدلهای حرفهتر نیز میان دو میلیون و 500 هزار تومان تا چهار میلیون تومان قیمت دارند.
یو پی اسهای بزرگ اداری و نیمه صنعتی
برخی یو پی اسها برای تامین ظرفیت و محافظت بیشتر ساخته شدهاند، این دسته از UPSها اندازه نسبتا بزرگی دارند و ظرفیت آنها از 2 هزار ولتآمپر آغاز شده و تا 6 هزار ولتآمپر میرسد. سامانه حفاظت این یو پی اسها کاملا پیشرفته و قابل اطمینان است؛ همچنین تمامی اطلاعات لازم به صورت دیجیتالی بر روی دستگاه نشان داده میشود. قیمت این محصولات از 5 میلیون تومان آغاز شده و تا 20 میلیون تومان نیز میرسد.
UPSهای حرفهای و صنعتی
یو پی اسهای بزرگ و صنعتی جزو حرفهایترین دستگاهها برای تامین انرژی مورد نیاز در محیطهای بزرگ و برای دستگاههای پرمصرف صنعتی محسوب میشوند. این دستگاهها اندازه بسیار بزرگی دارند و به طور کامل از دستگاههای صنعتی حفاظت میکنند. قیمت این مدلها از 50 میلیون تومان آغاز شده و به چند میلیارد تومان نیز میرسد.
نوشته UPS چیست چه کاربردی دارد؟ تامین انرژی بدون وقفه در زمان قطعی برق اولین بار در اخبار فناوری و موبایل پدیدار شد.